Wiosenna sałatka na grilla

przez Malwina

 

Najlepsza sałatka na grilla
Sałatka na grilla

Dzień dobry,

Pogoda w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza. My już jakiś czas temu zaczęliśmy prace na działce, a na naszym balkonie pięknie się zieleni. Cudowną mamy wiosnę. Wolne chwile spędzamy na spotkaniach z przyjaciółmi i grillowaniu. Połówek zazwyczaj zajmuje się mięsem i warzywami z grilla, ja z kolei mam na głowie sałatkę. Ostatnio za każdym razem przygotowuję pyszną sałatkę z chrupiącym boczkiem, szparagami i wyrazistym w smaku serem w solance. W końcu sezon na szparagi w pełni.

Sałatka z boczkiem na grilla

 

Jeśli planujecie w weekend grilla lub piknik, to przepis na tę sałatkę na pewno Wam się przyda. To mój sprawdzony sposób na tych, którzy za zieleniną nie przepadają. Chrupiąca sałata lodowa, soczyste pomidory, intensywne w smaku oliwki, pyszny słony ser Apetina Classic, chrupiący boczek i podkręcone szparagi. Mój patent na jeszcze smaczniejsze szparagi, to usmażenie ich na klarowanym maśle na patelni, na której wcześniej rumienił się boczek. Do tego dressing z dodatkiem czosnku i suszonego oregano. Sałatka idealna do szaszłyków, karkówki i kurczaka z grilla. Albo na lekką kolację.

 

Najlepsza sałatka na grilla

Wiosenna sałatka na grilla

Składniki (na 3-4 porcje):

 

  • pół główki sałaty lodowej
  • pół czerwonej cebulki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g zielonych szparagów
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki grunowe
  • 5 rzodkiewek
  • 60 g oliwek z nadzieniem paprykowym
  • 3/4 opakowania sera w kostkach Apetina Classic
  • klarowane masło do smażenia
  • 1 gałązka bazylii
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz

Jak zrobić wiosenną sałatkę na grilla?

Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki. Boczek kroimy w cienkie plasterki.
Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Jeśli szparagi mają grubą skórkę, można je delikatnie obrać obieraczką do warzyw. Szparagi kroimy na 3-4 kawałki. W przypadku grubych okazów, warto przekroić je na pół (poza główkami). Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy boczek, smażymy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Przekładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy szparagi bez główek, smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy główki, smażymy dalej przez 1-2 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy. Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, oregano i czosnek. Mieszamy łyżeczką do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce umieszczamy sałatę, dodajemy cebulę, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szparagi, boczek, oliwki, listki bazylii i ser w kostkach Apetina Classic. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dań z grilla, najlepiej od razu po przygotowaniu.

 

Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Apetina.

72 komentarze
0

Podobne posty:

72 komentarze

Arkadiusz Lenart 14/05/2018 - 7:36 am

Pycha 🙂 właśnie taka sałatka chodzi za mną od tygodnia 😉

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:45 am

Częstuj się przepisem 🙂

Odpowiedz
Mariola Grzęda 14/05/2018 - 8:03 am

Moje ulubione smaki dziękuje za inspirację 🙂 Poproszę o wersję bez mięsną 🙂 Przepis zapisuje 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:45 am

Bez boczku też będzie pyszna 🙂

Odpowiedz
Michał Kowalski 14/05/2018 - 8:35 am

Super, właśnie będę organizował grilla dla znajomych i z pewnością skorzystam z przepisu:)

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:45 am

Daj znać, czy smakowało 😉

Odpowiedz
Celiak w podróży 14/05/2018 - 8:36 am

Piękne kolorowe danie, moje oczy jedzą i jedzą <3

Odpowiedz
Ervisha 14/05/2018 - 8:56 am

Jaka ona śliczna ♥ Nie tylko na grilla ale do obiadu i na każdą okazję 😉

Odpowiedz
So Alice 14/05/2018 - 9:18 am

Wygląda i brzmi bardzo aromatycznie 🙂

Odpowiedz
Marzena T 14/05/2018 - 9:34 am

No to wiem co zrobię na grilla następnym razem 😀 P.s lubię ser feta w takiej formie, te takie w kostce całej strasznie brudzą i nie da się ich ładnie pokroić

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:46 am

O wiele wygodniej korzysta się z sera w takiej formie, szczególnie fajnym rozwiązaniem jest ten koszyczek.

Odpowiedz
"Szalka" - Agnieszka 14/05/2018 - 10:25 am

Smakowicie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
MartaFlak 14/05/2018 - 11:03 am

Wygląda wyśmienicie! Składniki w zasadzie wszystkie mam, więc chyba się dziś skuszę na taką! Bez grilla, ale przecież też można! 😀

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:47 am

Na kolację z grzankami z bagietki sprawdzi się idealnie 😉

Odpowiedz
Patrycja 14/05/2018 - 11:12 am

Jaka orzeźwiająca. Jutro podam przepis na moją…

Odpowiedz
Nina S 14/05/2018 - 12:12 pm

Smakowicie wygląda, zrobię ją wkrótce, ale bez wędzonego boczku, ponieważ jestem wegetarianką 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:47 am

Zawsze możesz użyć dobrej jakości wędzonego tofu.

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 14/05/2018 - 1:16 pm

Apetyczna sałatka, chcemy taką na obiad 😀 Ale żadnych składników nie mamy 😛

Odpowiedz
Paulina Chamczyk 14/05/2018 - 3:45 pm

Omnomnom

Odpowiedz
Anonimowy 14/05/2018 - 3:47 pm

Mmm! Muszę wypróbować!

Odpowiedz
Natalie 14/05/2018 - 3:49 pm

Wgląda ciekawie 🙂 Zamiast boczku wędzone tofu i jestem w niebie 🙂

Odpowiedz
Magda 14/05/2018 - 4:07 pm

Takie pyszności, że chętnie wpadłabym do Was na grilla 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:47 am

Zapraszamy 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 14/05/2018 - 4:24 pm

Jak pięknie podałaś tę sałatkę Malwino :)Podoba mi się Twój patent na podsmażenie szparagów. Myślę, że żaden facet się nie oprze:)

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:48 am

Czasem proste rozwiązania są najlepsze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/05/2018 - 4:27 pm

mniaaam

Odpowiedz
Weronika Gawron 14/05/2018 - 4:42 pm

Szukałam takiej lekkiej, wiosennej sałatki i od razu strzał w dziesiątkę na FS 😉 też używam takiej fety:) uwielbiam takie smaki

Odpowiedz
Weronika Gawron 14/05/2018 - 4:42 pm

Szukałam takiej lekkiej, wiosennej sałatki i od razu strzał w dziesiątkę na FS 😉 też używam takiej fety:) uwielbiam takie smaki

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:48 am

Weroniko, częstuj się przepisem 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 14/05/2018 - 4:54 pm

Dla mnie super sałatka. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dla mnie tym składnikiem idealnym będą szparagi 🙂

Odpowiedz
Iwona T. 14/05/2018 - 5:28 pm

Taka sałatka, to ideał na grilla 🙂

Odpowiedz
Kosmetyka by Monika 14/05/2018 - 5:32 pm

bardzo fajny przepis:), ja już jakiś czas temu zaczęłam sezon grillowy i brakuje mi pomysłów na tego typu sałatki, a ten wydaje się super

Odpowiedz
nika 14/05/2018 - 5:39 pm

Mniam, mniam – wszystko co lubię w jednym:)

Odpowiedz
Smakowite 14/05/2018 - 5:42 pm

Fajna sałatka, tylko dla mnie bez boczku!!!! 😀 Kocham wszystko ze szparagami.

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:49 am

Ja też! Szkoda tylko, że sezon na nie taki krótki.

Odpowiedz
Dorota 14/05/2018 - 5:55 pm

Taką sałatkę można zajadać nie tylko przy grillowanych smakołykach. Wygląda wspaniale, choć w mojej wersji nie miałaby oliwek:)

Odpowiedz
Ewa 14/05/2018 - 6:00 pm

Wygląda świetnie! I wcale się nie dziwię, że ostatnio często się u Was pojawia, to musi być pyszna sałatka:)

Odpowiedz
Marta Langier 14/05/2018 - 6:37 pm

Na grilla takie sałatki są idealne!!!

Odpowiedz
Anna J. 14/05/2018 - 7:54 pm

Bardzo apetycznie wygląda 😉 i na ta pore jak pasuje idealnie 😉

Odpowiedz
Anulla 15/05/2018 - 4:21 am

super sałatka 🙂 trzeba korzystać póki trwa sezon na szparagi 🙂

Odpowiedz
Zuza 15/05/2018 - 5:04 am

ale kolorowa 🙂 sałatka do zjedzenia oczami 🙂

Odpowiedz
Chocolade 15/05/2018 - 11:48 am

Jadłabym wszystko poza oliwkami 😉

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:49 am

Też kiedyś nie lubiłam, a obecnie za nimi przepadam.

Odpowiedz
Bea 15/05/2018 - 12:29 pm

Boczek, oliwki, serek, szparagi… ile dobroci w jednej misce 😉

Odpowiedz
MARZENA BARTOSZ 15/05/2018 - 2:37 pm

Smakowite

Odpowiedz
green goodies 15/05/2018 - 5:22 pm

bardzo lubię sałatki z dodatkiem fety, pyszne i kolorowe danie 🙂

Odpowiedz
Mateusz Mrzygłód 15/05/2018 - 8:05 pm

Świetna propozycja

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 15/05/2018 - 9:37 pm

Bardzo fajna i pożywna sałatka 🙂 Świetnie się prezentuje!

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2018 - 6:28 am

Porywam porcje na weekendowego grilla 😉

Odpowiedz
Mama Z Różową Torebką 16/05/2018 - 7:31 am

Obłędne zdjęcia, od razu człowiek robi się głodny 😛

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:49 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
recenzentkadoskonala 16/05/2018 - 8:11 am

Jezu, to wygląda tak smakowicie, że aż ciężko obejść obojętnie obok tego zdjęcia 😀

http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/05/matylda-karolina-wojciak.html

Odpowiedz
Daga 16/05/2018 - 9:00 am

Ale ona wygląda… bosko 😀
Mój blog – KLIK

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2018 - 9:01 am

Sałatka idealna aby być w 4mie 😀

Odpowiedz
Sheira 16/05/2018 - 11:14 am

Wygląda pysznie 😉 Plus, rewelacyjne zdjęcia 😉 Napatrzeć się nie mogę 😉

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:49 am

Dziękuję!

Odpowiedz
codojedzenia 16/05/2018 - 1:48 pm

Warzywne sałatki zawsze sprawdzają się na grilla!

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 16/05/2018 - 4:28 pm

Świetna sałatka, pyszne składniki i super sos 🙂 Zamawiam jedną porcję 🙂

Odpowiedz
anna piekneperfumy 16/05/2018 - 7:46 pm

Wygląda apetycznie, zjadłabym całą;).

Odpowiedz
Lonna 17/05/2018 - 4:10 pm

Świetna 😀 Sałatka do grilla musi być obowiązkowo 😀

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 17/05/2018 - 11:39 pm

Bardzo apetyczna propozycja 🙂

Odpowiedz
Kinga Bartkowiak 18/05/2018 - 8:52 am

Brzmi pysznie, zapisuję sobie! Jedyne co, to usuwam boczek, bo jestem wege, ale całość brzmi naprawdę cudownie :). Nie mogę się doczekać wypróbowania!

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:50 am

Pomiń lub podmień na wędzone tofu.

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 18/05/2018 - 4:53 pm

Świetnie dobrane składniki i piękne zdjęcie 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/05/2018 - 6:50 am

Dziękuję 😉

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 19/05/2018 - 7:01 pm

Uwielbiam takie sałatki, pysznie i bardzo kolorowo 🙂

Odpowiedz
Piotr I Pogotujmy! 20/05/2018 - 1:17 pm

O mamo, ta sałatka posiada chyba wszystko co uwielbiam! Wręcz stworzona dla mnie 😀

Odpowiedz
Monika Monisia 23/05/2018 - 10:57 am

Uwielbiam takie sałatki

Odpowiedz
Lawyerka 24/05/2018 - 2:48 pm

Mmmmm wygląda pysznie! Uwielbiam wiosnę za to, że jest tyle pyszności, które można wrzucić na talerz 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 24/05/2018 - 8:07 pm

Chrupiąca i zdrowa sałatka. Bardzo takie lubię -:)

Odpowiedz
czerwona filiżanka 30/05/2018 - 8:56 pm

smakowitości

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 06/06/2018 - 6:53 pm

Urocza, a przede wszystkim smaczna sałatka:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies