Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z wypiekami z dodatkiem jabłek. Po drożdżówkach z jabłkami, cieście z jabłkami i bezą i tarcie jabłkowej przyszła kolej na proste ucierane ciasto z jabłkami i kruszonką. Do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, jeśli jednak nie macie ich pod ręką lub po prostu nie przepadacie za nimi, zastąpcie je mąką lub zmielonymi orzechami.
CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Słodka Sobota #18
Słodka Sobota #18
Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 2 duże jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry lub kostkę
- kokosowa kruszonka: 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki drobnego cukru (wszystkie składniki wyrabiamy pomiędzy palcami)
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Na przemian w 2 turach dodajemy mąkę i mleko. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki jabłek. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem) przez około 45-50 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.
*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasta nie należy zbyt długo miksować, jedynie do połączenia się składników.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
10 komentarzy
wow jakie piękne, wysokie! prezentuje się bosko.
wow jak pieknie wyroslo – lubie takie:)))
pozdrawiam agata
Niesamowicie wielkie *-*
Jakie puchate! Pycha 🙂
Puszyste! Idealne!
Super ciacho, jakie puchate! Zjadłabym 🙂
Jakie wyrośnięte, pycha 🙂
Pyszne, pulchne i na pewno rozpływa się w ustach 🙂 A do tego kubek herbaty z cytryną. ..
Muszę je upiec! Wygląda tak puszyście i smacznie! 🙂
Mniam mniam, jakie pulchne i wysokie:)