Drożdżówki z jabłkami

przez Malwina
Drożdżówki z jabłkami

Te drożdżówki powstały zupełnie przypadkowo. Zostało mi kilka żółtek po przygotowaniu ciasta z jabłkami i bezą. Początkowo chciałam je wykorzystać do zrobienia ciasta kruchego, jednak ostatecznie padło na słodkie bułki z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te delikatne i mięciutkie drożdżówki wręcz rozpływają się w ustach. Lada chwila rozpocznie się jesień, zachęcam Was do przywitania jej z taką bułeczką w dłoni. 

Drożdżówki z jabłkami przepis

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #15


Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]

  • 500 g mąki (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko plus odrobina wody do posmarowania bułeczek
  • nadzienie: 3-4 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i 3 łyżkami cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ciasto należy wyrabiać przez około 7 minut lub dłużej, ma ono być miękkie i delikatne). W razie potrzeby lekko podsypujemy ciasto mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 10 części. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Każdą część ciasta formujemy w kulę, następnie spłaszczamy, na środku układamy 2 łyżki nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy je i odstawiamy na kolejne 30 minut. Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Kruszonką posypujemy bułeczki. Pieczemy w temp. 200 stopni (bez termoobiegu) przez około 18-20 minut. Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.

Bułki drożdżowe z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Majana 21/09/2013 - 5:10 pm

Wspaniałe bułeczki z pysznym, jabłkowym wnętrzem. Mniam:)

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2013 - 5:31 pm

Mmmm! Kruszona po byku! Uwielbiam! Muszą być pysznościowe 😀

Odpowiedz
Iwona 21/09/2013 - 6:17 pm

Ale bym zjadła teraz taką bułeczkę:)

Odpowiedz
Martyna 21/09/2013 - 6:42 pm

Robię, robię, robię!

Odpowiedz
Jey 21/09/2013 - 7:00 pm

są tak idealne! niewiarygodnie idealne 🙂 z jednej strony wyglądają na bardzo kruche, a z drugiej na delikatne i mocno mięciutkie, w które można wgryźć się jak w poduszeczkę 😀 bardzo apetyczne! chyba miałabym ochotę na takie. bardzo.

Odpowiedz
Angie 21/09/2013 - 8:22 pm

Koniecznie muszę zaopatrzyć się w drożdże i jabłka: )

Odpowiedz
Opalanka 21/09/2013 - 9:14 pm

Najgorsze,że teraz w domu drożdżowe lubię tylko ja. I co mam zrobić- zjadam:)

Odpowiedz
Piernikowa Chata 21/09/2013 - 9:25 pm

Uwielbiam, to także ulubione drożdżówki Mojego S, jakiś czas temu robiłam, ale bez cynamonu. Piękna kruszonka.

Odpowiedz
pieczarka mySia 22/09/2013 - 7:01 am

Sa przepiekne 🙂 uwielbiam takie drozdzowy!

Odpowiedz
Monika 22/09/2013 - 7:17 am

idealne na jesienne śniadanie w chłodne poranki.
i ta rustykalna kruszonka:)ach!

Odpowiedz
Katerina Petrova 22/09/2013 - 8:08 am

nigdy nie robiłam jeszcze własnych drożdżówek, ale podejrzewam, ze muszą być pyszne…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/09/2013 - 9:16 am

Dziś początek astronomicznej jesieni. Trafiłaś idealnie z takim jesiennym przepisem 🙂 U mnie jutro będzie podobnie 🙂
ZDJĘCIA FANTASTYCZNE!!!

Odpowiedz
Magda C. 23/09/2013 - 7:31 pm

Ślicznie wyglądają! Mam wielką ochotę je zrobić 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/09/2013 - 12:17 pm

No to robię! Zachęciły mnie te fotki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2013 - 4:30 pm

Wygladaja pysznie! Mam tylko suche drozdze, ile powinnam uzyc do tego przepisu?

Odpowiedz
Malwina 26/09/2013 - 6:52 am

Jeśli są to drożdże suszone instant, to daj około 7 g. Na opakowaniu powinnaś mieć informację jakiej ilości świeżych drożdży odpowiada dana porcja drożdży suszonych.

Odpowiedz
wilwia 30/09/2013 - 5:59 pm

Witam.Czy jezyny beda tutaj pasowac?

Odpowiedz
Malwina 01/10/2013 - 12:02 pm

Szczerze mówiąc, nie robiłam jeszcze bułeczek nadziewanych jeżynami. Powinny się sprawdzić (oczywiście pomiń w przepisie cynamon). Ja bym do nadzienia dodała jeszcze biały ser.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/10/2013 - 1:43 pm

Cudowne:) …. kurcze teraz już naprawde nie wiem co upiec na weekend:) buziaki

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2013 - 8:48 am

Super przepis właśnie się pieką bułeczki mam nadzieje ze beda pyszne pozdraiwm

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2013 - 9:57 am

Super przepis a sam wypiek przecudny – prawdziwe smaki dziecinstwa! dzieki! 🙂

Odpowiedz
Mila 12/01/2014 - 9:42 pm

Super przepis ..a bułeczki rewelacja smakowały wyśmienicie domownikom pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 13/01/2014 - 7:29 am

Cieszę się, że smakowały 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2014 - 6:03 pm

Witam czy moge użyć musu jabłkowego ze słoika ( domowej roboty ) ?

Odpowiedz
Malwina 09/04/2014 - 6:05 pm

Oczywiście, gęsty domowy mus świetnie się w nich sprawdzi 🙂 Powodzenia!

Odpowiedz
Anya125 22/09/2014 - 8:56 pm

Panno Malwino!
Można mleko zastąpić wodą (mam silną alergię na mleko)? Do ciasta na pizzę sprawdza sie, ciekawa jestem czy przy bułeczkach też da radę 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 23/09/2014 - 6:41 am

Anya, pizzę rób tylko i wyłącznie na wodzie, tak jak włoska Mamma przykazała 🙂 Co do drożdżówek, to na mleku są oczywiście smaczniejsze. Możesz podmienić mleko krowie na roślinne (choćby sojowe, ryżowe, migdałowe). Ewentualnie zrób na wodzie, też będą smaczne.

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2017 - 5:23 pm

Właśnie wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że drożdżówki wyszły pyszne :). Ciasto jest bardzo przyjemne i łatwo się zakleja (z żadnej drożdżówki nie wyciekł sok w czasie pieczenia, a nie żałowałam nadzienia), kruszonka taka jak powinna być (czyli praktycznie identycznie jak ta robiona przez moją mamę). Polecam :)! Ja pominęłam jednak dodawanie cukru do jabłek. Moim zdaniem kruszonka w zupełności wystarcza.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies