Klopsiki musztardowe

przez Malwina
Klopsiki z musztardą
Klopsiki musztardowe 

Te klopsiki powstały w ramach czyszczenia lodówki przed wakacyjnym wyjazdem. Chciałam skomponować jakiś lekki obiad, który na następny dzień Połówek mógłby zabrać ze sobą do pracy. Mocno zdekonstruowałam pod względem kolorystycznym sałatkę grecką, nie chciałam bowiem otwierać nowego słoika oliwek czy dokupywać warzyw, które po naszym powrocie mogłyby się zepsuć. Musicie mi więc wybaczyć ten kolorystyczny misz-masz. Jeśli chcecie przygotować do posiłku dodatkowe węglowodany, najlepiej postawcie na chrupiące pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół. Fajnie skomponują się z sosem tzatziki i resztą składników.

Klopsiki z musztardą

KLOPSIKI MUSZTARDOWE


Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 kg mielonego mięsa (u mnie mięso z szynki)
  • 3 łyżeczki musztardy (użyłam łagodnej czeskiej delikatesowej)
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy musztardę, wędzoną paprykę, drobno posiekany czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Szalotkę rumienimy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę dłonią. Dodajemy odrobinę bułki tartej do zagęszczenia i dalej wyrabiamy (ewentualnie pół suchej bułki namoczonej w mleku i odciśniętej). Formujemy klopsiki (najlepiej dłonie zwilżyć zimną wodą) i smażymy je na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni, przez około 20 minut). Klopsiki podałam z sosem tzatziki i zdekonstruowaną pod względem kolorystycznym sałatką grecką. 

*przy tych klopsikach dobrze sprawdzi się też mięso z indyka lub kurczaka

Klopsiki z musztardą
Klopsiki musztardowe 

Czas przygotowania: 25minut.
4 komentarze
0

4 komentarze

Glamour Mama 03/09/2014 - 11:18 am

Z musztardą jeszcze nie próbowałam więc chętnie zrobię przy najbliższej okazji zamiast tradycyjnych mielonych 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:56 pm

Świetne klopsiki jak na opróżnianie lodówki 🙂 A grecką nie masz się co przejmować. Grecy dodają również zielone oliwki.

Odpowiedz
Łukasz 17/02/2019 - 12:52 pm

Mega ekstra 🙂 żona wniebowzięta 🙂 połączyłem to z Pani przepisem na marchewki w całości zapiekane z rozmarynem tymiankem i miodem i ryzem z przyprawa furikake, odlot !!!! 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/02/2019 - 9:05 am

Brzmi mega smacznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies