Mus truskawkowy

przez Malwina
Mus z truskawek

Jedliście kiedyś mus owocowy? Nie mam tu na myśli sztywnej pianki na bazie gotowej galaretki, którą często wylewa się na biszkopty ani też sosu owocowego, a delikatny i puszysty mus. Zrobiłam go w ubiegłą niedzielę, ponieważ z wizytą miała wpaść do nas moja Mama, wielka miłośniczka truskawek. Jego przygotowanie jest troszkę rozciągnięte w czasie z racji dwukrotnego chłodzenia (najpierw galaretki z truskawek a później samego musu). Pomimo tego, pracy przy nim jest naprawdę niewiele, dlatego też tym bardziej mam nadzieję, że i Wy pokusicie się o wykonanie tego prostego i jakże smacznego deseru. 

Mus z truskawek przepis

MUS TRUSKAWKOWY


Składniki:
[przepis własny]

  • 400 g truskawek (waga po pozbawieniu szypułek)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej wg preferencji)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kremówki (30 %)
Truskawki myjemy, osuszamy, umieszczamy w rozdrabniaczu wraz z cukrem i miksujemy na puree. Puree truskawkowe przecieramy przez sito i umieszczamy w misce (ja przekładam je do miski, w której miksuję zazwyczaj ciasto czy ubijam kremówkę). Żelatynę dodajemy do wody, mieszamy. Umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić wody do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy stopniowo do masy truskawkowej i mieszamy. Miskę odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej, aż masa stężeje. 
Galaretkę wyjmujemy z lodówki, miksujemy na najwyższych obrotach przez około 3 minuty do powstania lekkiej pianki. Następnie cały czas miksując dolewamy partiami kremówkę, za każdym razem miksując do połączenia. Po wlaniu całej kremówki ubijamy dalej przez kolejne 3-4 minuty do powstania kremowej i delikatnej pianki. Rozkładamy ją pomiędzy 3 pucharki lub szklanki i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką czekoladą i truskawkami.

Deser truskawkowy

Deser w słoiku przepisy

Różowy deser przepis

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Panna Anna 29/05/2014 - 6:03 pm

Twoje przepisy sprawiają, że od samego patrzenia jesem głodna jak wilk! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 29/05/2014 - 7:59 pm

Świetny ten mus, pyszności 🙂

Odpowiedz
Krzepa 29/05/2014 - 9:30 pm

mniam mniam:)

Odpowiedz
Felicia J. 30/05/2014 - 6:52 am

Uwielbiam takie naturalne musy. Jedyne jakie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 9:17 am

wygląda pysznie!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 4:55 pm

Czy taki mus można w jakiś sposób 'zakonserwować' żeby posiedział w lodówce dłużej, czy raczej jest do jedzenia tu i teraz? Nie ukrywam, że z chęcią bym zamknęła smak takiej truskawki na dłużej 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/05/2014 - 8:19 pm

Tego musu nie zakonserwujesz (ma w składzie żelatynę). Co roku robię mus truskawkowy (taki w postaci sosu, który potem wykorzystuję do naleśników i owsianek) i sok truskawkowy. Daj chcesz, to w tym roku wrzucę je na bloga.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:43 am

Truskawkowe wspaniałości ♥

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2016 - 10:54 am

O jej, jej, co za szalencze niszczenie papieru; po przycisnieciu na "print" posypaly sie wszystkie strony zwiazane z tym przepisem, ktory sam w sobie potrzebowal niecalej strone. Jakis szokujacy hubris, czy po prostu bezmyslnosc…

Odpowiedz
Malwina 17/06/2016 - 11:00 am

Mieć czas na napisanie komentarza, a nie mieć na przeczytanie dwóch słów na górze w formularzu drukowania. Wystarczyło kliknąć: "usuń obrazy".

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies