Ciastka pełnoziarniste z bakaliami

przez Malwina
Ciasta pełnoziarniste przepis

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciastka na mące pełnoziarnistej. Z zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Kryją w sobie mnóstwo bakalii. Możecie je wzbogacić o ulubione dodatki. Ja postawiłam na suszone daktyle, rodzynki, żurawinę i orzechy, czyli to, co akurat miałam w kuchennej szafce. Tak upieczone ciastka możecie przechowywać przez 1-2 tygodnie w zamkniętym pojemniku. O ile oczywiście w tym czasie nie zdążycie ich wszystkich zjeść 🙂

Ciasta z bakaliami przepis

CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z BAKALIAMI


Składniki (na 1 blachę, około 20 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (do ciastek możecie dodać także posiekaną czekoladę)*
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekane bakalie, mieszamy dłonią lub łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze w odstępach, lekko je spłaszczając. Pieczemy przez 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Ciastka przechowujemy w puszce lub pojemniku do 2 tygodni. 
*do moich ciastek dodałam rodzynki, żurawiną, daktyle i arachidy

Ciasta z mąki pełnoziarnistej przepis

Ciasta pełnoziarniste przepis

Ciasta z bakaliami przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

18 komentarzy
0

18 komentarzy

Justyna Żak 12/03/2014 - 8:13 am

smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
Magda C. 12/03/2014 - 8:40 am

Urocze ciasteczka 🙂 Chyba zrobię takie na weekend 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/03/2014 - 10:54 am

Cudne maleństwa! Ja najczęściej nie zdążę swoich ciastek obfotografować, bo mąż z Młodym wszystko pochłaniają 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 12/03/2014 - 4:06 pm

U mnie takie dobre ciastka zniknęłyby w ciągu 2 dni. 🙂

Odpowiedz
Kamciss 12/03/2014 - 6:07 pm

Z chęcią bym sobie schrupała :>

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2014 - 8:26 am

uwielbiam takie zdrowe pyszności!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/03/2014 - 3:13 pm

pysznie wyglądają:) …. buziaki
PS. Pamiętam, ze z takich kubkow piliśmy herbatę u dziadków:)

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2014 - 9:46 am

zrobiłam wczoraj – PYCHA! a do tego przepis prosty i składniki ma się standardowo w szafce. u mnie z suszonymi morelami, orzechami włoskimi, rodzynkami i czekoladą. w piekarniku siedziały dłużej niż u Ciebie. wyszło 15 sztuk.

pozdrawiam
K.

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2014 - 9:50 am

a i jeszcze jedno! mam suszone jagody goi masz może jakąś propozycję do czego można je dodać? i czy najpierw namoczyć czy zostawić takie suche?

K.

Odpowiedz
Malwina 21/03/2014 - 9:59 am

K.- cieszę się, że ciacha Ci posmakowały 🙂 Co do jagód goji to ja dodaję je do owsianek, koktajli, ciasteczek. Jeśli chcesz, możesz je oczywiście namoczyć, np. w soku z pomarańczy. Ja jednak nigdy ich nie moczę.

Odpowiedz
Klaudia 24/03/2014 - 10:35 am

Te ciasteczka wyglądają tak pięknie, że od razu mam na nie ochotę. Piękne zdjęcia, a ciasteczka pewnie były pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2014 - 1:55 pm

A czy mozna uzxyc maki zytniej pelnoziarnistej? Pozdrawiam Ania

Odpowiedz
Malwina 18/09/2014 - 2:46 pm

Aniu, jeśli smakuje Ci ona w słodkich wypiekach, to oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2015 - 4:11 pm

Naprawdę pyszne i proste ciasteczka. Dziękuję za przepis 😉

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2016 - 1:06 pm

Witam, mam zamiar zrobić te ciasteczka. niestety nie mogę uwierzyć mnie w pobliżu dostać mąki pełnoziarnistej. Zatem czy można użyć zwykłej mąki? dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 24/02/2016 - 1:58 pm

Zwykła pszenna też się sprawdzi. Udanego pieczenia 🙂

Odpowiedz
Moni Grzes 23/12/2017 - 5:07 pm

Ciasteczka OBŁĘDNE !!!!! ❤❤❤❤❤

Odpowiedz
Moni Grzes 23/12/2017 - 5:09 pm

Ciasteczka OBŁĘDNE !!! ❤❤❤

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies