Ceny sklepowych pasztetów i past kanapkowych dla wegetarian i wegan pozostawiają wiele do życzenia. Warto pokusić się o przygotowanie ich domowej wersji. Jest to o wiele tańsza opcja i niezwykle smaczna. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy paprykarz. Jego sekretnym składnikiem jest ocet balsamiczny, który nadaje mu wyjątkowego smaku. Zamiast ryżu użyłam bardzo lubianej przeze mnie kaszy jaglanej. Dodatkowo możecie go wzbogacić o ugotowane ziarna soi (niedokładnie potraktowane tłuczkiem), dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywny.
PAPRYKARZ Z KASZĄ JAGLANĄ
Zielona Środa #26
Zielona Środa #26
Składniki:
[przepis własny]
- 3 marchewki, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
- 1 pietruszka, obrana, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę
- 1/2 małego selera korzeniowego, obranego, startego na tarce
- 1 gałązka selera naciowego, posiekanego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- około 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej do smaku, czasem używam też papryki wędzonej)
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni podlewamy lekko wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw (w przypadku warzyw zimowych zajmie to około 15-20 minut). W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier, oregano, słodką i ostrą paprykę, ocet balsamiczny, cukier do smaku, całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy. Zawartość patelni studzimy, przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do kanapek.
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
No proszę ! Może mi zasmakuje bo orgyinalnego nie lubię 🙂
*oryginalnego
Uwielbiam taki zimą:)
ciekawy, chętnie spróbuję tego paprykarza, tym bardziej, że kaszę jaglaną bardzo lubię. Nigdy nie robiłam sama tego typu produktu, a te kupne mi nie smakują.
Dziękuję za inspirację.
Monika
Świetny pomysł!
Ooo, fajna alternatywa dla oryginalnego; )
Miałam robić z kaszą jaglaną, więc dzięki za przepis! 😉
Super pomysł! Wypróbuję 🙂
Tego kupnego paprykarza nie cierpię, odkąd znalazłam w nim wielką chrząstkę … ale ten wegetariański bardzo mi się podoba:) Buziaki Malwi:)