Rajma masala

przez Malwina
Rajma masala przepis

Rajma to wegetariańskie danie z kuchni indyjskiej na bazie czerwonej fasoli, najczęściej podawane z ugotowanym ryżem. Gęsty pomidorowy sos z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle smaczny i świetnie rozgrzeje Was w chłodny zimowy dzień. Razem ze mną potrawę tę przygotowały Martnosia i Maggie.

Przepis na rajma masala

RAJMA MASALA (INDIE)
Zielona Środa #28


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w nasionach
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i posiekany 
  • 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (ew. z puszki)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kolendrę, kmin rzymski, cynamon, posiekane chili, smażymy mieszając przez około 40 sekund. dodajemy cebulę, czosnek i imbir, smażymy dalej 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, liście kozieradki, wlewamy około 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Przyprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż pomidory się rozgotują. Jeśli chcecie uzyskać rzadszy sos, dodajcie na  patelnię dodatkowo niewielką ilość wody lub bulionu. Pod koniec dodajemy fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą do smaku. Podajemy z ryżem.

Czerwona fasola po indyjsku

Czerwona fasola w pomidorach

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Martynosia 05/02/2014 - 6:08 pm

Alez wyszlo Ci piekne, czerwoniitkie 😉

Odpowiedz
Zofiana 05/02/2014 - 6:51 pm

Gotuję potrawy kuchni indyjskiej, ale muszę się przyznać, że żadna z nich nie jest z fasolą.
Od jutra to się zmieni 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 05/02/2014 - 8:52 pm

Oj parę indyjskich potraw sobie zrobiłem 😉 wygląda bardzo apetycznie 🙂 muszę je sobie zrobić 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 05/02/2014 - 9:08 pm

świetnie wygląda:) piękne kolory:D

Odpowiedz
Magda C. 06/02/2014 - 6:47 am

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Angie 06/02/2014 - 9:31 am

Kuchnia wschodu jest niesamowita: ) Pysznie wygląda!

Odpowiedz
Karolina 17/02/2014 - 2:00 pm

dobra. zrobiłam. wyszło mi trochę gorzkawe. przesadziłam z cynamonem, czy może dlatego, że za długo go smażyłam?

Odpowiedz
Malwina 17/02/2014 - 2:09 pm

Być może zbyt długo smażyłaś przyprawy w nasionach.

Odpowiedz
Karolina 18/02/2014 - 10:13 am

a niech to. jak to trzeba pilnować 😉

Odpowiedz
Halina 11/11/2018 - 5:07 pm

Uwielbiam to danie, ale zwykle daję 2 duże papryki czerwone i czasami dodatkowo koncentrat pomidorowy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies