Ciasto czekoladowe z truskawkami

przez Malwina

To ciasto idealne dla czekoladoholików. Bardzo wilgotne, bez dodatku mąki pszennej, wręcz rozpływające się w ustach. Zniknęło w zastraszająco szybkim tempie w dosłownie kilka godzin. Gdy tylko temperatura troszkę spadnie, zapewne upiekę je kolejny raz. Jeśli lubicie ciasta o takiej konsystencji, z pewnością ten przepis przypadnie Wam do gustu.

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI


Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm): 
[przepis własny]

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów (np. włoskich, migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 16 truskawek
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Dodajemy orzechy i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, układamy truskawki (zapadną się w cieście). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Ciasto kroimy po całkowitym wystygnięciu. W środku powinno być mocno wilgotne.

Czas przygotowania: 50 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Karmel-itka. 11/06/2014 - 6:44 pm

wow, ale wygląda! znakomite 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 12/06/2014 - 4:02 am

takim smacznym, czekoladowym ciachem, a do tego z truskawkami – nigdy nie pogardzę! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:30 am

Porywam największy kawałek, bo chodzi za mną ciasto czekoladowe z truskawkami!

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 12:07 pm

Wygląda obłędnie. Tak się zastanawiam, jak to jest że czekolada tak bardzo lubi się z truskawkami 🙂

Odpowiedz
Magducha Err 23/06/2014 - 8:35 pm

Jak było jeszcze ciepłe to smakowało trochę jak suflet (tyle, że mniej delikatny ;)). Jak przestygło to jak brownie z truskawkami. Czy może być coś fajniejszego niż brownie z truskawkami? 🙂 No dobra, może: brownie z masłem orzechowym 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies