Fuslli w sosie śmietanowo-brokułowym

przez Malwina

Jest to moja ulubiona wariacja na temat makaronu. W daniu tym byłam zakochana, i jeśli tylko dopadnę śmietankę sojową to sobie je zaserwuję. Większość moich znajomych doskonale je zna i równie miło wspomina. Polecam wszystkim. 

FUSILLI W SOSIE ŚMIETANOWO-BROKUŁOWYM

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 250 g makaronu fusilli- u mnie pełnoziarnisty
  • pół czerwonej papryki
  • pół świeżego brokuła
  • cebula czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryczki chilli
  • kilka łyżek śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz, oregano
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy różyczki brokuła, pieczarki pokrojone w plasterki i paprykę pokrojoną w kostkę, chilli wypestkowane i drobno pokrojone. Chwilę smażymy i podlewamy wodą. Całość przykrywamy i dusimy do miękkości (wyznacznikiem będzie brokuł- to on najdłużej się dusi)
Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
W garnku, w którym wcześniej gotował się makaron – łączymy składniki z patelni z makaronem i dokładnie mieszamy. Dodajemy starty ser i śmietanę- mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

olivia 18/08/2010 - 12:53 pm

ja robię podobne danie ale w formie zapiekanki bez pieczarek. Muszę spróbować Twój sposób 🙂

Odpowiedz
grumko 18/08/2010 - 2:19 pm

Pewnikiem jest pyszne;-)
U nas też dziś w kuchni makaronowo;-)

Odpowiedz
Kasia w kuchni 18/08/2010 - 2:25 pm

musi być pyszny ten sos! 🙂

Odpowiedz
Nemi 18/08/2010 - 2:38 pm

Kolorowo i apetycznie:) Aż się chce jeść!!

Odpowiedz
aga 18/08/2010 - 2:41 pm

ale fajne jedzonko:) makaron z takim sosem to chetnie bym zjadla:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 18/08/2010 - 4:04 pm

wielbicielka makaronów w postaciach wielu (czyli ja xd), magicznie przyciągnięta przez Twoje danie, przybywa! mniam. ;]

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2010 - 6:16 pm

Wcale się nie dziwię, że jesteś w tym daniu zakochana. Zapowiada się bardzo, bardzo zachęcająco!

Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Ciastella 18/08/2010 - 7:10 pm

zapowiada się bardzo smakowicie;D i do tego proste przygotowanie;D

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2010 - 7:29 pm

niedawno też serwowałam makaron z brokułami x)

Odpowiedz
Kuba 18/08/2010 - 9:35 pm

Strasznie lubię taki sos. Jego wielkim atutem jest czas przygotowania – przygotowanie całego obiadu zajmuje mi 10-15 minut. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Arvén 18/08/2010 - 10:50 pm

Jak tylko coś zawiera brokuły i sos to jest boskie – i lubię takie wariacje z makaronami i brokułem…:)

Odpowiedz
mania179 19/08/2010 - 8:51 am

Wariacji na temat makaronu jest mnóstwo, a co najgorsze, mi większość bardzo smakuje ;D

Odpowiedz
Justyna 19/08/2010 - 9:42 am

i tu widać zamiłowanie do brokuł… zapowiada się smacznie 🙂

Odpowiedz
asieja 19/08/2010 - 10:13 am

szkoda, że nie jestem jedną z Twoich znajomych, która miała okazję ten smak poznac.

Odpowiedz
Paula 19/08/2010 - 11:44 am

na taki makaron zawsze mam ochotę!

Odpowiedz
kabamaiga 19/08/2010 - 12:03 pm

Bardzo ciekawe. Ostatnio jadłam spaghetti z sosem brokułowym i było cudowne, więc muszę spróbować i Twoje danie.

Odpowiedz
Przypraw mnie 19/08/2010 - 12:56 pm

Wygląda intrygująco, a śmietanka sojowa w szczególności mnie zaciekawiła.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Puszek 03/10/2014 - 5:43 pm

Bardzo dobre danie ,idealne na piątkowy obiad -wszystkim smakowało

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies