Tarta z jabłkami

przez Malwina
Tarta z jabłkami przepis


Jakiś czas temu wspominałam Wam o wieczorze filmowym z kuchnią francuską w roli głównej. Na zakończenie spotkania przygotowałam domowego sosu karmelowego

Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na przystawkę, którą podałam, czyli quiche lorraine. 

Tarta z jabłkami
TARTA Z JABŁKAMI
(FRANCJA)

Słodka Sobota #2

Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • syrop: 2 łyki wody, 4 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane w kostkę masło oraz jajko. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy do niego 1 łyżeczkę wody (lub więcej). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 centymetrów. Nadmiar ciasta usuwamy nożem bądź przesuwając wałek po brzegach formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Trzy jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki wody. Gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż jabłka zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Ugotowane jabłka rozgniatamy spodem łyżki na gładki mus. 
Na spód od tarty nakładamy przestudzony mus jabłkowy. Pozostałe 3 jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w cienkie plasterki. Na musie układamy okrąg z jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: w garnku umieszczamy 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy pędzelka smarujemy jabłka przygotowanym syropem. Tartę z jabłkami podajemy z bitą śmietaną lub sosem karmelowym. 

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Ale Ciastko 15/06/2013 - 4:30 pm

Wygląda nieziemsko! W wyobraźni już czuję zapach unoszący się z kuchni, kiedy "siedziała" w piekarniku.

Odpowiedz
Julia Musiał 15/06/2013 - 4:52 pm

Piękna. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/06/2013 - 11:57 pm

wygląda bardzo atrakcyjnie.
chociaż mnie osobiście jabłka, bez względu na wszystko, kojarzą się z jesienią i szarlotką cynamonową :p

Odpowiedz
Anonimowy 26/10/2013 - 6:27 pm

Tarta jest rewelacyjna. By zrobić mus jabłkowy urzyłam blendera i stał się pękie aksamitny. Robiłam ją już dwa razy i wszystkim bardzo smakowała.

Odpowiedz
teenager ;) 16/06/2013 - 3:22 am

ooo pycha*-* zjadłabym taką jabłkową tartę ! cudnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Marta 17/06/2013 - 9:28 am

wygląda fantastycznie, skosztowałabym z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Maggie 17/06/2013 - 9:31 am

Wyglada pieknie, taka troche rustykalna, ale przy tym elegancka.

Odpowiedz
aga 17/06/2013 - 4:24 pm

Francja elegancja 🙂

Odpowiedz
Domowe Wypieki 17/06/2013 - 6:42 pm

Fantastyczna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/06/2013 - 2:25 pm

Uwielbiam ciasta z jabłkami:) pięknie wyglada ta tarta:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2013 - 5:13 pm

świetny! wypróbowałam i jest przeeepyszny! 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 28/08/2013 - 9:51 am

Dziś próbuję taką tartę, tylko zrobię ciasto bez jajka (mój mały ssak chyba nie toleruje jajek i nabiału) i dam znać czy dobre 🙂

Odpowiedz
JestSmak 24/10/2013 - 1:30 pm

Cudowna tarta, a zdjęcia zachwycające!

Odpowiedz
unblacksister 15/10/2014 - 12:53 pm

Fajna ta tarta i nie za słodka 😉 oczywiście upiekłam bardzo chętnie Dzięki za przepis 🙂
http://bialyobrus.blogspot.it/2014/10/tarta-z-jabkami.html

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies