Jaglanka z rabarbarem

przez Malwina
Kasza jaglana na słodko przepis

Lubicie kaszę jaglaną? Dla mojej Babci była to kiedyś królowa kasz. Będąc u Dziadków na wakacjach każdy dzień zaczynałam od porcji kaszy jaglanej. Babcia określała ją mianem jagły a danie, które jadałam zyskało miano jagiełek. Była to zupa mleczna z dodatkiem kaszy jaglanej i drobnego makaronu, z którego w przedszkolu robiło się korale. Muszę przyznać, że uwielbiałam jagiełki na mleku i gdy na stole lądowało jakieś inne śniadanie, kręciłam nosem. 
Połówek kaszę jaglaną poznał dopiero kilka lat temu i to przez przypadek. Miał kupić kuskus a do domu wrócił z woreczkiem jagły. Dość często przygotowuję mu ją w wersji na słodko z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców. Tym razem postanowiłam połączyć ją z rabarbarem. Słodka jaglanka z dodatkiem skórki pomarańczy i białej czekolady świetnie skomponowała się z lekko kwaśnym musem z rabarbaru. Jeśli lubicie to różowe warzywo, wypróbujcie koniecznie. 

Jaglanka z rabarbarem przepis

JAGLANKA Z RABARBAREM
Śniadanie Mistrzów #162

Składniki (na 1 większą porcję):

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 kostki białej czekolady
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1-2 laski rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
Rabarbar kroimy w kawałki długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy 1 łyżkę cukru (lub więcej, jeśli chcecie otrzymać słodszy mus), 1 łyżkę wody. Przykrywamy i gotujemy przez 5-7 minut lub dłużej, od czasu do czasu mieszając. Kiedy rabarbar będzie miękki, rozgniatamy go spodem łyżki na mus.
Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy a następnie przelewamy wrzątkiem. Umieszczamy ją w garnku i prażymy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Wlewamy szklankę wody, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do zagotowania, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę (10-15 minut). Wlewamy do kaszy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy. Jeśli konsystencja jaglanki Wam odpowiada, przełóżcie ją do miseczki. Jeśli jest dla Was zbyt gęsta dolejcie jeszcze troszkę mleka. Jaglankę podajemy razem z musem z rabarbaru. 

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

whiness 18/05/2014 - 7:59 am

Piękne zdjęcia, a danie – przepyszne. Już kilka razy robiłam je w tym sezonie, wymiennie z rabarbarową owsianką 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/05/2014 - 10:56 am

Dawno nie jadłam kaszy jaglanej. Twoja wersja jej podania wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Maogoshia 18/05/2014 - 12:16 pm

Pychota, uwielbiam wszelkie kasze ale pomysl z biala czekolada i skórką pomarańczy jest fantastyczny!

Odpowiedz
Kamciss 18/05/2014 - 7:39 pm

Chętnie bym zjadła, ale zrobię na wodzie :>

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:03 am

Uwielbiam jaglankę! Najbardziej na słodko, ale w wersji wytrawnej też lubię. Choć przyznam, że długo się przekonywałam. Jak zwykle sekret w przygotowaniu.

Odpowiedz
Dlaczego Weganizm 12/09/2016 - 5:55 pm

Bardzo lubimy kasze jaglaną w każdej wersji. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies