Ciasto z jabłkami i kruszonką

przez Malwina
Ciasto z jabłkami i kruszonką przepis

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z wypiekami z dodatkiem jabłek. Po drożdżówkach z jabłkami, cieście z jabłkami i bezą i tarcie jabłkowej przyszła kolej na proste ucierane ciasto z jabłkami i kruszonką. Do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, jeśli jednak nie macie ich pod ręką lub po prostu nie przepadacie za nimi, zastąpcie je mąką lub zmielonymi orzechami.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Słodka Sobota #18


Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 duże jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry lub kostkę
  • kokosowa kruszonka: 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki drobnego cukru  (wszystkie składniki wyrabiamy pomiędzy palcami)
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Na przemian w 2 turach dodajemy mąkę i mleko. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki jabłek. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem) przez około 45-50 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.
*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasta nie należy zbyt długo miksować, jedynie do połączenia się składników.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Karmel-itka. 26/10/2013 - 4:57 pm

wow jakie piękne, wysokie! prezentuje się bosko.

Odpowiedz
blaubeere 26/10/2013 - 5:56 pm

wow jak pieknie wyroslo – lubie takie:)))
pozdrawiam agata

Odpowiedz
Agnieszka G. 26/10/2013 - 6:20 pm

Niesamowicie wielkie *-*

Odpowiedz
gin 26/10/2013 - 11:29 pm

Jakie puchate! Pycha 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/10/2013 - 8:29 am

Puszyste! Idealne!

Odpowiedz
Majana 27/10/2013 - 9:42 am

Super ciacho, jakie puchate! Zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Kamciss 27/10/2013 - 11:32 am

Jakie wyrośnięte, pycha 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/10/2013 - 5:48 pm

Pyszne, pulchne i na pewno rozpływa się w ustach 🙂 A do tego kubek herbaty z cytryną. ..

Odpowiedz
Magda C. 28/10/2013 - 9:01 pm

Muszę je upiec! Wygląda tak puszyście i smacznie! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2013 - 5:35 pm

Mniam mniam, jakie pulchne i wysokie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies