Sernik na zimno z owocami |
Sernik na zimno to jeden z letnich przysmaków. Chyba najpopularniejszym jest sernik z truskawkami i galaretką. Ja tym razem postanowiłam przygotować sernik na zimno z jagodami. Dodałam do niego także kwaskowate porzeczki. Spód przygotowałam z herbatników, ale zamiast nich możecie użyć biszkoptów. Razem ze mną w ramach kolejnego wspólnego gotowania pichcili: Pela, Maggie, Dobromiła, Wiera, Martynosia, Mirabelka, Lejdi.
Przepis na sernik dodaję do akcji Peli- Dla ochłody.
Przepis na sernik dodaję do akcji Peli- Dla ochłody.
SERNIK NA ZIMNO
Słodka Sobota #8
Słodka Sobota #8
Składniki:
[przepis własny]
- spód: 130 g herbatników, 60 g miękkiego masla
- 250 ml kremówki
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka (pamiętajcie o sparzeniu wcześniej jaj)
- 2 łyżki żelatyny (20 g)
- 100 ml mleka
- ulubione owoce do ozdoby
W rozdrabniaczu umieszczamy herbatniki i miękkie masło, miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz, masą z ciasteczek wylepiamy spód formy (jeśli masa ciasteczkowa będzie zbyt sucha, dodajcie odrobinę więcej masła). Sernik możecie przygotować w formie 18 cm jeśli chcecie otrzymać bardzo wysoki sernik (taki, jak na zdjęciach) lub wybrać formę o większej średnicy (20-22 cm), jeśli chcecie by sernik był niższy. Polecam użyć szerszej formy, jeśli macie zamiar na wierzch sernika wylać galaretkę. Ja swój sernik robiłam w formie o średnicy 16 cm. Zostało mi troszkę masy serowej, która nie zmieściła się w formie (dosłownie pół kieliszka do białego wina). Formę wkładamy do lodówki na 30 minut.
W garnku umieszczamy mleko, dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym palniku ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny (nie doprowadzamy jej do zagotowania). Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotujemy bazę do sernika. Kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie w drugiej misce łączymy ricottę, mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i żółtka (miksujemy do połączenia składników). Do masy dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę* (po 1 łyżce) i miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce kremówki i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową, na wierzchu układamy owoce. Odstawiamy formę do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje (najlepiej odstawić ją na całą noc).
*żelatyna ma być letnia. Nie wolno do masy dodać ściętej żelatyny.
** pamiętajcie o tym, by jajka wcześniej sparzyć
Sernik na zimno z owocami |
Czas przygotowania: 15 minut.
24 komentarze
Panno Malwino!!! Ależ on piękny!!! Toż to nie przystoi takie cuda robić:P
O rany, ale pysznie wygląda!
Lubię, kiedy jest tyle owoców.
Wspaniały,mam słabość do sernikow a ten wygląda bardzo zachęcająco jest taki kremowy. Super. Pozdrawiam Malwinko
Orany, mój fanatyzm sernikami właśnie osiągnął swój zenit! 😀 Słodki pyszny wielgusek!
jejuniu, ten wierzch ma taki owocowy! ach! nic, ino jeść :]
Cudo! Naprawdę świetny 🙂
Wygląda nieziemsko! 🙂
weszłam tylko ze względu na to apetyczne zdjęcie, a tu na tytułowym znowu malinowe łakocie 🙂
Fantastyczne wyczucie smaku, koloru. Jest pięknie i myślę, że przepysznie. Dobry pomysł rozpuszczenia żelatyny w mleku (do sernika). Bardzo mi się podoba :)))). Pozdrawiam, Krys
Wysoki i dostojny! Uwielbiam takie serniki;)
Serniczek jak malowany 🙂 Pyyyycha!
Mniam, wspaniale wygląda!
fantastyczny! 🙂 to chyba najlepszy sernik na zimno, jaki w życiu widziałam 🙂
Obłędnie piękny!Nie miałam okazji do tej pory zjeść dobrego sernika na zimno,takiego,który by mnie zachwycił smakiem i pewnie to jest powód,że nie jestem ich wielką fanką.Twój zachwyca i pewnie się skuszę:)
pysznie wygląda:) ślinka cieknie:D:D
cudny !! taki wysoki *-* idealny na te upały teraz ;p
Sernik marzenie! Idealny!
Chłodny sernik. Z mascarpone i ricottą.
Cuda 🙂
Piękny ten sernik Ci wyszedł!
Piekny, taki dumny i wysoki!
Jest ogromnyyy i taki piękny! ! 🙂
Malwina, sernik wg. Twojego przepisu jest przepyszny! (zauważyłam, ze smakuje jeszcze lepiej, gdy postoi noc (i jeszcze dzień w lodówce;-) Ja do mojego dodałam trochę mniej cukru pudru ze względu, ze na wierzchu były już bardzo słodkie maliny. Dziękuję za genialny przepis i pozdrawiam, aga 🙂 http://banana-pepper.blogspot.com/2013/07/sernik-z-malinami-na-zimno.html
Aguś, miło mi, e wypróbowałaś przepis 🙂 Wygląda u Ciebie fantastycnie.
pozdrawiam
Uwielbiam jak na serniku tworzą się takie kolorowe smugi podczas krojenia …czy to z owoców czyczejkolady:) …. fantastyczny sernik:)Pozdrawiam
Piękny, ale niestety taka bomba kaloryczna nie zawita w mojej kuchni. Może jakaś wersja light?