Miesiąc z kuchnią meksykańską uważam za rozpoczęty. Po pikantnym gulaszu z klopsikami przyszła pora na burritos. Danie niezwykle ekspresowe i do tego bardzo smaczne. Kurczaka przyprawiłam pikantną domową przyprawą do taco i to był strzał w dziesiątkę. Jako dodatek do burrito podałam salsę pico de gallo, świetnie też sprawdzi się guacamole czy kwaśna śmietana.
Przy okazji pora na ogłoszenie zwycięzcy w konkursie „Dobrze zrobić coś swojego”. Muszę przyznać, że miałam ogromny problem z wybraniem jednej osoby spośród tylu zgłoszeń. Każda historia była wyjątkowa i niepowtarzalna. Po naradzie z W. postanowiłam, że osobą tą będzie Pani Iwona Jurczyk. Jej pasją jest teatr. Byś może brzmi to banalnie, ale pomimo licznych przeciwności losu sama postanowiła założyć teatr amatorski, w którym występuje od kilku lat. Gratuluję tak wspaniałej pasji, samozaparcia i odwagi. Mam nadzieję, że to amatorskie hobby przerodzi się w coś poważanego, co będzie dawać Pani jeszcze większą satysfakcję w życiu.
BURRITO Z KURCZAKIEM
(MEKSYK)
(MEKSYK)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 280 g piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki domowej przyprawy do taco
- pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
- 2 duże pszenne tortille
Piersi kroimy w kostkę, lekko solimy i posypujemy przyprawą do taco. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5-7 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Na środku każdej tortilli układamy połowę farszu, całość zawijamy. Grillujemy z obu stron na patelni. Quesadillas podajemy z pico de galo oraz kwaśną śmietaną. Możemy je podać także z guacamole, salsą z awokado i papryki, salsą pomidorową, salsa cruda lub salsa picante.
PICO DE GALLO
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie natki pietruszki, ja wybieram tę drugą, ponieważ nie przepadam za świeżą kolendrą)
- 1 mała cebulka
- 1 papryczka jalapenos
- sok z limonki (opcjonalnie z cytryny)
- sól i pieprz do smaku
Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się pestek, miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, drobno siekamy. W miseczce łączymy pomidory, czosnek, natkę, cebulkę, ostrą paprykę. Całość kropimy sokiem z limonki (lub z cytryny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 15 minut.
19 komentarzy
To chyba moja ulubiona salsa 🙂
A pani Iwonie gratuluje zwyciestwa!
Wygląda bardzo apetycznie 😀
mm smakowite:)
Wspaniałe burritos i piękne zdjęcia!
I gratulacje dla zwyciężczyni!!!
Wygląda przesmacznie!
Nie mogę sie doczekać, kiedy dołączę do Twoich akcji! Zwłaszcza maksykańskiej 🙂 Może jeszcze miesiąc lub dwa i będę mogła zajadać się czymś ostrym, z kukurydzą, papryką, pomidorami i innymi zakazanymi na dziś dzień produktami.
Gratulacje dla pani Iwony! A burritos są dla mnie trochę traumatycznym wspomnieniem z ostatnich wakacji na Hawajach… Ale tamte zupełnie nie wyglądały jak te prezentowane przez Ciebie! Szkoda:(
😉
to wyglada po prostu bosko 🙂
Nie ukrywam, że każde danie z kurczakiem jest moim faworytem. To danie kusi nie tylko drobiem ale i całą zawartością. Jest pięknie.
Ja Pani Iwonie nie gratuluję zwycięstwa lecz pasji, która daje powera na każdy kolejny dzień.
Mmm, wygląda pysznie 😉
Ale smakowicie wygląda!!!
wygląda mega smakowicie ! mniam
Otagowałam Cię:)
Pozdrawiam
http://voyagedegustacje.blogspot.com/2012/05/tag-11-questions-tag-11-questions-1.html
Lubię dania z kurczakiem. Lubię takie "zawijańce" Pysznie wygląda 🙂
Kuchnia meksykańska – moja ulubiona, a Twoje burritos – bardzo apetyczne. 🙂
Zjadłabym takie coś. Lubię pikantne jedzonko 🙂
Pobawisz się z nami?
http://razadobrze.blogspot.com/2012/05/uwaga-czytam.html
fajny blog
zapraszam do mnie http://www.deserlandia.blogspot.com
Uwielbiam takie dania. Z użyciem tortilly ostatnio robię często.
Mmmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam burritos:)