Pierogi z brokułem i fetą (drożdżowe)

przez Malwina
Pieczone pierogi z fetą
Pierogi z brokułem i fetą (drożdżowe)
Jeśli choć raz mieliście okazję wypróbować połączenie brokułów z serem feta, to wiecie, że to bardzo zgrany duet. W ubiegły weekend przygotowałam na kolacje pieczone drożdżowe pierogi właśnie z takim nadzieniem. Aby były jeszcze bardziej pożywne, wzbogaciłam je o dodatek piersi z kurczaka. Takie pierogi możecie zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Najfajniej smakują maczane w lekkim jogurtowym sosie czosnkowym. Z ciasta możecie przygotować cztery bardzo duże pierogi, tak jak zrobiłam to ja, lub podzielić je na więcej części i uformować małe pierożki. Możecie je wówczas podać jako przystawkę na spotkaniu ze znajomymi. Jeśli chcecie otrzymać zdrowszą wersję pierogów, wówczas do ciasta dodajcie pół na pół mąkę pszenną razową i zwykłą. 

Drożdżowe pieroi z brokułem i fetą
PIEROGI Z BROKUŁEM I FETĄ

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 550), 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, 12 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy
  • farsz: pół brokuła, 1 pierś z kurczaka, 125 g sera feta, pół cebuli, 1 duży ząbek czosnku
  • do podania: sos czosnkowy
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą wodę, dodajemy oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. 
Przygotowujemy farsz: Brokuła gotujemy na parze, aż będzie al dente. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni przez kilka minut i odkładamy na papierowy ręcznik a następnie przekładamy do miski. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy do kurczaka. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i mieszamy. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-8 części (w zależności od tego, jak duże pierogi chcecie otrzymać). Każdą część formujemy w kulkę, wałkujemy na koło, podsypując lekko mąką. Na środku każdego koła układamy farsz, zlepiamy przeciwległe brzegi formując pierogi. Układamy je na blasze wysypanej mąką. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pierogi pieczemy przez około 12 minut lub kilka minut dłużej, aż ich spód ładnie się zrumieni. Podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu. 
Pierogi z brokułem i fetą przepis
Pierogi z farszem z brokuła

Czas przygotowania: 2 godziny .

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Agnieszka, Czerwona Fasola 12/10/2014 - 4:25 pm

Smaczne i zdrowe 🙂 Wyglądają niezwykle zachęcająco

Odpowiedz
Patrycja T 12/10/2014 - 7:16 pm

Cudowne 🙂 Połączenie smaków idealne 🙂 Zrobię na dniach 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 13/10/2014 - 7:28 am

Pysznie wyglądają, chętnie wzięłabym takie to pracy 🙂

Odpowiedz
gin 13/10/2014 - 7:01 pm

Bardzo lubię pieczone pierogi, z takim nadzieniem musiały smakować wyjątkowo 🙂

Odpowiedz
Angie 13/10/2014 - 7:15 pm

Farsz całkowicie do mnie przemawia!: )

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2014 - 10:39 am

wyglądają zjawiskowo przez duże Z!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 14/10/2014 - 7:43 pm

Rewelacyjne pierogi 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:22 pm

Muszę się skusić na pieczone pierogi. Nigdy takich nie jadłam. A zwłaszcza z tak smakowitym farszem!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies