Paprykarz z kaszą jaglaną

przez Malwina
 Paprykarz wegetariański przepis
Ceny sklepowych pasztetów i past kanapkowych dla wegetarian i wegan pozostawiają wiele do życzenia. Warto pokusić się o przygotowanie ich domowej wersji. Jest to o wiele tańsza opcja i niezwykle smaczna. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy paprykarz. Jego sekretnym składnikiem jest ocet balsamiczny, który nadaje mu wyjątkowego smaku. Zamiast ryżu użyłam bardzo lubianej przeze mnie kaszy jaglanej. Dodatkowo możecie go wzbogacić o ugotowane ziarna soi (niedokładnie potraktowane tłuczkiem), dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywny.
 Paprykarz z kaszą przepis
PAPRYKARZ Z KASZĄ JAGLANĄ
Zielona Środa #26

Składniki:

[przepis własny]

  • 3 marchewki, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę
  • 1/2 małego selera korzeniowego, obranego, startego na tarce
  • 1 gałązka selera naciowego, posiekanego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej do smaku, czasem używam też papryki wędzonej)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni podlewamy lekko wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw (w przypadku warzyw zimowych zajmie to około 15-20 minut). W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier, oregano, słodką i ostrą paprykę, ocet balsamiczny, cukier do smaku, całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy. Zawartość patelni studzimy, przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do kanapek. 
 Domowy paprykarz wegański przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Natalie 15/01/2014 - 5:05 pm

No proszę ! Może mi zasmakuje bo orgyinalnego nie lubię 🙂

Odpowiedz
Natalie 15/01/2014 - 5:05 pm

*oryginalnego

Odpowiedz
Trzcinowisko 15/01/2014 - 6:06 pm

Uwielbiam taki zimą:)

Odpowiedz
mnemonique 15/01/2014 - 8:02 pm

ciekawy, chętnie spróbuję tego paprykarza, tym bardziej, że kaszę jaglaną bardzo lubię. Nigdy nie robiłam sama tego typu produktu, a te kupne mi nie smakują.
Dziękuję za inspirację.
Monika

Odpowiedz
jelka 16/01/2014 - 5:47 am

Świetny pomysł!

Odpowiedz
Angie 16/01/2014 - 3:46 pm

Ooo, fajna alternatywa dla oryginalnego; )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/01/2014 - 6:48 pm

Miałam robić z kaszą jaglaną, więc dzięki za przepis! 😉

Odpowiedz
Magda C. 17/01/2014 - 8:50 am

Super pomysł! Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/01/2014 - 10:57 am

Tego kupnego paprykarza nie cierpię, odkąd znalazłam w nim wielką chrząstkę … ale ten wegetariański bardzo mi się podoba:) Buziaki Malwi:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies