Make bento, not war! #233

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio Połówek sumiennie fotografuje wszystkie pojemniki, które robimy na co dzień, stąd też podsumowania Make bento, not war! są dość mocno rozbudowane. Otrzymujecie więc solidną porcję nowych przepisów i inspiracji, a tych chyba nigdy za wiele.

Przy okazji przypominam, że pomysły na posiłki na wynos znajdziecie także na moim Instagramie @makebentonotwar. Codziennie nowe wpisy, gotowanie krok po kroku i porady na temat sprytnego gotowania i przechowywania. Zapraszam do obserwowania.

Pasta z łososia i jajek

Ostatnio bazujemy głównie na zawartości naszej zamrażarki, a tak się składa, że mamy w niej głównie ryby – łososia i polędwicę z dorsza. W tym zestawieniu będzie sporo inspiracji na wykorzystanie wspomnianych ryb.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 125 g pieczonego łososia
  • Dymka z 2 cebulek, posiekana
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • Niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 g kwaśnej śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obieramy, kroimy w kostkę. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na nieduże kawałki.
  2. W misce umieszczamy jajka i łososia, dodajemy dymkę, musztardę, koncentrat, śmietanę lub jogurt. Doprawiamy niewielką ilością soli i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy. Podajemy z pieczywem.

Krem z buraków na zakwasie

Wspominałam Wam, że zawsze pod ręką mam wywar warzywny, czy to zamrożony, czy zawekowany (więcej czytaj tu: Jak przechowywać wywar na zupę?). W zamrażarce znalazłam pieczone buraki (tu więcej: jak mrozić buraki), a w kuchennej szafce zakwas z buraków zawekowany chyba 3 lata temu przez Mamę Ewę. W garnku podsmażyłam cebulkę, dodałam buraki, podlałam wywarem i krótko gotowałam. Wlałam zakwas, zmiksowałam całość na krem, doprawiłam solą, pieprzem, odrobiną majeranku i świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przy podgrzewaniu zupy należy pamiętać, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Do zupy dorzuciłam troszkę pokruszonej fety.

Zestaw lunchowy: Pieczony łosoś, blanszowane brokuły, ryż z warzywami po meksykańsku

Łosoś to ten po tajsku, który pokazywałam Wam przy curry z łososiem. Do pudełka zapakowałam ryż smażony z warzywami. Posiekałam 1 cebulę w piórka i smażyłam przez 3-4 minuty, dodałam mrożoną marchewkę i paprykę, 2 pokrojone świeże kolby mini kukurydzy, smażyłam przez około 5 minut, aż się warzywa były miękkie. Dodałam fasolę, obrany groszek cukrowy, ugotowany ryż z poprzedniego dnia, sól, pieprz, mieloną kolendrę, kmin rzymski, suszone oregano, ostrą paprykę w płatkach, odrobinę kurkumy i smażyłam przez 2-3 minuty.

Sałatka makaronowa z fasolą i jajkiem

W szafce znalazłam opakowanie makaronu z soczewicy, który prosił się o wykorzystanie. Zrobiłam prostą sałatkę z tego, co miałam w lodówce. Taka miska sałatki to naprawdę spora porcja białka.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g makaronu (u mnie z soczewicy)
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w plastry
  • 2 dymki, posiekane
  • 40 g oliwek, pokrojonych
  • Garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 70 g czerwonej fasoli, gotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Składniki dressingu łączymy.
  2. W misce łączymy makaron, warzywa, jajka i dressing, mieszamy. Sałatkę przekładamy do pojemników i dekorujemy listkami bazylii.

Zestaw lunchowy: humus, pieczywo, warzywa

I w moich szafkach czasem lądują gotowce. Tak też było i z tym hummusem, którego puszkę znalazłam w trakcie porządków. Jego smak podkręciłam mielonym kminem rzymskim i czosnkiem. Do tego oliwa z chili, czarnuszka i płatki chili.

