Czekoladowe naleśniki z mandarynkami i lodami brownie

przez Malwina
Naleśniki czekoladowe z lodami brownie
Czekoladowe naleśniki z mandarynkami i lodami brownie
Dziś mam dla Was przepis na obłędny w smaku deser, który w kilka chwil odgoni od Was wszelkie smutki. Od razu ostrzegam, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Nie myślcie jednak o tym, od czasu do czasu należy Wam się odrobina kulinarnego szaleństwa. Tym razem intensywnie czekoladowego 🙂

Cieniutkie naleśniki z dodatkiem kakao nadziałam bitą śmietaną i słodkimi mandarynkami z syropu. Po złożeniu posypałam je płatkami migdałów i posiekaną czekoladą. Kropką nad „i” były przepyszne lody czekoladowe z ciasteczkami brownie oraz gorący sos czekoladowy. To prawdziwie czekoladowa rozkosz dla zmysłów! Myślę, że takiego deseru nie powstydziłaby się niejedna kawiarnia. 

Lody  Carte d’Or Chocolate Brownie ułożone są w opakowaniu w postaci sześciu zgrabnych rozetek, które prezentują się niezwykle finezyjnie. W smaku są wręcz obłędne, z pewnością zaspokoją gusta wszystkich czekoladoholików. Częstujcie się przepisem i dacie znać, jak Wam smakowały naleśniki w takiej odsłonie. 

Czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną

 CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z MANDARYNKAMI I LODAMI BROWNIE



Składniki (na 5-6 sztuk):

  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju lub stopionego i przestudzonego masła
  • 250 ml mleka
  • 300 ml mocno schłodzonej kremówki (30 lub 36 %) plus 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie usztywniacz do śmietany, ekstrakt waniliowy lub inny ulubiony, np. migdałowy)
  • mała puszka mandarynek w syropie
  • domowy sos czekoladowy
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, posiekanej lub starte na tarce
  • płatki migdałów do posypania
  • opakowanie lodów Carte d’Or Chocolate Brownie
Przygotowanie:
Przygotowujemy naleśniki: mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jajka, mleko, olej lub masło, całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 15-30 minut. 
Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta na nagrzaną wcześniej patelnię i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Z podanego przepisu powinniście otrzymać 5-6 cienkich kakaowych naleśników (w zależności od wielkości Waszej patelni).
Przygotowujemy bitą śmietanę: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Jeśli bita śmietana ma być przechowywana dłużej w lodówce, warto dodać do niej usztywniacz do śmietany, aby nie podeszła wodą. Bitą śmietanę możecie wzbogacić o dodatek niewielkiej ilości ekstraktu waniliowego (dodajemy go pod koniec ubijania). 
Naleśniki smarujemy śmietaną, układamy odsączone z syropu mandarynki. Każdego naleśnika składamy lub zwijamy w rulon i kładziemy na talerzu. Naleśniki posypujemy płatkami migdałów oraz posiekaną lub startą na tarce czekoladą. 
Przygotowujemy sos czekoladowy. Na każdym naleśniku układamy gałkę lodów czekoladowych z kawałkami ciastek brownie, polewamy gorącym czekoladowym sosem i od razu podajemy. 
Lody brownie
Lody Carte d’Or Chocolate Brownie

Deser z lodami

Lody czekoladowe z brownie

Lody carte d'or brownie

Lody carte d'or brownie
Lody Carte d’Or Chocolate Brownie
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kubełek Smakowy 27/04/2015 - 6:40 pm

Rozpustne! Ciekawy, elegancki deser na lato, robi się coraz cieplej i takie lodowe orzeźwienie się przyda 😉

Odpowiedz
majka 28/04/2015 - 6:04 am

Obledne nalesniki! Ty to potrafisz narobic czlowiekowi smaku 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2015 - 12:55 pm

Brzmi obłednie, wygląda obłednie do kwadratu, to jak musi smakowac?;)
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
gin 28/04/2015 - 3:07 pm

Mmm, czysta rozpusta 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 28/04/2015 - 3:07 pm

Pychotka 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/04/2015 - 7:14 pm

Wow, zaszalałaś! Prawdziwie dekadencji deser 🙂

Odpowiedz
Magda C. 29/04/2015 - 12:21 pm

Naleśniki na bogato! Czysta rozpusta!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/05/2015 - 11:00 am

Totalna rozpusta od czasu do czasu wskazana:) …. a tych lodów jeszcze nie spotkałam w sklepie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/05/2015 - 8:44 am

Brzmi obłędnie, a zdjęcie opakowania lodów od razu do magazynu! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies