Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

przez Malwina
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

 

Naleśniki to jeden ze smaczniejszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Tym razem przygotowałam je z nadzieniem z karmelizowanych na patelni jabłek. Oczywiście w przepisie nie mogło zabraknąć cynamonu, który świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami. Takie naleśniki to smaczny pomysł na śniadanie lub deser w jesiennym klimacie. Jeśli lubicie jabłka w takiej postaci polecam Wam także owsiankę z ich dodatkiem oraz pyszny waniliowy pudding ryżowy.

Naleśniki z farszem jabłkowym

 

NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Śniadanie Mistrzów #221


Składniki (na 5-6 sztuk):

  • ciasto naleśnikowe: 100 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 jabłka
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2-1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie: rodzynki
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: W misce umieszczamy mleko i jajka, dodajemy przesianą mąkę i olej. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Do ciasta możecie dodać też niewielką ilość przesianego cukru pudru. Ja tego nie robię, ponieważ farsz jest dość słodki. Ciasto odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Po tym czasie patelnię do naleśników smarujemy olejem i nagrzewamy. Ciasto mieszamy, przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po jej dnie. Smażymy z obu stron do preferowanego zrumienienia. Odkładamy na duży talerz i tak samo postępujemy z resztą ciasta. Z podanej porcji otrzymacie 5-6 naleśników (w zależności od wielkości patelni i ilości wylewanego ciasta).
Przygotowujemy jabłka karmelizowane:. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i wyrzucamy. Owoce kroimy w kostkę (możecie je lekko skropić sokiem z cytryny). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, zasypujemy je brązowym cukrem i cynamonem. Smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Uważajcie, aby jabłka się nie rozpadły (warto wybrać twardsze odmiany). Do farszu możecie dodać także rodzynki. Na każdy naleśnik nakładamy jabłkowy farsz, składamy. Naleśniki podajemy na ciepło lub na zimno (z gorącym farszem są o wiele smaczniejsze).
Naleśniki z jabłkami i cynamonem
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

 

Czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Anonimowy 13/10/2014 - 11:34 am

Mozna tez dodac platki migdalowe lub posiekane orzechy itp. 🙂
Pycha 🙂
Iza.

Odpowiedz
Malwina 13/10/2014 - 5:42 pm

Izo, dobrze prawisz 🙂 Orzechy świetnie komponują się z jabłkami.

Odpowiedz
Puszek 13/10/2014 - 6:23 pm

są pyszne a do tego wykwintnie się prezentowały na talerzu -wszystkim smakowały

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2014 - 10:41 am

karmelizowane jabłko – pycha, z naleśnikiem musi równie przepysznie smakować,
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:23 pm

Pycha! Mój tata jest w niebie, kiedy takie dostaje 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies