Broccoli dal curry

przez Malwina

Od dłuższego czasu miałam ochotę na danie z dodatkiem brokułów. Kiedy trafiłam na ten przepis- od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. W najbliższych planach mam też dal z kalafiorem (i tu coś dziwnego się chyba ze mną dzieje, bo ja kalafiora nie lubię i nie jadam,a mimo to mam na niego smaka). 
Kilka dni temu okazało się, że jakimś cudem wykorzystałam limit zdjęć na bloggerze. Póki co zmuszona byłam usunąć kilka starszych postów, aby zrobić miejsce nowym. Dopóki nie wykupię nowego limitu moja aktywność blogowa nie będzie zbyt oszałamiająca. Co dziwne mój blog nie ma nawet roku- tym bardziej zdolna jestem że wykorzystałam całość;-)
Zapraszam na pyszne indyjskie danie- a sama wracam do lektury Marksa.

BROCCOLI DAL CURRY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony recipeswuzzle]

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z połowy małej cytryny
  • pół małego brokuła podzielonego na różyczki
  • około szklanki wywaru warzywnego (ja zastąpiłam wodą)
  • pół łyżeczki mąki do zagęszczenia (pominęłam)
  • sól do smaku

Na odrobinie tłuszczu smażymy posiekaną cebulę do miękkości. Dodajemy chilli, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę. Smażymy minutę stale mieszając (uważając by nie przypalić przypraw). Dodajemy soczewicę sok z cytryny i bulion (u mnie woda- dodaję ją bez odmierzania, musi po prostu przykryć ziarna. W razie potrzeby w trakcie gotowania dodaję odrobinę więcej wody). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez 25 minut. W tym czasie gotujemy na parze brokuły około 7 minut. Przelewamy je zimną wodą. Na tym etapie w przepisie radzono odjąć troszkę płynu z soczewicy i wymieszać z mąką po czym dodać to z powrotem do gotujących się ziaren. Uznałam to za zbędne ponieważ całość była wystarczająco gęsta. Brokuły dokładamy do soczewicy, mieszamy dokładnie i gotujemy 5 minut. Podajemy z ryżem.

Przepis wędruje do akcji Grumków –Z widelcem po Azji.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

flusso 17/01/2011 - 7:49 pm

Jak apetycznie 🙂

Odpowiedz
LidKa 17/01/2011 - 7:53 pm

Uwielbiam brokuły, więc na pewno wykorzystam przepis i to niebawem. A z kalafiorem robię curry z dodatkiem ziemniaków – też dobre.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ag Pe 17/01/2011 - 8:22 pm

Zielone z żółtym wygląda tu przepysznie.

Odpowiedz
Arvén 17/01/2011 - 8:38 pm

Ja to w ogóle w szoku jestem, że limit jakiś jest! Naprawdę…
Brokuły mi się takie bardzo bardzo podobają – uwielbiam je 🙂 Na kalafiora czekam niecierpliwie, bo lubię go tak samo mocno!

Odpowiedz
wiosenka27 17/01/2011 - 8:45 pm

Bardzo mi się to danie podoba:)

Odpowiedz
MZ 17/01/2011 - 8:58 pm

Brokuły z soczewicą, ciekawe połączenie…
Musi być zdrowe!
Pozdrawiam,
SWS

Odpowiedz
Majana 17/01/2011 - 9:14 pm

Mniam,musi świetnie smakować takie połączenie:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Fiolunka 17/01/2011 - 10:24 pm

Ooo!! Ale pyszności! Kocham brokuły, więc troszkę tego dania poproszę na lunch 😉

Odpowiedz
EVE 18/01/2011 - 7:28 am

pyszności! soczewica, mniam! kumin, kolendra, już czuję ten zapach roznoszący się po kuchni!
pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/01/2011 - 7:30 am

Arven- niestety limit jest 1 giga, będę musiała z czasem wykupić dodatkowy. Póki co dobrze, że mam kilka postów w zapasie;-)

LidKa- niedługo będę też robiła dal z brokuła cieciorki i pomidorów (jest fenomenalny w smaku). A z kalafiorem i ziemniakami na pewno tez musi być smaczny- będę próbować;)

Odpowiedz
aga 18/01/2011 - 8:09 am

bardzo smakowicie wyglada:)

Odpowiedz
mopswkuchni 18/01/2011 - 1:57 pm

Lubię brokuły, a to połączenie ich z soczwicą może być ciekawe w smaku!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
Izaa 18/01/2011 - 4:29 pm

mam wszystkie składniki w domu wiec jutro robię….;)

Odpowiedz
Gula 18/01/2011 - 4:30 pm

Ciekawe zestawienie smaków:) Może być naprawdę smaczne:)

Odpowiedz
Paula 18/01/2011 - 4:51 pm

wygląda zjawiskowo!

Odpowiedz
Ewam 18/01/2011 - 5:20 pm

bardzo kolorowo i wiosennie,i pod moj gust 🙂

Odpowiedz
Kaś 18/01/2011 - 11:04 pm

śliczne kolory. brokuły uwielbiam i wszystko na ich bazie
ps. też jestem zaskoczona jakimkolwiek limitem na bloggerze…

Odpowiedz
Ania vel Vespertine 23/01/2011 - 3:04 pm

Super pomysł!

Co do limitów na bloggerze – moze są, ale jak umieszczasz zdjecia gdzieś indziej, to on nie obowiazuje. Mozesz umieszczać je na Picasie, ale z kolei to wymaga zabawy w html'u.

Odpowiedz
Izaa 24/01/2011 - 8:21 am

zrobiłam bardzooo smaczne…;) dzieki za przepis

Odpowiedz
Malwina 24/01/2011 - 11:02 am

bardzo się cieszę, że smakowało;)

Odpowiedz
Anonimowy 03/03/2012 - 11:53 am

Właśnie robię tą potrawę i tylko jedno mnie zastanawia. Dodać curry (jak w tytule) czy kurkumę (jak w przepisie)? Kurkuma jest składnikiem curry, ale curry mimo wszystko jest czymś innym. Dodałam kurkumy wg przepisu, mam nadzieję, że dobrze.. Asia

Odpowiedz
Malwina 03/03/2012 - 12:49 pm

Asiu, curry to nazwa dania. Prawidłowo dodałaś kurkumę. Daj znać, czy danie wyszło i jak smakowało

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies