Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie

przez Malwina
Kurczak pieczony z miodem i musztardą
Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 
Całego kurczaka piekę ostatnio dość często. Przede wszystkim z wygody, mogę w ten sposób za jednym zamachem przygotować kilka porcji mięsa. Tym razem postawiłam na marynatę musztardowo-miodową z dodatkiem wędzonej papryki. Do naczynia dołożyłam też ziemniaki i inne warzywa, by nie martwić się później o przygotowanie węglowodanów do obiadu. Ten kurczak będzie w trakcie pieczenia potrzebował Waszej pomocy, trzeba go bowiem co jakiś czas smarować marynatą. 

Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami
 bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.
Marynata miodowo-musztardowa
KURCZAK PIECZONY W MIODZIE I MUSZTARDZIE


Składniki:

  • 1 kurczak (o wadze 1,5 kg)
  • marynata: 3 łyżki musztardy, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku, 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz 
  • warzywa: kilka młodych ziemniaków, 2 marchewki, 1 duża papryka, 2-3 cebule
Przygotowanie:
Oczyszczonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Na kurczaka wylewamy około 2-3 łyżki marynaty i nacieramy go nią. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.

Kurczaka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry). Przy pomocy pędzelka smarujemy go marynatą. Obok kurczaka układamy ziemniaki (ja nie obierałam ziemniaków, jedynie wyszorowałam je pod wodą, duże lub starsze ziemniaki warto pokroić na mniejsze kawałki), obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Co 15-20 minut otwieramy piekarnik i smarujemy kurczaka marynatą.

Po 40 minutach pieczenia odwracamy kurczaka na drugą stronę. Smarujemy go marynatą i pieczemy przez kolejne 40 minut. W tym czasie dwukrotnie smarujemy go marynatą. Kurczaka ponownie przewracamy na drugą stronę (piersiami do góry). Smarujemy go marynatą, dokładamy cebule pokrojone w ćwiartki oraz paprykę posiekaną w kostkę i pieczemy dalej przez około 30 minut. W połowie pieczenia możecie kurczaka ponownie posmarować marynatą. Do upieczonego kurczaka podałam tzatziki oraz sałatkę z pomidorów i mozzarelli. 

*do przygotowania marynaty użyłam delikatesowej musztardy czeskiej. W trakcie pieczenia możecie odlać nadmiar soku, który wypłynął z kurczaka.
**jeśli wolicie bardzo miękkie warzywa, dodajcie paprykę i cebulę do kurczaka odrobinę wcześniej

Marynata do kurczaka z miodu i musztardy
Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie 

Czas przygotowania: 2 godziny.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Ania 01/09/2014 - 5:15 pm

Miód, musztarda i kurczak – uwielbiam 🙂 świetny przepis i jak zwykle piękne zdjęcia 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda C. 01/09/2014 - 5:37 pm

Pysznie wygląda ten kurczak 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Izy 01/09/2014 - 6:03 pm

Czekałam na ten przepis 🙂 Już wiem co będę jeść w weekend

Odpowiedz
Justyna Żak 01/09/2014 - 7:05 pm

zjadłabym takiego kurczaka:)

Odpowiedz
Angie 01/09/2014 - 7:19 pm

Niesamowicie apetycznie się prezentuje; )

Odpowiedz
Elena Monin 01/09/2014 - 8:31 pm

Wygląda tak apetycznie, do schrupania! :))

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2014 - 11:21 am

Wiem, banalne, ale jak patrzę na zdjęcia, to normalnie ślinka leci. Musiał być pyszny z tymi wszystkimi psiankami do towarzystwa 😉

Odpowiedz
Mika z FoodCookLove 04/09/2014 - 11:26 am

Ale mi narobiłaś ochoty na kurczaka! Wyląda przeapetycznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:56 pm

Wielki ptak:) I jak zrumieniony!

Odpowiedz
JustInka 05/09/2014 - 12:48 pm

Oj mój Tomek nie lubi takiego. Bo on ogólnie mięsa na kościach nie lubi 😀 Ale moje dziecko i tatuś pewnie pochłoną w całości 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2014 - 10:01 pm

Zrobilam dzis, piekl sie lacznie 3h (pod koniec na nizszej temp). Zrumieniony super, ale niestety mieso twarde. Podlewalam i przewracalam jak wskazane, nie wiem czemu nie wyszlo. Wygladalo zdecydowanie lepiej niz smakowalo niestety.

Odpowiedz
Malwina 25/11/2014 - 6:46 am

Trzy godziny to stanowczo zbyt długi czas pieczenia (nigdy w trakcie pieczenia nie przekraczam czasu 2 godzin). Ewentualnie wina leży w samym mięsie.

Odpowiedz
Ania 14/01/2015 - 7:43 am

cóż mogę powiedzieć ekstrawagancja smaku u mnie wyszedł idealnie.

Odpowiedz
Unknown 10/09/2017 - 4:30 pm

Kurczak wyszedl przepyszny i soczysty. Bardzo polecam ten przepis kazdemu!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies