Ten gulasz robiłam jakiś czas temu. Nie podbił on podniebienia mojego Połówka, zapomniałam bowiem, że nie lubi on połączenia piersi kurczaka z pomidorami. Nie miałam pasty chipotle, dlatego zamiast niej użyłam suszonej wędzonej papryki i sosu tabasco. Całość wyszła dosyć pikantna, na pewno przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 2.
MEKSYKAŃSKI GULASZ Z KURCZAKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Good Food]
- 1 średnia cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 małe piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek
- pół łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- kilka kropel sosu tabasco
- 400 g pomidorów z puszki
- posiekana natka pietruszki do posypania (w oryginale świeża kolendra)
- sól i pieprz do smaku
- do podania- ryż lub tortille
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier, wędzoną paprykę i sos tabasco, dokładamy kurczaka, gotujemy przez 20 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Kurczaka wyjmujemy z sosu, za pomocy dwóch widelców dzielimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy posypany posiekaną natką.
Czas przygotowania: 25 minut.
25 komentarzy
Jestem pewna, że ten gulasz jest rewelacyjny. Niestety to pewnie jeden z takich, którego w domu nieprędko zrobię, bo Małżon nie lubi ostrych smaków 🙁
Dla mnie doskonałe połączenie 🙂 Pozdrawiam
A ja uwielbiam kurczaka z pomidorami i ten przepis baaardzo mi pasuje…
Świetne połączenie:) a kurczak z pomidorami- jedno z ulubionych mych połączeń:)
Ostro, ale tak właśnie lubię
na ossstro 🙂
Mniam, smakowałoby mi. 🙂
pyyyyyysznie wyglada!!!!! lubie ostre dania,wiec na pewno by mi posmakowalo 🙂
Pozdrawiam 🙂
Prowokujesz do rzucenia książkami za okno i zawładnięcia kuchnią. Gulasz koniecznie do wypróbowania
A ja uwielbiam takie polaczenia miesa i pomidorow, bo nadaje miesu soczystosci. Wyobrazilam sobie jak bosko smakuje ten gulasz w oryginale z chipotle i kolendra. No i ossstro, super.
Mięso i pomidory to doskonałe połączenie. Nie znam osoby, której by nie smakowało 🙂
Fajny ten gulasz, lubię pikantne dania 🙂
Uwielbiam kurczaka i wszystko co jest z nim związane:) Ten gulasz wygląda bosko, podejrzewam że tak samo smakuje! Polecam również moje pyszne roladki z kurczakiem. Mniam!
Ja bym szalała z radości, uwielbiam połączenie kurczaka z pomidorami 🙂
Twoja połówka ma ciekawe pomysły na smaki, których połączenia nie lubi 🙂 ale co połówka, to inne wymagania, haha. Te mojej są dla mnie jeszcze dziwniejsze. Gulasz wygląda pięknie, gęsty, fajny sos.
przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)
Często tu zaglądam i widzę, że wreszcie muszę coś wypróbować!
O tak! Na dobre mięcho to ja zawsze chętna jestem! Piękne, soczyste kolory na zdjęciach! Mniam!
Jako wielbicielka pikantnych dan jestem pewna, ze to byloby cos dla mnie 🙂
Musi być pyszna .Lubię takie
Ach, jaki ma piękny kolor. Czasami mam ochotę tylko na taką zupkę 🙂
ale apetyczny gulasz i to w dodatku Meksykański, zapewne pikantny i pyszny!
Mam pytanie… Czy można czymś zastąpić wędzoną papryke i sos tabasco? Chodzi mi tutaj o jakiś zamiennik typu zwykła papryka(przyprawa) zamiast wędzonej. Nie posiadam, tych dwóch składników, a gulasz wygląda tak apetycznie że po prostu muszę go zrobić 🙂 Z góry dzięki za odpowiedź.
Dopraw gulasz słodką papryką i chili w proszku lub cayenne. Jeśli kiedyś natrafisz w sklepie na paprykę wędzoną, polecam Ci jej zakup. Nadaje świetnego smaku potrawom.
pozdrawiam
Rewelacja. 🙂