Sos ranczerski (farmerski) to smaczny dodatek do frytek, nachosów, ryb, drobiu a nawet pizzy. Wykorzystuję go także do sałatek i surówek do obiadu. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Wieczorem na blogu pojawi się smaczna sałatka z wykorzystaniem tego sosu.
SOS RANCZERSKI
Składniki:
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego)
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku*
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z niewielką ilością soli na pastę. Maślankę łączymy z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek, posiekane zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantny sos, dodajcie do niego pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej.
*możecie użyć cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, by zaostrzyć smak sosu
** sos najlepiej wykorzystać w przeciągu doby
Czas przygotowania: 5 minut.
8 komentarzy
Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo właśnie potrzebowałam pomysłu na sos 😉
Taki czosnkowo- ziołowy na pewno przypadłby mi do gustu 🙂
świetny przepis, nie jadłam czegoś takiego, zapisuję:)
Oj uwielbiam takie sosy… do pizzy 🙂
Nie wykorzystywałam jeszcze maślanki do zrobienia sosu… bardzo mi ise on podoba:)
Będę robić jutro do sałatki:-)
Sos mega popularny w Stanach. Polecam 😉
absolunie nr#1 w USA, nie ma restauracji bez tego sosu, nie ma wesela bez tego sosu, dodaja go do wszystkiego, pizza frytki skrzydelka, lub jako marynata do kurczaka, smak chipsow, no i do salatek, aboslunty krol , nie ma domu zeby nie bylo ranch dressingu