Wieczorek meksykański zakończyło ciasto czekoladowe z chili. Wszyscy stwierdzili, że jest absolutnie obłędne. Mocno czekoladowe, w środku wilgotne, z małymi drobinkami papryczki chili, która przyjemnie komponuje się ze słodkim smakiem ciasta. Zawiera aż 4 łyżki mąki i to właśnie dzięki tak małej ilości mąki ma tak fajną strukturę. Wierzch ciasta możecie ozdobić polewą lub lekkim kremem na bazie kremówki i/lub mascarpone i przybrać owocami. Ja tego nie zrobiłam, podobał mi się jego popękany wygląd i nie chciałam go niczym zakrywać.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CHILI
(MEKSYK)
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
- 110 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 lekko czubate łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i drobno posiekane (lub chili w proszku)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
W garnku umieszczamy masło, podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie się topić, dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewamy dalej do rozpuszczenia i połączenia składników (jeśli nie macie wprawy lub po prostu boicie się, że przypalicie masę, zróbcie to w kąpieli wodnej). Całość lekko studzimy. Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni, cynamonem i chili, miksujemy, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Moje ciasto piekło się przez około 32 minuty. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Możecie ozdobić je polewą czekoladową lub posmarować gęstym kremem na bazie mascarpone i na wierzchu ułożyć owoce, np. truskawki.
Czas przygotowania: 40 minut.
13 komentarzy
Wow, jaki wspaniały tort 😉
U mnie też truskawki, zapraszam
wenus-lifestyle
Wygląda świetnie! ; )
Bardzo fajny przepis!
Uwielbiam połączenie chilli i czekolady 🙂 W takim cieście musiało smakować bajecznie 🙂
nie próbowałam jeszcze czekolady z chilli, ale zawsze kusi mnie to połączenie! tym bardziej w tak smacznym cieście 🙂 wygląda bardzo apetycznie!
Czekolada z chili to zawsze pyszne połączenie; )
Wygląda genialnie i te truskawy <3
Czekolada uwielbia się z chilli. Mojej mamusi często taką czekoladę kupuję. Teraz upiekę jej takie ciasto. Ucieszy się.
Czekolada uwielbia się z chilli. Mojej mamusi często taką czekoladę kupuję. Teraz upiekę jej takie ciasto. Ucieszy się.
Przepis wypróbowałem i ciasto wyszło bardzo dobre. Po dodaniu truskawek (jak na zdjęciu) moja ocena wzrosła do fenomenalne 😀
Spróbowałam trochę jeszcze przed pieczeniem – coś niesamowitego! Esencja smaku i czekoladowej rozpusty 🙂
Zaraz wypróbuję przepis-ciekawa jestem efektu.
pozdrawiam
Alicja
Pyszne!!! Próbowałam. Mój smak!
Zastanawiam się ile dać tego chili w proszku…. Pół łyżeczki?