Te drożdżówki powstały zupełnie przypadkowo. Zostało mi kilka żółtek po przygotowaniu ciasta z jabłkami i bezą. Początkowo chciałam je wykorzystać do zrobienia ciasta kruchego, jednak ostatecznie padło na słodkie bułki z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te delikatne i mięciutkie drożdżówki wręcz rozpływają się w ustach. Lada chwila rozpocznie się jesień, zachęcam Was do przywitania jej z taką bułeczką w dłoni.
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #15
Słodka Sobota #15
Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]
- 500 g mąki (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 220 ml ciepłego mleka
- 70 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- kruszonka: pół szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru
- 1 żółtko plus odrobina wody do posmarowania bułeczek
- nadzienie: 3-4 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i 3 łyżkami cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ciasto należy wyrabiać przez około 7 minut lub dłużej, ma ono być miękkie i delikatne). W razie potrzeby lekko podsypujemy ciasto mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 10 części. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Każdą część ciasta formujemy w kulę, następnie spłaszczamy, na środku układamy 2 łyżki nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy je i odstawiamy na kolejne 30 minut. Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Kruszonką posypujemy bułeczki. Pieczemy w temp. 200 stopni (bez termoobiegu) przez około 18-20 minut. Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
28 komentarzy
Wspaniałe bułeczki z pysznym, jabłkowym wnętrzem. Mniam:)
Mmmm! Kruszona po byku! Uwielbiam! Muszą być pysznościowe 😀
Ale bym zjadła teraz taką bułeczkę:)
Robię, robię, robię!
są tak idealne! niewiarygodnie idealne 🙂 z jednej strony wyglądają na bardzo kruche, a z drugiej na delikatne i mocno mięciutkie, w które można wgryźć się jak w poduszeczkę 😀 bardzo apetyczne! chyba miałabym ochotę na takie. bardzo.
Koniecznie muszę zaopatrzyć się w drożdże i jabłka: )
Najgorsze,że teraz w domu drożdżowe lubię tylko ja. I co mam zrobić- zjadam:)
Uwielbiam, to także ulubione drożdżówki Mojego S, jakiś czas temu robiłam, ale bez cynamonu. Piękna kruszonka.
Sa przepiekne 🙂 uwielbiam takie drozdzowy!
idealne na jesienne śniadanie w chłodne poranki.
i ta rustykalna kruszonka:)ach!
nigdy nie robiłam jeszcze własnych drożdżówek, ale podejrzewam, ze muszą być pyszne…
Dziś początek astronomicznej jesieni. Trafiłaś idealnie z takim jesiennym przepisem 🙂 U mnie jutro będzie podobnie 🙂
ZDJĘCIA FANTASTYCZNE!!!
Ślicznie wyglądają! Mam wielką ochotę je zrobić 🙂
No to robię! Zachęciły mnie te fotki 🙂
Wygladaja pysznie! Mam tylko suche drozdze, ile powinnam uzyc do tego przepisu?
Jeśli są to drożdże suszone instant, to daj około 7 g. Na opakowaniu powinnaś mieć informację jakiej ilości świeżych drożdży odpowiada dana porcja drożdży suszonych.
Witam.Czy jezyny beda tutaj pasowac?
Szczerze mówiąc, nie robiłam jeszcze bułeczek nadziewanych jeżynami. Powinny się sprawdzić (oczywiście pomiń w przepisie cynamon). Ja bym do nadzienia dodała jeszcze biały ser.
Cudowne:) …. kurcze teraz już naprawde nie wiem co upiec na weekend:) buziaki
Super przepis właśnie się pieką bułeczki mam nadzieje ze beda pyszne pozdraiwm
Super przepis a sam wypiek przecudny – prawdziwe smaki dziecinstwa! dzieki! 🙂
Super przepis ..a bułeczki rewelacja smakowały wyśmienicie domownikom pozdrawiam:)
Cieszę się, że smakowały 🙂
Witam czy moge użyć musu jabłkowego ze słoika ( domowej roboty ) ?
Oczywiście, gęsty domowy mus świetnie się w nich sprawdzi 🙂 Powodzenia!
Panno Malwino!
Można mleko zastąpić wodą (mam silną alergię na mleko)? Do ciasta na pizzę sprawdza sie, ciekawa jestem czy przy bułeczkach też da radę 😉
Pozdrawiam!
Anya, pizzę rób tylko i wyłącznie na wodzie, tak jak włoska Mamma przykazała 🙂 Co do drożdżówek, to na mleku są oczywiście smaczniejsze. Możesz podmienić mleko krowie na roślinne (choćby sojowe, ryżowe, migdałowe). Ewentualnie zrób na wodzie, też będą smaczne.
Właśnie wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że drożdżówki wyszły pyszne :). Ciasto jest bardzo przyjemne i łatwo się zakleja (z żadnej drożdżówki nie wyciekł sok w czasie pieczenia, a nie żałowałam nadzienia), kruszonka taka jak powinna być (czyli praktycznie identycznie jak ta robiona przez moją mamę). Polecam :)! Ja pominęłam jednak dodawanie cukru do jabłek. Moim zdaniem kruszonka w zupełności wystarcza.