Krem z porów i szpinaku

przez Malwina
Zupa ze szpinakiem i porami

Krem z porów i szpinaku to zupa w prawdziwie wiosennym stylu. Ugotowanie jej zajmie Wam około 20 minut, oczywiście jeśli będziecie mieć już wcześniej przygotowany bulion warzywny. Ja taki bulion najczęściej mrożę i wykorzystuję w razie potrzeby (przelewam go do foliowych woreczków na lód, dzięki czemu zajmuje mniej miejsca w zamrażarce). Oczywiście zupę możecie przygotować także na domowym rosole, który został Wam z niedzielnego obiadu. 


Razem ze mną zupę z dodatkiem szpinaku przygotowała Gin oraz Mopsik.



Krem ze szpinaku przepis

ZUPA KREM Z PORÓW I SZPINAKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 40 g masła
  • 2 duże pory (tylko biała część)
  • 4 ziemniaki (około 450 g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szklanki posiekanych liści szpinaku
  • 100 ml kremówki 30 %
  • sól i pieprz do smaku
Pora siekamy w cienkie plastry, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (około 2 cm). Szpinak siekamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy pora, smażymy 3 minuty. Dokładamy ziemniaki i smażymy dalej przez 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy szpinak, gotujemy dalej przez 2 minuty. Zupę lekko studzimy, miksujemy przy pomocy blendera. Garnek stawiamy na palniku, dolewamy kremówkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę zagotowujemy, rozlewamy pomiędzy 4 talerze i podajemy. Jako dodatek do zupy możecie podać domowe grzanki lub paluszki grissini.

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

gin 06/05/2014 - 5:03 pm

Mniam, bardzo wiosenny ten Twój krem – taki zieloniutki 🙂 Pyszności 🙂

Odpowiedz
uwielbiamy 06/05/2014 - 5:29 pm

Musi być przepyszna, aż zgłodniałam – uwielbiam i szpinak i wykorzystanie pora w kuchni:-) pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 06/05/2014 - 5:55 pm

Pychotka! Cieszę się, że również skusiłam się na gotowanie szpinakowej. Dzięki Tobie ciągle odkrywam nowe smaki 🙂 Od dziś uwielbiam świeży szpinak. Wcześniej miałam do czynienia prawie wyłącznie z mrożonym, jak to w ogóle możliwe? Fascynuje mnie ten talerzyk, na którym stoi miseczka z zupą, czy to taki wzór na nim? Czy to wystaje jakiś sztuciec?

Odpowiedz
Malwina 07/05/2014 - 6:51 am

Aniu, na talerzyku jest wzór łosia 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 07/05/2014 - 8:22 am

Już widzę w dzisiejszym wpisie 😉 Ale naprawdę fajny efekt powstał dla mnie 😛

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/05/2014 - 9:23 am

Wygląda bardzo apetycznie:) Ja mam dziś kilka pęczków szpinaku do przerobienia, ale chyba zrobię tartę, bo zupę dopiero co jadłam.

Odpowiedz
Magda C. 07/05/2014 - 11:57 am

Fajny krem 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/05/2014 - 9:00 am

Uwielbiam szpinak i zupy z jeg dodatkiem:). Wczoraj zobaczyłam, że zaczął mi kiełkować:) …. już się ciesze na potrawy z nim:)

Odpowiedz
Anonimowy 30/10/2014 - 11:59 pm

mniam dzisiaj zrobilam wyszla super

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2016 - 3:51 pm

pyszny krem. Dodałam dwa ząbki czosnku. A zamiast kremowki jogurt naturalny i trochę fety. Zupka na stałe ląduje w moim domowym menu:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies