Make bento, not war! #58

przez Malwina
Z zestawów z ubiegłego tygodnia jestem szczególnie zadowolona. Było różnorodnie, kolorowo i przede wszystkim bardzo smacznie. Powolutku zaczynam otwierać słoiczki z przetworami, które robiłam latem. Na pierwszy ogień poszedł mus truskawkowy, który podałam do twarogowych placuszków. Żałuję, że nie zrobiłam w tym roku więcej słodkich przetworów. Niestety zabrakło mi na to zdecydowanie czasu. I zapewne zabrakłoby mi także miejsca w szafie, która i tak już pęka w szwach. 
Zauważyłam, że od dłuższego czasu w lunchboxach w ramach śniadań lądują słodkie potrawy. W najbliższych tygodniach postaram się to zmienić i podrzucić Wam kilka inspiracji na wytrawne dania. Pomysłów mam ostatnio mnóstwo, więc szkoda tego nie wykorzystać. Przy czwartkowym zestawie pojawił się nowy pojemnik, który nabyłam w ubiegłym tygodniu w Biedronce. Jutro rano znajdziecie na blogu jego recenzję. Tymczasem zachęcam Was do lektury i zapełniania Waszych pojemników smacznymi daniami.
Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie chlebek jabłkowy . Jako dodatek do niego twaróg z jogurtem naturalnym, miodem i suszoną żurawiną. Do pudełka włożyłam także jabłko i cząstki pomarańczy.
Jako drugi posiłek tabbouleh z kaszy pęczak oraz pierś z kurczaka ze słodką papryką i oregano.
Ostatni posiłek to pieczone pierogi z brokułem, fetą i kurczakiem. Jako dodatek do nich sos czosnkowy na jogurcie. Do pojemnika włożyłam także pokrojonego pomidora.

WTOREK

Na śniadanie ponownie chlebek z jabłkami. Dodatkowo twaróg z jogurtem, miodem plus pekany. W drugiej przegródce nektarynka i jabłko.
Drugi posiłek to niezawodna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, jajkiem i fasolką szparagową.
Na obiad stir-fry z kurczakiem, ryżem, papryką, cukinią, imbirem, czosnkiem i chili. Doprawiony sosem rybnym i sojowym.

ŚRODA

Zestaw środowy zmieścił się w jednym pojemniku. Na śniadanie placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem. Idealne na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.
Jako drugi posiłek kurczak w sezamie, dodatkowo ryż z czarnym sezamem, pomidorki i papryka czerwona.

CZWARTEK

Na śniadanie rosyjskie placki z twarogu, czyli syrniki. Dodatkowo mus z truskawek oraz mandarynka.
Kolejny posiłek to sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
Ostatni posiłek to razowy makaron z pesto ze szpinaku oraz dwie smażone piersi z kurczaka (ze słodką papryką i czosnkiem).

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Sylwia Wasiuk 13/10/2014 - 10:19 am

świetny blog juz zapisałam…;) pozdrawima

Odpowiedz
Smakowisko 14/10/2014 - 6:49 am

Pyszne pomysły na jedzonko do pracy….tylko żeby chciało mi się tak codziennie rano je robić 😉

Odpowiedz
Magda C. 14/10/2014 - 6:03 pm

Rewelacyjne masz te pomysły na lunch boxy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies