Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 duże piersi z kurczaka (bez polędwiczek) każda o wadze 300 g
- około 10 suszonych śliwek bez pestek*
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu
*używam polskich suszonych śliwek. W okresie zimowym najczęściej do faszerowania mięs używam śliwek wędzonych. Jeśli nie macie dostępu do polskich, użyjcie śliwek kalifornijskich. Jeśli Wasze śliwki są wyschnięte, namoczcie je w ciepłej wodzie, ewentualnie w wodzie wymieszanej z alkoholem, np. z żubrówką lub z koniakiem. Kurczaka możecie również faszerować innymi suszonymi owocami, np. morelami, żurawiną.
Czas przygotowania: 40 minut.
19 komentarzy
Wygląda to bardzo smakowicie! Powiedz mi, czy można śliwki, za którymi nie przepadam, zastąpić czymś innym?
Ja w ogole rzadko jadam wedliny. Inna sprawa, ze mies tez nie pieke zbyt czesto. A chyba pora zaczac…
Wygląda smakowicie. Pięknie Ci to wyszło. Moje roladki wyglądają mniej efektownie.
Śliwką to jeszcze nie jadłam.
Mmmmm pycha. Jak pięknie to wygląda. Nabrałam ochoty na taką pierś z kurczaka.
Pozdrawiam Ilona
z śliwkami *-* pychotka !!
Wlasnie zalalam mieso marynata i bede piec.Napisze pozniej jak smakuje:)
Czekam w takim razie na relację 🙂
Wygląda smakowicie, jednak osobiście nie przepadam za śliwkami, tak ogólne wiec pewnie włożę coś innego w kieszonkę, ale z marynaty z miodem na pewno nie zrezygnuje 🙂
Pyszne …..
Ja jestem zmuszona zrobić roladki ze śliwką, bo moja cudowna mamusia pokroiła piersi 😀 Na pewno wykorzystam marynatę 🙂 i dam znać jak wyszły:)
Czym można zastąpić cytrynę w marynacie ?lub może zaproponuje Pani jakąś inną marynatę ?
Może w takim razie marynata miodowo-musztardowa?
Ok a czy można prosić o przepis ?
2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu- wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie możesz mięso przyprawić ulubioną mieszanką ziół i natrzeć olejem.
A czy można pięć w rękawie? Bo akurat nie mam naczynia żaroodpornego.
Ja piekę bez przykrycia, więc po prostu możesz położyć mięso na blasze. Ale jeśli chcesz możesz też włożyć do rękawa, choć to nie jest najbezpieczniejsza dla naszego zdrowia opcja.
Wyszło przepysznie. Ja dodałam jeszcze oprócz śliwek kilka suszonych moreli- rewelacja. Następnym razem dłużej potrzymam w marynacie. Dziękuję za przepis 😊 dorzuciłabym zdj., ale nie chyba nie można. Tak czy siak przepis wchodzi do rodzinnego jadłospisu.
P.S zakupiłam naczynie żaroodporne 😉
A! Następnym razem spróbuję z marynatą musztardowo-miodową 😀