Mollete, meksykański sandwich z zasmażaną fasolą

przez Malwina
Sandwich z Meksyku
Mollete to otwarty meksykański sandwich a także rodzaj hiszpańskiego pieczywa z Andaluzji. Dziś oczywiście mam dla Was przepis na wspomnianą kanapkę pochodzącą z Meksyku. Podstawą do przygotowania molletes są bolillos, pszenne bułki konsystencją przypominające francuską bagietkę, jednak o wiele krótsze i w innym kształcie. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, dlatego świetnie nadają się jako baza do sandwichy. Tym razem odpuściłam sobie przygotowanie od podstaw meksykańskiego pieczywa i do molletes wykorzystałam popularne bułki tzw. „dupki” (czyli bułki poznańskie). 
Podstawą mollete jest frijoles, czyli zasmażana fasola. Wzbogaciłam ją o dodatek wędzonego boczku, który nadał jej ciekawego smaku. Oczywiście jeśli nie przepadacie za boczkiem lub po prostu nie jadacie mięsa, pomińcie ten składnik w przepisie. Posmarowane fasolową pastą bułki zapieka się z dodatkiem sera. Najczęściej jest to ser o wdzięcznej nazwie chichuaha, dość podobny do Cheddara i Monterey Jack. Zwieńczeniem kanapek jest pico de gallo, świeża salsa na bazie miąższu pomidorów. 


Przepis na molletes przygotowałam razem z Shinju w ramach jej akcji Hola Mexico 4.
Kanapki z Meksyku przepis
MOLLETES
(MEKSYK)
Śniadanie Mistrzów #168
Projekt Sandwich #26


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 łyżki drobno posiekanego surowego wędzonego boczku, bez skóry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1,5 szklanki czarnej fasoli (ugotowanej lub z puszki), ewentualnie fasoli pinto
  • sól do smaku
  • ser cheddar do posypania
  • salsa pico de gallo 
  • 2 bułki
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szalotkę i czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Wrzucamy odsączoną fasolę, smażymy prze 3 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, ugniatamy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, dodając w trakcie niewielką ilość zalewy z fasoli lub wody (dodałam około 5 łyżek). Ponownie stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając. 
Przygotowujemy salsę pico de gallo (przepis jest podlinkowany w składnikach powyżej). Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku. Następnie nakładamy na nie fasolę, trzemy ser, wkładamy z powrotem do piekarnika i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Na każdej kanapce układamy salsę pico de gallo, podajemy od razu po przygotowaniu.

Meksykański sandwich mollete
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Żak 30/05/2014 - 7:07 am

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Zuzanna 30/05/2014 - 8:21 am

Wygląda pysznie, chętnie sobie przygotuję takie kanapki w domu:) I jaka śliczna deseczka:)

Odpowiedz
Magda C. 30/05/2014 - 11:22 am

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Majana 31/05/2014 - 8:41 am

Super się prezentuje! Bardzo smakowicie.:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:42 am

Bardzo smakowicie i pięknie sfotografowane! I ta deska♥

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies