Kruche ciasto z rabarbarem

przez Malwina
Ciasto kruche z rabarbarem

W ramach kolejnego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie przygotować dowolne ciasto z rabarbarem. Początkowo chciałam upiec tartę i wykończyć ją bezą, jednak w lodówce miałam za mało jajek. Po szybkim namyśle zmieniłam koncepcję i postawiłam na proste kruche ciasto. Lubię takie nieprzekombinowane wypieki, ponieważ zawsze kojarzą mi się z kuchnią mojej Babci. 
A już w nadchodzący weekend rozpoczniemy sezon truskawkowy. W planach mnóstwo pysznych deserów i wytrawnych dań. Mam nadzieję, że pomimo choroby i wizji kolejnych dwóch tygodni na antybiotykach, uda mi się przygotować wszystko, co zaplanowałam. W końcu trzeba korzystać z tych smacznych owoców i warzyw, póki trwa na nie sezon. 

Razem ze mną ciasta z dodatkiem tego różowego warzywa upiekli: Justinka, Zuzia, Mopsik, Bartek, Gin, Martynosia oraz Sianko

Ciasto z rabarbarem przepis

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Składniki (na kwadratową formę o boku 22 cm):
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 małe jajka
  • 400 g różowego rabarbaru plus 4 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól, mieszamy. Dodajemy posiekane w kostkę masło i wyrabiamy je między palcami z mąką, jak na kruszonkę. Wbijamy jajka, szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 1:2. Dno kwadratowej blachy smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blachy. Nakłuwamy ciasto i wkładamy foremkę do lodówki. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażarki na około godzinę (aż stwardnieje). 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni, wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie umyty i osuszony rabarbar kroimy w kawałki o długości 1-2 cm, zasypujemy cukrem i mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy rabarbar. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na rabarbar. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jako dodatek do ciasta możecie podać ulubione lody, np. waniliowe. 

Kruche ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania: 50 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

mopswkuchni 21/05/2014 - 6:10 pm

Życzę dużo zdrówka. Ciasto zacne, lubię takie klasyki.

Odpowiedz
gin 21/05/2014 - 6:20 pm

Też uwielbiam takie proste ciasta – mają ten niepowtarzalny urok, przynoszą wspomnienia 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Izy 21/05/2014 - 6:31 pm

Właśnie wróciłam do domu z pęczkiem rabarbaru i już wiem co z nim zrobię 🙂

Odpowiedz
siankoo 21/05/2014 - 7:38 pm

Malwinko ciasto prezentuje się wybornie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia żebyś nas nadal zasypywała pysznymi daniami 🙂

Odpowiedz
Kamila 21/05/2014 - 8:03 pm

Pycha, zawsze smakuje! Szybko wracaj do zdrówka!

Odpowiedz
Magda C. 22/05/2014 - 8:56 am

Życzę dużo zdrówka! Ciasto wygląda przepięknie 🙂

Odpowiedz
Martynosia 22/05/2014 - 9:16 am

Wyglada smakowicie 🙂 PS. Widze, ze wszyscy przygotowali ciasta na nasze wspolne gotowanie 😉

Odpowiedz
Zuzanna 22/05/2014 - 2:30 pm

Uwielbiam takie proste ciasta. Ja często dodaję do kruchego z rabarbarem dżem truskawkowy. Życzę powrotu do zdrowia, chyba nie choruje się przyjemnie w taki upał… Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Majana 22/05/2014 - 8:52 pm

Cudne ! Uwielbiam ciasta z rabarbarem. 🙂 Zdrowiej Malwinko! 🙂

Odpowiedz
majka 23/05/2014 - 6:58 am

Wspaniale ciacho. Szkoda, ze u nas nie mozna dostac rozowego rabarbaru…mam tyle fajnych przepisow do zrobienia…

Duzo zdrowia Ci zycze 🙂 Ja i moj Maly tez przeziebieni jestesmy mimo takiej ladnej pogody… 🙁

Sciskam 😉

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:45 am

Bardzo mi było miło z Wami piec. Śliczny placek rabarbarowy wyszedł 🙂 Jak zwykle z resztą u Ciebie.

Odpowiedz
mlodamamawswieciemody 12/06/2014 - 6:34 am

Dzisiaj bede robia, dodam tylko jeszcze kilka truskawek

Odpowiedz
Malwina 12/06/2014 - 10:52 am

Z truskawkami będzie jeszcze smaczniejsze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2015 - 12:44 pm

jakiej jest wielkości blacha do pieczenia? 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/06/2015 - 12:52 pm

Wymiary blachy masz podane przy składnikach (kwadrat o boku 22 cm).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies