Pierś z kurczaka faszerowana śliwkami

przez Malwina
Kurczak ze śliwką

Będąc w sklepie mięsnym zdarza mi się dosłownie raz do roku zakupić kilka plastrów jakiejś wędliny. Chętniej sama piekę mięsa na kanapki. Zazwyczaj jest to rolowany boczek bądź szynka. Od czasu do czasu przygotowuję mięsa na słodko, wówczas sięgam po drób. Kurczaka nadzianego śliwkami przygotowuję często na święta. Jest smacznym urozmaiceniem podczas wielkanocnego śniadania.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Filety z kurczaka nadziewane śliwkami

KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek) każda o wadze 300 g
  • około 10 suszonych śliwek bez pestek*
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu
W każdej piersi robimy kieszonkę. Wkładamy do niej po 5 śliwek (lub więcej). Otwór kieszonki spinamy wykałaczkami. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy pokruszonym rozmarynem. Łączymy składniki marynaty, zalewamy nią filety kurczaka. Odstawiamy na minimum pół godziny. Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym (nie przykrywamy naczynia). Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni (jeśli używacie mniejszych piersi, skróćcie czas pieczenia do 25 minut). W trakcie pieczenia warto polewać mięso pozostałą marynatą. Roladki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie kroimy w plastry. Możemy je wykorzystywać jako wędlinę na kanapki, dodatek do sałatek, bądź też zalać je wytrawną galaretką na bazie rosołu.

*używam polskich suszonych śliwek. W okresie zimowym najczęściej do faszerowania mięs używam śliwek wędzonych. Jeśli nie macie dostępu do polskich, użyjcie śliwek kalifornijskich. Jeśli Wasze śliwki są wyschnięte, namoczcie je w ciepłej wodzie, ewentualnie w wodzie wymieszanej z alkoholem, np. z żubrówką lub z koniakiem. Kurczaka możecie również faszerować innymi suszonymi owocami, np. morelami, żurawiną.

Czas przygotowania: 40 minut.

Pierś z kurczaka ze śliwką

19 komentarzy
0

19 komentarzy

panna kuchenna 25/03/2013 - 8:40 am

Wygląda to bardzo smakowicie! Powiedz mi, czy można śliwki, za którymi nie przepadam, zastąpić czymś innym?

Odpowiedz
Maggie 25/03/2013 - 11:30 am

Ja w ogole rzadko jadam wedliny. Inna sprawa, ze mies tez nie pieke zbyt czesto. A chyba pora zaczac…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/03/2013 - 12:27 pm

Wygląda smakowicie. Pięknie Ci to wyszło. Moje roladki wyglądają mniej efektownie.

Odpowiedz
Mała kuchareczka 25/03/2013 - 1:04 pm

Śliwką to jeszcze nie jadłam.

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 25/03/2013 - 1:05 pm

Mmmmm pycha. Jak pięknie to wygląda. Nabrałam ochoty na taką pierś z kurczaka.
Pozdrawiam Ilona

Odpowiedz
teenager ;) 25/03/2013 - 1:55 pm

z śliwkami *-* pychotka !!

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2013 - 5:27 pm

Wlasnie zalalam mieso marynata i bede piec.Napisze pozniej jak smakuje:)

Odpowiedz
Malwina 02/06/2013 - 6:56 pm

Czekam w takim razie na relację 🙂

Odpowiedz
Kurczakowa 05/08/2013 - 12:44 pm

Wygląda smakowicie, jednak osobiście nie przepadam za śliwkami, tak ogólne wiec pewnie włożę coś innego w kieszonkę, ale z marynaty z miodem na pewno nie zrezygnuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/01/2016 - 1:36 pm

Pyszne …..

Odpowiedz
Emila Stępień 26/03/2016 - 2:34 pm

Ja jestem zmuszona zrobić roladki ze śliwką, bo moja cudowna mamusia pokroiła piersi 😀 Na pewno wykorzystam marynatę 🙂 i dam znać jak wyszły:)

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2017 - 8:34 pm

Czym można zastąpić cytrynę w marynacie ?lub może zaproponuje Pani jakąś inną marynatę ?

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 9:01 am

Może w takim razie marynata miodowo-musztardowa?

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2018 - 6:50 pm

Ok a czy można prosić o przepis ?

Odpowiedz
Malwina 15/01/2018 - 9:06 am

2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu- wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie możesz mięso przyprawić ulubioną mieszanką ziół i natrzeć olejem.

Odpowiedz
Beata 08/05/2019 - 12:09 pm

A czy można pięć w rękawie? Bo akurat nie mam naczynia żaroodpornego.

Odpowiedz
Malwina 08/05/2019 - 2:51 pm

Ja piekę bez przykrycia, więc po prostu możesz położyć mięso na blasze. Ale jeśli chcesz możesz też włożyć do rękawa, choć to nie jest najbezpieczniejsza dla naszego zdrowia opcja.

Odpowiedz
Beata 08/05/2019 - 9:03 pm

Wyszło przepysznie. Ja dodałam jeszcze oprócz śliwek kilka suszonych moreli- rewelacja. Następnym razem dłużej potrzymam w marynacie. Dziękuję za przepis 😊 dorzuciłabym zdj., ale nie chyba nie można. Tak czy siak przepis wchodzi do rodzinnego jadłospisu.

P.S zakupiłam naczynie żaroodporne 😉

Odpowiedz
Beata 08/05/2019 - 9:04 pm

A! Następnym razem spróbuję z marynatą musztardowo-miodową 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies