Ciasto czekoladowe z chili

przez Malwina
Ciasto czekoladowe z chili

Wieczorek meksykański zakończyło ciasto czekoladowe z chili. Wszyscy stwierdzili, że jest absolutnie obłędne. Mocno czekoladowe, w środku wilgotne, z małymi drobinkami papryczki chili, która przyjemnie komponuje się ze słodkim smakiem ciasta. Zawiera aż 4 łyżki mąki i to właśnie dzięki tak małej ilości mąki ma tak fajną strukturę. Wierzch ciasta możecie ozdobić polewą lub lekkim kremem na bazie kremówki i/lub mascarpone i przybrać owocami. Ja tego nie zrobiłam, podobał mi się jego  popękany wygląd i nie chciałam go niczym zakrywać. 

Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.

Wilgotne ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z CHILI
(MEKSYK)


Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

  • 110 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 lekko czubate łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i drobno posiekane (lub chili w proszku)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
W garnku umieszczamy masło, podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie się topić, dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewamy dalej do rozpuszczenia i połączenia składników (jeśli nie macie wprawy lub po prostu boicie się, że przypalicie masę, zróbcie to w kąpieli wodnej). Całość lekko studzimy. Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni, cynamonem i chili, miksujemy, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez 30-35 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Moje ciasto piekło się przez około 32 minuty. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Możecie ozdobić je polewą czekoladową lub posmarować gęstym kremem na bazie mascarpone i na wierzchu ułożyć owoce, np. truskawki.

Ciasto czekoladowe przepis

Ciasto z czekoladą i chili

Ciasto meksykańskie przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

wenus-lifestyle 17/05/2014 - 4:42 pm

Wow, jaki wspaniały tort 😉
U mnie też truskawki, zapraszam
wenus-lifestyle

Odpowiedz
Martha 17/05/2014 - 8:25 pm

Wygląda świetnie! ; )
Bardzo fajny przepis!

Odpowiedz
gin 17/05/2014 - 11:22 pm

Uwielbiam połączenie chilli i czekolady 🙂 W takim cieście musiało smakować bajecznie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 18/05/2014 - 4:06 am

nie próbowałam jeszcze czekolady z chilli, ale zawsze kusi mnie to połączenie! tym bardziej w tak smacznym cieście 🙂 wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Angie 18/05/2014 - 7:22 am

Czekolada z chili to zawsze pyszne połączenie; )

Odpowiedz
Magda C. 18/05/2014 - 11:07 am

Wygląda genialnie i te truskawy <3

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:04 am

Czekolada uwielbia się z chilli. Mojej mamusi często taką czekoladę kupuję. Teraz upiekę jej takie ciasto. Ucieszy się.

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:16 am

Czekolada uwielbia się z chilli. Mojej mamusi często taką czekoladę kupuję. Teraz upiekę jej takie ciasto. Ucieszy się.

Odpowiedz
Chase 16/06/2014 - 4:58 pm

Przepis wypróbowałem i ciasto wyszło bardzo dobre. Po dodaniu truskawek (jak na zdjęciu) moja ocena wzrosła do fenomenalne 😀

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2014 - 11:38 am

Spróbowałam trochę jeszcze przed pieczeniem – coś niesamowitego! Esencja smaku i czekoladowej rozpusty 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2014 - 12:55 pm

Zaraz wypróbuję przepis-ciekawa jestem efektu.
pozdrawiam
Alicja

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2015 - 9:28 pm

Pyszne!!! Próbowałam. Mój smak!

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2015 - 2:41 pm

Zastanawiam się ile dać tego chili w proszku…. Pół łyżeczki?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies