Gozleme to zamknięte pieczywo typu flatbread popularne w Turcji. Chlebki mogą być nadziewane mięsem, np. mieloną jagnięciną, warzywami i/lub serem. Jeśli chodzi o ser, to najczęściej używa się solonego twarogu lor lub çökelek. Emilia, która mieszka od wielu lat w Turcji powiedziała mi, że w oryginale do ciasta na gozleme nie dodaje się drożdży ani żadnych środków spulchniających. Takie ciasto jest jednak oporniejsze przy wałkowaniu, musi też znacznie dłużej odpoczywać. O wiele lepiej pracuje się z ciastem przygotowanym z dodatkiem drożdży, dlatego też postawiłam na ciasto z ich dodatkiem. W Turcji najczęściej przygotowuje się gozleme z farszem mięsnym z dodatkiem przypraw i natki pietruszki, popularne są także farsze na bazie ziemniaków (doprawione ostrą papryką z dodatkiem zieleniny). Nowszymi wymysłami są farsze na bazie kiełbasy sucuk, bakłażanów czy żółtego sera. Ja przygotowałam gozleme z dodatkiem zieleniny w postaci szpinaku oraz słonego sera feta. Farsz możecie także wzbogacić o posiekany szczypior. W różnych regionach Turcji dodaje się do niego także liście malwy lub pokrzywę.
GOZLEME
Składniki (na 4 sztuki):
[przepis własny]
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (typ 500,550,650 lub 750), 1 płaska łyżeczka soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru
- farsz: pół pęczka szpinaku (250 g: waga przed odcięciem łodyżek), 125 g sera feta
Przygotowujemy farsz. Odcinamy łodyżki od szpinaku i wyrzucamy. Liście drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy szpinak i smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiędną. Przekładamy do miseczki i studzimy. Dodajemy pokruszony ser. Możecie na tym etapie dodać także posiekany szczypior. Farszu nie doprawiam solą, ponieważ ser feta jest dość słony.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części. Każdą cieniutko wałkujemy na okrągły placek (moje miały średnicę około 22 cm), podsypując ciasto lekko mąką. Na połowie każdego placka układamy po 1/4 nadzienia, zlepiamy jak pierogi. Należy pilnować, by w środku naszego pieroga nie zostało zbyt wiele powietrza. Nagrzewamy patelnię (nieprzywieralną, która nadaje się do smażenia bez tłuszczu). Smażymy gozleme z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, wówczas gozleme mogą zacząć napełniać się powietrzem pod wpływem zbyt dużego strumienia ciepła. Ciężko określić, jak długo należy smażyć gozleme na patelni. Zależy to od grubości ciasta, patelni i wielkości płomienia. Mnie średnio zajmowało to około 1,5-2 minuty z każdej strony. Gozleme po usmażeniu warto posmarować masłem (małą kosteczkę zimnego masła przeciągamy po gorącym cieście zdjętym z patelni).
Przygotowujemy ciasto. Mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części. Każdą cieniutko wałkujemy na okrągły placek (moje miały średnicę około 22 cm), podsypując ciasto lekko mąką. Na połowie każdego placka układamy po 1/4 nadzienia, zlepiamy jak pierogi. Należy pilnować, by w środku naszego pieroga nie zostało zbyt wiele powietrza. Nagrzewamy patelnię (nieprzywieralną, która nadaje się do smażenia bez tłuszczu). Smażymy gozleme z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, wówczas gozleme mogą zacząć napełniać się powietrzem pod wpływem zbyt dużego strumienia ciepła. Ciężko określić, jak długo należy smażyć gozleme na patelni. Zależy to od grubości ciasta, patelni i wielkości płomienia. Mnie średnio zajmowało to około 1,5-2 minuty z każdej strony. Gozleme po usmażeniu warto posmarować masłem (małą kosteczkę zimnego masła przeciągamy po gorącym cieście zdjętym z patelni).
Do gozleme przygotowałam lekki sos na bazie jogurtu z sumakiem (150 ml gęstego jogurtu, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, szczypta sumaku).
*gozleme są smaczne także kolejnego dnia. Tych, które mają być jedzone następnego dnia, nie smaruję masłem. Przechowuję szczelnie zawinięte.
Gozleme- formowanie |
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
23 komentarze
Musi być pyszne:) To danie trochę przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Ciekawe, że również Turcy wykorzystują w swoich daniach dziką zieleninę;)
mam bardzo podobne skojarzenie z chaczapuri 🙂
jadłam w Turcji właśnie z farszem z ziemniaków. ciekawiło mnie jak się je przyrządza, spróbuję je zrobić któregoś dnia 🙂
Malwinko, chętnie przygotuję, bo w Turcji bardzo mi smakowały:-) Powrócimy do wspomnień naszego pobytu, zaskoczę rodzinkę;-)
Pyszniaste! Jadlam w Turcji! Muszę zrobić koniecznie z Twojego przepisu 🙂
Kiedyś nie lubiłam szpinaku, teraz go uwielbiam i wiem, że wszystko jest kwestią odpowiedniego dopasowania 🙂
Świetnie jest to gozleme, robiłam nie raz najczęściej z mięsem, muszę także wypróbować taką wersję bezmięsną 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wyglądają cudownie 🙂 Ale czy istnieje możliwość przygotowania ich w piekarniku, bo moje patelnie mogą nie podołać 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Możesz je też przygotować w piekarniku. Nastawiłabym temperaturę na 200 stopni i piekła je 10 minut lub do momentu, kiedy będą ładnie zrumienione.
Wygląda bardzo smacznie, ale dla mnie inny farsz 🙂
znakomite! coś jak kebab, ale w takiej… innej, dla mnie lepszej, wersji!
wygląda bardzo smacznie:)
co inngo mozna dac do srodka? 🙂
Tak, jak pisałam we wstępie, można zrobić farsz ziemniaczany (gotowane ziemniaki, utłuczone, doprawione sporą ilością pieprzu, solą, ostrą papryką, plus smażona cebulka lub por, zielenina np. posiekana dymka, szczypior, natka pietruszki, możesz dodać też ser do takiego farszu), mięsny (mielone mięso, smażone z cebulką, czosnkiem, plus jakieś pomidorki, przyprawy i to mocno zredukować). W sumie możesz kombinować i zrobić taki farsz, który będzie Ci najbardziej odpowiadał. Bo rozumiem, że szpinak jest u Ciebie na czarnej liście. A może botwinka zamiast niego? Ostatnio robiłam gozleme z botwinką i fetą i smakowało świetnie.
Pozdrawiam,
Malwinna
Tyle jest rzeczy, których jeszcze muszę spróbować… ta jest jedną z nich: )
ooo, na pewno zrobię, na pewno mi posmakuje 🙂
Wow, to coś dla mnie 🙂
Witam, mam pytanie dwie płaskie łyżeczki świeżych drożdży to ile to gram? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Renata
12 g świeżych drożdży.
Dziękuję za szybką odpowiedź, dodalam trochę więcej 😊, ale myślę że to im nie zaszkodziło. Gozleme smakowały moim panom, nastepnym razem zrobię z farszem ziemniaczany. Dziękuję za przepis.
Ktokolwiek probowal dac do srodka farsz z pierogow ziemniaczanych? 😉 Ewentualnie jaki efekt wyszedl?
Z farszem jak do ruskich będzie smakować super 🙂
Dziekuje bardzo Malwina. Robilem z feta i szpinakiem ale mi brakowalo tego czegos, stad pomysl na dzisiaj aby zrobic z farszem jak do pierogow. Dam znac jak wyszlo 😉