Klops drobiowy z chorizo |
Klops w hiszpańskim stylu na polskim stole? Czemu by nie! Mam tym razem dla Was rewelacyjny przepis na pieczeń drobiową, której smak przywodzi na myśl kuchnię Półwyspu Iberyjskiego. Skrywa on w środku kawałki warzyw z nutką Sherry i aromatyczne chorizo. Wyrazistości nadaje mu dodatek wędzonej papryki. Ja użyłam słodkiej odmiany, ale i ostra wędzona świetnie się tutaj sprawdzi.
Bazą do przygotowania tego klopsa jest mięso z indyka. Przed pieczeniem smaruje się go dodatkowo mieszanką płynnego miodu i ketchupu. Wyjątkowo użyłam kupnego ketchupu, ponieważ moje domowe zapasy już dawno zostały zjedzone. Taka miodowo-pomidorowa glazura na mięsie to naprawdę świetny pomysł i z pewnością wykorzystam go także przy okazji innych mięsnych wypieków.
Bazą do przygotowania tego klopsa jest mięso z indyka. Przed pieczeniem smaruje się go dodatkowo mieszanką płynnego miodu i ketchupu. Wyjątkowo użyłam kupnego ketchupu, ponieważ moje domowe zapasy już dawno zostały zjedzone. Taka miodowo-pomidorowa glazura na mięsie to naprawdę świetny pomysł i z pewnością wykorzystam go także przy okazji innych mięsnych wypieków.
Pieczeń z chorizo możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Z powodzeniem może stać się ona elementem świątecznego stołu. Na pewno będzie miłą odmianą od tradycyjnych pasztetów i pieczonych mięs. Przepis znalazłam na blogu Małgosi, a pochodzi on z magazynu „Apetyt”.
KLOPS DROBIOWY Z CHORIZO
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 szklanki posiekanych w kosteczkę warzyw (u mnie papryka, seler naciowy i marchewka, dobrze sprawdzą się także pieczarki, por)
- 150 ml sherry
- 100 g chorizo, posiekane w drobną kostkę
- 2 jajka
- 80 g drobno startego żółtego sera (pominęłam)*
- 1 bułka + mleko do namoczenia
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- do posmarowania: 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy posiekane warzywa, smażymy dalej, aż będą al dente. Wlewamy sherry, zwiększamy płomień pod patelnią i odparowujemy płyn. Studzimy.
Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy warzywa z patelni, chorizo, jajka, ser (jeśli używamy), sos Worcestershire, wędzoną paprykę, oregano, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku (pamiętajcie, by nie przesadzić z ilością dodanej soli, sos Worcestershire jest już słony). Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Całość wyrabiamy dłonią. Jeśli masa okaże się być zbyt luźna, możecie dosypać niewielką ilość bułki tartej.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy mięsnej formujemy na niej jeden duży lub dwa mniejsze klopsy (ja podzieliłam mięso na pół). Miód mieszamy z ketchupem, smarujemy mięso. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę. Pieczeń kroimy w plastry i podajemy na ciepło (jeśli chcecie podać pieczeń na ciepło, odczekajcie 10-15 minut, zanim ją pokroicie) lub na zimno. Jeśli klops ma być podawany na zimno, najlepiej kroić go, gdy odstoi kilka godzin w lodówce.
Klops drobiowy z chorizo |
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
6 komentarzy
Ten klops wyglada apetycznie. Niestety nie mam sherry pod reka. Czym moge ja zastapic?
Białe wytrawne wino.
Klops z dodatkiem chorizo to zdecydowanie moje smaki 🙂
Przepysznie wygląda …. pyszny zarówno na ciepło, jak i na kanapkę:)
Malwinno, czy chcąc podać taką pieczeń w niedzielę, mogłabym upiec ją z wyprzedzeniem w piątkowy wieczór? Ile takie mięso trzyma świeżość i czy przez tą jedną dobę w lodówce nic niepożądanego się z nim nie stanie? Pozdrawiam serdecznie!
Moniko, nic się z nim nie stanie i będzie ok na niedzielę. Taka pieczeń spokojnie może leżeć w lodówce przez kilka dni. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia 🙂