Soutzoukakia- greckie kiełbaski w sosie pomidorowym

przez Malwina
Soutzoukakia przepis

Soutzoukakia, czyli greckie kiełbaski ze Smyrny to kolejny smaczny sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Małe „kiełbaski” z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego smakują niezwykle ciekawie i bardzo przypadły do gustu Połówkowi, który uwielbia dodatek cynamonu do pomidorowych sosów. Tak przygotowane kiełbaski w sosie możecie podać z dodatkiem ugotowanego ryżu, ziemniaków lub dobrego pieczywa. 

Kiełbaski wołowe w sosie pomidorowym

SOUTZOUKAKIA


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • pół kg mielonej wołowiny (możecie użyć także jagnięciny lub mięsa mieszanego)
  • 1 czerstwa bułka lub 2 kromki czerstwego chleba 
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, zmielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 1 mała cebula (posiekana w kostkę), 1/3 lampki białego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów bez skóry (posiekanych wraz z sokiem), 1 liść laurowy, szczypta cynamonu, sól, pieprz i cukier do smaku, około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulionu (może to być rosół, który został Wam z niedzielnego obiadu lub po prostu wywar drobiowy bądź warzywny)
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, wsypujemy kmin, oregano, dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Kiedy kiełbaski się smażą, na drugiej patelni przygotowujemy sos. Na oleju podsmażamy cebulę, wlewamy wino, odparowujemy je w połowie. Kolejno dodajemy listek laurowy, pomidory (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów), szczyptę cynamonu, bulion. Przykrywamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę, przyprawiamy sos solą i pieprzem. W razie potrzeby odparowujemy go. Kiełbaski przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Zuzanna 12/03/2014 - 5:39 pm

Jadłam to danie w Grecji. Jest bardzo smaczne. Grecy podają je z frytkami, ryżem i sałatką z pomidora i cebuli.

Odpowiedz
Malwina 13/03/2014 - 6:32 am

Zuziu, dziękuję za podzielenie się info na temat dodatków do tego dania w Grecji. Chociaż tych frytek z boku wyobrazić sobie nie mogę 😀

Odpowiedz
Zuzanna 13/03/2014 - 9:47 pm

Hehe:) Myślę, że ryż jest tradycyjny, a te frytki to dorzucają tak dla turystów:)

Odpowiedz
Agnieszka 12/11/2020 - 12:23 pm

Tradycyjnie jest ziemniaczane puree 🙂

Odpowiedz
asia_2105 12/03/2014 - 5:46 pm

wyglądają pysznie, pikantnie tak jak lubię 🙂

Odpowiedz
Asa_6niebo 12/03/2014 - 7:01 pm

bardzo ciekawy przepis

Odpowiedz
Justyna Żak 12/03/2014 - 9:00 pm

smaczny pomysł:)

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2014 - 8:24 am

ślinka cieknie – wyglądają bardzo apetycznie,
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 13/03/2014 - 10:08 am

Pyszności, bardzo fajny pomysł 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/03/2014 - 11:59 am

Podziwiam Cię …. bardzo za te wszystkie dania. Moja kuchnia wydaje się przy nich taka zwyczajna:) Buziaki

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2015 - 12:13 pm

Wczoraj zrobiłam,dzisiaj jem.Pychota 🙂 Użyłam troszke mniej kuminu i cynamonu i wyszlo idealne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies