Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado

przez Malwina
Sałata rzymska z boczkiem i kurczakiem

W ramach kolejnego gotowania razem z Edytą i Karoliną przygotowałyśmy niezwykle smaczną sałatkę z dodatkiem gotowanego kurczaka. Przepis wylosowała Edytka z książki Nigelli. Był to pierwszy przepis Nigelli, jaki zrealizowałam, nie ukrywam jednak, że wprowadziłam do niego kilka drobnych poprawek. Dziewczynom serdecznie dziękuję za spotkanie w wirtualnej kuchni i do następnego razu!

Sałatka z kurczakiem i awokado

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I AWOKADO


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • pół czerwonej cebulki
  • 1 awokado
  • 2 minaturowe sałaty rzymskie (ew. pół małej sałaty lodowej)
  • pół pęczka szczypiorku
  • dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka octu sherry (ew. octu winnego), sól i pieprz do smaku
Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wrzucamy boczek, rumienimy przez kilka minut i odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulkę siekamy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Sałatkę rzymską kroimy na większe kawałki, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, kurczaka, awokado, kurczaka, cebulę. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do połączenia składników sosu. Dressing wylewamy na sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. 
Sałatka z kurczakiem i sałatą rzymską

Czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Edyta 05/02/2014 - 8:04 am

Cieszę się, że dzięki mnie spróbowałaś czegoś nowego 😉
Dziękuję za wspólne gotowanie i już czekam na kolejne.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/02/2014 - 9:14 am

Rzuciłabym się na taką sałatkę!!!! Jest cudowna! I kojarzy mi się tak wiosennie 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/02/2014 - 1:04 pm

Oj pięknie wyszła Ci ta sałatka! I ten talerz wspaniały 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 05/02/2014 - 3:42 pm

świetna sałatka:) tyle kolorów:)

Odpowiedz
Magda C. 06/02/2014 - 6:50 am

Jaka kolorowa! Piękna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/02/2014 - 7:27 pm

Cudowności jest ta sałatka … no i to awokado:). jakże się cieszę, ze te, które kupiłam ostatnio już sa miękkie:)

Odpowiedz
Anonimowy 22/06/2014 - 2:27 pm

izomorfia3

Cudowne zdjęcia!!!!!!

Będąc "na fali" przepisów Nigelli robię je po kolei-jedyne co mogę szczerze i obiektywnie o tej sałatce powiedzieć to mdła i bez wyrazu;mimo musztardy łączonej z tłuszczem z boczku.
Wygląda cudnie-ale wyglądem się człowiek nie naje.Nie warto trzymać się przepisu.

Odpowiedz
Malwina 22/06/2014 - 2:38 pm

Izomorfia3, ja wprowadziłam sporo zmian do jej receptury. Dressing jest inny (bez łączenia z tłuszczem, dodatkowo z oliwą, octem sherry). U mnie też mniej awokado, które jakby nie patrzeć jest nie ma dominującego smaku. Do tego czerwona cebula i szczypiorek dla zaostrzenia smaku, których u Nigelli również nie ma w przepisie. Może kiedyś skusisz się na moją wersję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/06/2014 - 3:27 pm

izomorfia3
U mnie też była oliwa i ocet ryżowy-nie chciałam bardzo zmieniać składu przepisu,bo to dla mnie już inne danie 🙂
A skoro książkę już zakupiłam to spodziewałam się chyba czegoś innego, niż dań ,które każda z Nas sama w domu wykonuje…w dodatku musi dodać własne modyfikacje, by to było smaczne 🙂
To Nigellą jestem rozczarowana …

Odpowiedz
Malwina 22/06/2014 - 3:34 pm

Powiem Ci, że ja osobiście jej nie znoszę. To chyba jedyny jej przepis, który przygotowałam i jak widzisz i tak sporo zmian do niego wprowadziłam. Nie wiem skąd ta moja niechęć do niej, ot po prostu mi nie pasuje ona i jej receptury. Chyba nawet jej książki nie miałam nigdy w ręce (skan tego przepisu podsyłała koleżanka, z którą gotowałam). Zdecydowanie bardziej wolę Gino D'Acampo, Gennaro Contaldo i tych panów książki serdecznie Ci polecam 🙂 A ocet ryżowy tym bardziej jakoś mi tu nie leży, stąd u mnie ten z sherry (swoją drogą pyszny i wielka szkoda, że już się skończył).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies