Burrito z kurczakiem i pico de gallo

przez Malwina
Miesiąc z kuchnią meksykańską uważam za rozpoczęty. Po pikantnym gulaszu z klopsikami przyszła pora na burritos. Danie niezwykle ekspresowe i do tego bardzo smaczne. Kurczaka przyprawiłam pikantną domową przyprawą do taco i to był strzał w dziesiątkę. Jako dodatek do burrito podałam salsę pico de gallo, świetnie też sprawdzi się guacamole czy kwaśna śmietana. 
Przy okazji pora na ogłoszenie zwycięzcy w konkursie „Dobrze zrobić coś swojego”. Muszę przyznać, że miałam ogromny problem z wybraniem jednej osoby spośród tylu zgłoszeń. Każda historia była wyjątkowa i niepowtarzalna. Po naradzie z W. postanowiłam, że osobą tą będzie Pani Iwona Jurczyk. Jej pasją jest teatr. Byś może brzmi to banalnie, ale pomimo licznych przeciwności losu sama postanowiła założyć teatr amatorski, w którym występuje od kilku lat. Gratuluję tak wspaniałej pasji, samozaparcia i odwagi. Mam nadzieję, że to amatorskie hobby przerodzi się w coś poważanego, co będzie dawać Pani jeszcze większą satysfakcję w życiu. 

BURRITO Z KURCZAKIEM
(MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 280 g piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżki domowej przyprawy do taco
  • pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
  • 2 duże pszenne tortille
Piersi kroimy w kostkę, lekko solimy i posypujemy przyprawą do taco. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5-7 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Na środku każdej tortilli układamy połowę farszu, całość zawijamy. Grillujemy z obu stron na patelni. Quesadillas podajemy z pico de galo oraz kwaśną śmietaną. Możemy je podać także z guacamole, salsą z awokado i papryki, salsą pomidorowąsalsa cruda  lub salsa picante
PICO DE GALLO
Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie natki pietruszki, ja wybieram tę drugą, ponieważ nie przepadam za świeżą kolendrą)
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryczka jalapenos
  • sok z  limonki (opcjonalnie z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się pestek, miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, drobno siekamy. W miseczce łączymy pomidory, czosnek, natkę, cebulkę, ostrą paprykę. Całość kropimy sokiem z limonki (lub z cytryny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Maggie 03/05/2012 - 5:06 pm

To chyba moja ulubiona salsa 🙂
A pani Iwonie gratuluje zwyciestwa!

Odpowiedz
shinju 03/05/2012 - 5:18 pm

Wygląda bardzo apetycznie 😀

Odpowiedz
Dusia 03/05/2012 - 5:32 pm

mm smakowite:)

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 03/05/2012 - 5:53 pm

Wspaniałe burritos i piękne zdjęcia!
I gratulacje dla zwyciężczyni!!!

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2012 - 6:23 pm

Wygląda przesmacznie!

Odpowiedz
Beti 03/05/2012 - 7:19 pm

Nie mogę sie doczekać, kiedy dołączę do Twoich akcji! Zwłaszcza maksykańskiej 🙂 Może jeszcze miesiąc lub dwa i będę mogła zajadać się czymś ostrym, z kukurydzą, papryką, pomidorami i innymi zakazanymi na dziś dzień produktami.

Odpowiedz
Madziorek 03/05/2012 - 7:35 pm

Gratulacje dla pani Iwony! A burritos są dla mnie trochę traumatycznym wspomnieniem z ostatnich wakacji na Hawajach… Ale tamte zupełnie nie wyglądały jak te prezentowane przez Ciebie! Szkoda:(
😉

Odpowiedz
pasjonatka 03/05/2012 - 7:48 pm

to wyglada po prostu bosko 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 03/05/2012 - 8:04 pm

Nie ukrywam, że każde danie z kurczakiem jest moim faworytem. To danie kusi nie tylko drobiem ale i całą zawartością. Jest pięknie.
Ja Pani Iwonie nie gratuluję zwycięstwa lecz pasji, która daje powera na każdy kolejny dzień.

Odpowiedz
Brenia 03/05/2012 - 8:36 pm

Mmm, wygląda pysznie 😉

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 04/05/2012 - 5:58 am

Ale smakowicie wygląda!!!

Odpowiedz
ulcik 04/05/2012 - 6:53 am

wygląda mega smakowicie ! mniam

Odpowiedz
Optymistyczna 04/05/2012 - 10:13 am

Lubię dania z kurczakiem. Lubię takie "zawijańce" Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 04/05/2012 - 2:44 pm

Kuchnia meksykańska – moja ulubiona, a Twoje burritos – bardzo apetyczne. 🙂

Odpowiedz
gin 04/05/2012 - 4:38 pm

Zjadłabym takie coś. Lubię pikantne jedzonko 🙂

Pobawisz się z nami?
http://razadobrze.blogspot.com/2012/05/uwaga-czytam.html

Odpowiedz
Elza 05/05/2012 - 7:52 pm

fajny blog

zapraszam do mnie http://www.deserlandia.blogspot.com

Odpowiedz
Agnieszka (arcoiris) 08/05/2012 - 7:41 am

Uwielbiam takie dania. Z użyciem tortilly ostatnio robię często.

Odpowiedz
amatlea 11/05/2012 - 9:39 pm

Mmmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam burritos:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies