Jakiś czas temu wspominałam Wam o wieczorze filmowym z kuchnią francuską w roli głównej. Na zakończenie spotkania przygotowałam domowego sosu karmelowego.
Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na przystawkę, którą podałam, czyli quiche lorraine.
TARTA Z JABŁKAMI
(FRANCJA)
Słodka Sobota #2
(FRANCJA)
Słodka Sobota #2
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru
- syrop: 2 łyki wody, 4 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane w kostkę masło oraz jajko. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy do niego 1 łyżeczkę wody (lub więcej). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 centymetrów. Nadmiar ciasta usuwamy nożem bądź przesuwając wałek po brzegach formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki na 30 minut.
Trzy jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki wody. Gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż jabłka zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Ugotowane jabłka rozgniatamy spodem łyżki na gładki mus.
Na spód od tarty nakładamy przestudzony mus jabłkowy. Pozostałe 3 jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w cienkie plasterki. Na musie układamy okrąg z jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: w garnku umieszczamy 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy pędzelka smarujemy jabłka przygotowanym syropem. Tartę z jabłkami podajemy z bitą śmietaną lub sosem karmelowym.
14 komentarzy
Wygląda nieziemsko! W wyobraźni już czuję zapach unoszący się z kuchni, kiedy "siedziała" w piekarniku.
Piękna. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
wygląda bardzo atrakcyjnie.
chociaż mnie osobiście jabłka, bez względu na wszystko, kojarzą się z jesienią i szarlotką cynamonową :p
Tarta jest rewelacyjna. By zrobić mus jabłkowy urzyłam blendera i stał się pękie aksamitny. Robiłam ją już dwa razy i wszystkim bardzo smakowała.
ooo pycha*-* zjadłabym taką jabłkową tartę ! cudnie wygląda 🙂
wygląda fantastycznie, skosztowałabym z przyjemnością 🙂
Wyglada pieknie, taka troche rustykalna, ale przy tym elegancka.
Francja elegancja 🙂
Fantastyczna 🙂
Uwielbiam ciasta z jabłkami:) pięknie wyglada ta tarta:) pozdrawiam
świetny! wypróbowałam i jest przeeepyszny! 🙂
Dziś próbuję taką tartę, tylko zrobię ciasto bez jajka (mój mały ssak chyba nie toleruje jajek i nabiału) i dam znać czy dobre 🙂
Cudowna tarta, a zdjęcia zachwycające!
Fajna ta tarta i nie za słodka 😉 oczywiście upiekłam bardzo chętnie Dzięki za przepis 🙂
http://bialyobrus.blogspot.it/2014/10/tarta-z-jabkami.html