Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony recipeswuzzle]
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- pół łyżeczki chilli w proszku
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- sok z połowy małej cytryny
- pół małego brokuła podzielonego na różyczki
- około szklanki wywaru warzywnego (ja zastąpiłam wodą)
- pół łyżeczki mąki do zagęszczenia (pominęłam)
- sól do smaku
Na odrobinie tłuszczu smażymy posiekaną cebulę do miękkości. Dodajemy chilli, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę. Smażymy minutę stale mieszając (uważając by nie przypalić przypraw). Dodajemy soczewicę sok z cytryny i bulion (u mnie woda- dodaję ją bez odmierzania, musi po prostu przykryć ziarna. W razie potrzeby w trakcie gotowania dodaję odrobinę więcej wody). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 25 minut. W tym czasie gotujemy na parze brokuły około 7 minut. Przelewamy je zimną wodą. Na tym etapie w przepisie radzono odjąć troszkę płynu z soczewicy i wymieszać z mąką po czym dodać to z powrotem do gotujących się ziaren. Uznałam to za zbędne ponieważ całość była wystarczająco gęsta. Brokuły dokładamy do soczewicy, mieszamy dokładnie i gotujemy 5 minut. Podajemy z ryżem.
Przepis wędruje do akcji Grumków –Z widelcem po Azji.
22 komentarze
Jak apetycznie 🙂
Uwielbiam brokuły, więc na pewno wykorzystam przepis i to niebawem. A z kalafiorem robię curry z dodatkiem ziemniaków – też dobre.
Pozdrawiam:)
Zielone z żółtym wygląda tu przepysznie.
Ja to w ogóle w szoku jestem, że limit jakiś jest! Naprawdę…
Brokuły mi się takie bardzo bardzo podobają – uwielbiam je 🙂 Na kalafiora czekam niecierpliwie, bo lubię go tak samo mocno!
Bardzo mi się to danie podoba:)
Brokuły z soczewicą, ciekawe połączenie…
Musi być zdrowe!
Pozdrawiam,
SWS
Mniam,musi świetnie smakować takie połączenie:)
Pozdrowienia:)
Ooo!! Ale pyszności! Kocham brokuły, więc troszkę tego dania poproszę na lunch 😉
pyszności! soczewica, mniam! kumin, kolendra, już czuję ten zapach roznoszący się po kuchni!
pozdrawiam ciepło 🙂
Arven- niestety limit jest 1 giga, będę musiała z czasem wykupić dodatkowy. Póki co dobrze, że mam kilka postów w zapasie;-)
LidKa- niedługo będę też robiła dal z brokuła cieciorki i pomidorów (jest fenomenalny w smaku). A z kalafiorem i ziemniakami na pewno tez musi być smaczny- będę próbować;)
bardzo smakowicie wyglada:)
Lubię brokuły, a to połączenie ich z soczwicą może być ciekawe w smaku!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
mam wszystkie składniki w domu wiec jutro robię….;)
Ciekawe zestawienie smaków:) Może być naprawdę smaczne:)
wygląda zjawiskowo!
bardzo kolorowo i wiosennie,i pod moj gust 🙂
śliczne kolory. brokuły uwielbiam i wszystko na ich bazie
ps. też jestem zaskoczona jakimkolwiek limitem na bloggerze…
Super pomysł!
Co do limitów na bloggerze – moze są, ale jak umieszczasz zdjecia gdzieś indziej, to on nie obowiazuje. Mozesz umieszczać je na Picasie, ale z kolei to wymaga zabawy w html'u.
zrobiłam bardzooo smaczne…;) dzieki za przepis
bardzo się cieszę, że smakowało;)
Właśnie robię tą potrawę i tylko jedno mnie zastanawia. Dodać curry (jak w tytule) czy kurkumę (jak w przepisie)? Kurkuma jest składnikiem curry, ale curry mimo wszystko jest czymś innym. Dodałam kurkumy wg przepisu, mam nadzieję, że dobrze.. Asia
Asiu, curry to nazwa dania. Prawidłowo dodałaś kurkumę. Daj znać, czy danie wyszło i jak smakowało
pozdrawiam ciepło