Zestaw lunchowy: wege kotlety, risotto z grzybami, szparagami i miętą, kiszona papryka

To pudełko to wynik dalszego pozbywania się zalegających w szafce gotowców. Risotto było pyszne, kotlety niestety średnie, a domowa kiszona papryka, jak zawsze spoko.

Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem

Prosta sałatka, do której wykorzystałam brokuł zamrożony kilka dni wcześniej. Warto kontrolować stan warzyw w lodówce i w razie potrzeby mrozić je, kisić lub przetwarzać na inne sposoby. Dzięki temu o wiele mniej jedzenia wyląduje w kuchennym koszu.

Brokuł gotuję na parze przez kilka minut. Tak naprawdę do momentu rozmrożenia go. Odcedzam, przelewam zimną wodą i dzielę na mniejsze kawałki. Tekstura brokułu delikatnie zmienia się po mrożeniu, staje się on bowiem bardziej miękki, dlatego należy uważać, aby przy obróbce termicznej nie rozgotować go.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kuskusu perłowego
  • Pół brokułu, ugotowanego na parze i podzielonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
  • Sos z fety: 100 g gęstego jogurtu naturalnego, 40 g sera feta, 1 ząbek czosnku, 3 szczypty suszonego oregano, pieprz do smaku, 1 łyżka soku z cytryny (wszystko miksujemy lub mieszamy rozgniatając ser widelcem)

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Do kuskusu dodajemy brokuł, sos, posypujemy płatkami migdałów. Sałatkę mieszam dopiero przed jedzeniem. Sos kolejnego dnia dość mocno gęstnieje.

Uwagi: Do tej sałatki idealnie pasuje też kukurydza i pokrojone korniszony z chili. Polecam wypróbować.

Zestaw lunchbowy: Smażona polędwica z dorsza, warzywa smażone na patelni, ajvar, konserwowa papryka z chili

Rybę po prostu usmażyłam na patelni z przyprawami. Warzywa to mieszanka tego, co miałam w lodówce i zamrażarce. Najpierw podsmażyłam posiekaną w piórka czerwoną cebulę, kolejno dodałam mrożoną marchewkę i paprykę, smażyłam przez jakieś 5 minut do miękkości. Dorzuciłam 2 pokrojone ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, garść ugotowanej fasolki, resztę czerwonej fasoli z puszki, doprawiłam oregano, czosnkiem mielonym, kolendrą, ostrą papryką w płatkach i solą. Smażyłam jeszcze kilka minut do podgrzania i miękkości warzyw.

Makaron z sosem z mięsem mielonym i marchewką

Do tego przepisu wykorzystałam mrożoną marchewkę i selera. Pamiętajcie, że mrożonych warzyw nie rozmrażamy przed smażeniem. Po prostu wrzucamy je na patelnię i smażymy. Czas obróbki termicznej takich warzyw jest krótszy, aniżeli w przypadku tych świeżych. O mrożeniu marchewki i selera napiszę Wam więcej w najbliższym czasie.

Celowo nie mieszałam makaronu z sosem, nie chciałam bowiem, aby stracił on na teksturze i zrobił się miękki. Makaron mieszam z sosem dopiero przy okazji podgrzewania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula posiekana w piórka
  • 1 marchewka, pokrojona w plastry lub kostkę (jeśli używacie świeżej, można ją po prostu zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szybciej się ugotuje)
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 kartonik siekanych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Odrobina płatków ostrego chili do smaku
  • Erytrol lub cukier do przełamania kwaśnego smaku (w razie potrzeby)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • Kilka listków świeżej bazylii + do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Do podania: makaron

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy przez kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, smażymy aż przestanie być surowe.
  2. Wlewamy pomidory, dodajemy ocet, oregano, chili, odrobinę erytrolu (jeśli używamy), czosnek. Gotujemy do preferowanej miękkości warzyw. Dodajemy porwane listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z dodatkiem makaronu.

Trzymajcie się ciepło!

0 komentarz
2

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies