Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciastka na mące pełnoziarnistej. Z zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Kryją w sobie mnóstwo bakalii. Możecie je wzbogacić o ulubione dodatki. Ja postawiłam na suszone daktyle, rodzynki, żurawinę i orzechy, czyli to, co akurat miałam w kuchennej szafce. Tak upieczone ciastka możecie przechowywać przez 1-2 tygodnie w zamkniętym pojemniku. O ile oczywiście w tym czasie nie zdążycie ich wszystkich zjeść 🙂
CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z BAKALIAMI
Składniki (na 1 blachę, około 20 sztuk):
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanych bakalii (do ciastek możecie dodać także posiekaną czekoladę)*
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekane bakalie, mieszamy dłonią lub łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze w odstępach, lekko je spłaszczając. Pieczemy przez 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Ciastka przechowujemy w puszce lub pojemniku do 2 tygodni.
*do moich ciastek dodałam rodzynki, żurawiną, daktyle i arachidy
Czas przygotowania: 20 minut.
18 komentarzy
smacznie wyglądają:)
Urocze ciasteczka 🙂 Chyba zrobię takie na weekend 🙂
Cudne maleństwa! Ja najczęściej nie zdążę swoich ciastek obfotografować, bo mąż z Młodym wszystko pochłaniają 🙂
U mnie takie dobre ciastka zniknęłyby w ciągu 2 dni. 🙂
Z chęcią bym sobie schrupała :>
uwielbiam takie zdrowe pyszności!
pozdrawiam
Marta
pysznie wyglądają:) …. buziaki
PS. Pamiętam, ze z takich kubkow piliśmy herbatę u dziadków:)
zrobiłam wczoraj – PYCHA! a do tego przepis prosty i składniki ma się standardowo w szafce. u mnie z suszonymi morelami, orzechami włoskimi, rodzynkami i czekoladą. w piekarniku siedziały dłużej niż u Ciebie. wyszło 15 sztuk.
pozdrawiam
K.
a i jeszcze jedno! mam suszone jagody goi masz może jakąś propozycję do czego można je dodać? i czy najpierw namoczyć czy zostawić takie suche?
K.
K.- cieszę się, że ciacha Ci posmakowały 🙂 Co do jagód goji to ja dodaję je do owsianek, koktajli, ciasteczek. Jeśli chcesz, możesz je oczywiście namoczyć, np. w soku z pomarańczy. Ja jednak nigdy ich nie moczę.
Te ciasteczka wyglądają tak pięknie, że od razu mam na nie ochotę. Piękne zdjęcia, a ciasteczka pewnie były pyszne!
A czy mozna uzxyc maki zytniej pelnoziarnistej? Pozdrawiam Ania
Aniu, jeśli smakuje Ci ona w słodkich wypiekach, to oczywiście.
Naprawdę pyszne i proste ciasteczka. Dziękuję za przepis 😉
Witam, mam zamiar zrobić te ciasteczka. niestety nie mogę uwierzyć mnie w pobliżu dostać mąki pełnoziarnistej. Zatem czy można użyć zwykłej mąki? dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Zwykła pszenna też się sprawdzi. Udanego pieczenia 🙂
Ciasteczka OBŁĘDNE !!!!! ❤❤❤❤❤
Ciasteczka OBŁĘDNE !!! ❤❤❤