Meksykański gulasz z kurczakiem

przez Malwina
Gulasz z kurczaka

Ten gulasz robiłam jakiś czas temu. Nie podbił on podniebienia mojego Połówka, zapomniałam bowiem, że nie lubi on połączenia piersi kurczaka z pomidorami. Nie miałam pasty chipotle, dlatego zamiast niej użyłam suszonej wędzonej papryki i sosu tabasco. Całość wyszła dosyć pikantna, na pewno przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. 


Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 2. 

Gulasz z kurczaka i pomidorów

MEKSYKAŃSKI GULASZ Z KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Good Food]

  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 małe piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek 
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 400 g pomidorów z puszki
  • posiekana natka pietruszki do posypania (w oryginale świeża kolendra)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania- ryż lub tortille
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier, wędzoną paprykę i sos tabasco, dokładamy kurczaka, gotujemy przez 20 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Kurczaka wyjmujemy z sosu, za pomocy dwóch widelców dzielimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy posypany posiekaną natką. 

Czas przygotowania: 25 minut.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Olka 04/05/2012 - 5:09 pm

Jestem pewna, że ten gulasz jest rewelacyjny. Niestety to pewnie jeden z takich, którego w domu nieprędko zrobię, bo Małżon nie lubi ostrych smaków 🙁

Odpowiedz
Kamila 04/05/2012 - 5:27 pm

Dla mnie doskonałe połączenie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
basia 04/05/2012 - 5:51 pm

A ja uwielbiam kurczaka z pomidorami i ten przepis baaardzo mi pasuje…

Odpowiedz
Karolka 04/05/2012 - 6:58 pm

Świetne połączenie:) a kurczak z pomidorami- jedno z ulubionych mych połączeń:)

Odpowiedz
Ivka 04/05/2012 - 8:03 pm

Ostro, ale tak właśnie lubię

Odpowiedz
pasjonatka 04/05/2012 - 8:10 pm

na ossstro 🙂

Odpowiedz
Majana 04/05/2012 - 10:10 pm

Mniam, smakowałoby mi. 🙂

Odpowiedz
Gosia 05/05/2012 - 5:38 am

pyyyyyysznie wyglada!!!!! lubie ostre dania,wiec na pewno by mi posmakowalo 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
ola 05/05/2012 - 9:47 am

Prowokujesz do rzucenia książkami za okno i zawładnięcia kuchnią. Gulasz koniecznie do wypróbowania

Odpowiedz
thiessa 05/05/2012 - 7:11 pm

A ja uwielbiam takie polaczenia miesa i pomidorow, bo nadaje miesu soczystosci. Wyobrazilam sobie jak bosko smakuje ten gulasz w oryginale z chipotle i kolendra. No i ossstro, super.

Odpowiedz
Dusia 06/05/2012 - 11:54 am

Mięso i pomidory to doskonałe połączenie. Nie znam osoby, której by nie smakowało 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 06/05/2012 - 12:33 pm

Fajny ten gulasz, lubię pikantne dania 🙂

Odpowiedz
Proste Przepisy Kulinarne 06/05/2012 - 1:58 pm

Uwielbiam kurczaka i wszystko co jest z nim związane:) Ten gulasz wygląda bosko, podejrzewam że tak samo smakuje! Polecam również moje pyszne roladki z kurczakiem. Mniam!

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 06/05/2012 - 8:15 pm

Ja bym szalała z radości, uwielbiam połączenie kurczaka z pomidorami 🙂

Odpowiedz
Marta @ Śniadania 07/05/2012 - 9:16 am

Twoja połówka ma ciekawe pomysły na smaki, których połączenia nie lubi 🙂 ale co połówka, to inne wymagania, haha. Te mojej są dla mnie jeszcze dziwniejsze. Gulasz wygląda pięknie, gęsty, fajny sos.

Odpowiedz
Dota 07/05/2012 - 10:57 am

przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

Odpowiedz
Bon Appetit! 07/05/2012 - 12:13 pm

Często tu zaglądam i widzę, że wreszcie muszę coś wypróbować!

Odpowiedz
Smaczny Kąsek 07/05/2012 - 8:47 pm

O tak! Na dobre mięcho to ja zawsze chętna jestem! Piękne, soczyste kolory na zdjęciach! Mniam!

Odpowiedz
Maggie 08/05/2012 - 8:31 am

Jako wielbicielka pikantnych dan jestem pewna, ze to byloby cos dla mnie 🙂

Odpowiedz
lutka40 08/05/2012 - 4:23 pm

Musi być pyszna .Lubię takie

Odpowiedz
Domi w kuchni 11/05/2012 - 7:44 am

Ach, jaki ma piękny kolor. Czasami mam ochotę tylko na taką zupkę 🙂

Odpowiedz
MałgosiaZ 13/05/2012 - 9:15 am

ale apetyczny gulasz i to w dodatku Meksykański, zapewne pikantny i pyszny!

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2012 - 10:40 am

Mam pytanie… Czy można czymś zastąpić wędzoną papryke i sos tabasco? Chodzi mi tutaj o jakiś zamiennik typu zwykła papryka(przyprawa) zamiast wędzonej. Nie posiadam, tych dwóch składników, a gulasz wygląda tak apetycznie że po prostu muszę go zrobić 🙂 Z góry dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz
Malwina 12/10/2012 - 10:52 am

Dopraw gulasz słodką papryką i chili w proszku lub cayenne. Jeśli kiedyś natrafisz w sklepie na paprykę wędzoną, polecam Ci jej zakup. Nadaje świetnego smaku potrawom.

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2015 - 12:19 pm

Rewelacja. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies