Zielona Środa #28
Składniki (na 2 porcje):
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w nasionach
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (ew. z puszki)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kolendrę, kmin rzymski, cynamon, posiekane chili, smażymy mieszając przez około 40 sekund. dodajemy cebulę, czosnek i imbir, smażymy dalej 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, liście kozieradki, wlewamy około 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Przyprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż pomidory się rozgotują. Jeśli chcecie uzyskać rzadszy sos, dodajcie na patelnię dodatkowo niewielką ilość wody lub bulionu. Pod koniec dodajemy fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą do smaku. Podajemy z ryżem.
Czas przygotowania: 20 minut.
10 komentarzy
Alez wyszlo Ci piekne, czerwoniitkie 😉
Gotuję potrawy kuchni indyjskiej, ale muszę się przyznać, że żadna z nich nie jest z fasolą.
Od jutra to się zmieni 🙂
Oj parę indyjskich potraw sobie zrobiłem 😉 wygląda bardzo apetycznie 🙂 muszę je sobie zrobić 🙂
świetnie wygląda:) piękne kolory:D
Wygląda przepysznie!
Kuchnia wschodu jest niesamowita: ) Pysznie wygląda!
dobra. zrobiłam. wyszło mi trochę gorzkawe. przesadziłam z cynamonem, czy może dlatego, że za długo go smażyłam?
Być może zbyt długo smażyłaś przyprawy w nasionach.
a niech to. jak to trzeba pilnować 😉
Uwielbiam to danie, ale zwykle daję 2 duże papryki czerwone i czasami dodatkowo koncentrat pomidorowy 🙂