Sernik na zimno

przez Malwina
Przepis na sernik na zimno
Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno to jeden z letnich przysmaków. Chyba najpopularniejszym jest sernik z truskawkami i galaretką. Ja tym razem postanowiłam przygotować sernik na zimno z jagodami. Dodałam do niego także kwaskowate porzeczki. Spód przygotowałam z herbatników, ale zamiast nich możecie użyć biszkoptów. Razem ze mną w ramach kolejnego wspólnego gotowania pichcili: Pela, Maggie, Dobromiła, Wiera, Martynosia, Mirabelka, Lejdi

Przepis na sernik dodaję do akcji Peli- Dla ochłody. 

Sernik na zimno przepis

SERNIK NA ZIMNO
Słodka Sobota #8


Składniki:
[przepis własny]

  • spód: 130 g herbatników, 60 g miękkiego masla
  • 250 ml kremówki
  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka (pamiętajcie o sparzeniu wcześniej jaj)
  • 2 łyżki żelatyny (20 g)
  • 100 ml mleka
  • ulubione owoce do ozdoby
W rozdrabniaczu umieszczamy herbatniki i miękkie masło, miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz, masą z ciasteczek wylepiamy spód formy (jeśli masa ciasteczkowa będzie zbyt sucha, dodajcie odrobinę więcej masła). Sernik możecie przygotować w formie 18 cm jeśli chcecie otrzymać bardzo wysoki sernik (taki, jak na zdjęciach) lub wybrać formę o większej średnicy (20-22 cm), jeśli chcecie by sernik był niższy. Polecam użyć szerszej formy, jeśli macie zamiar na wierzch sernika wylać galaretkę. Ja swój sernik robiłam w formie o średnicy 16 cm. Zostało mi troszkę masy serowej, która nie zmieściła się w formie (dosłownie pół kieliszka do białego wina). Formę wkładamy do lodówki na 30 minut.
W garnku umieszczamy mleko, dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym palniku ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny (nie doprowadzamy jej do zagotowania). Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotujemy bazę do sernika. Kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie w drugiej misce łączymy ricottę, mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i żółtka (miksujemy do połączenia składników). Do masy dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę* (po 1 łyżce) i miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce kremówki i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową, na wierzchu układamy owoce. Odstawiamy formę do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje (najlepiej odstawić ją na całą noc). 
*żelatyna ma być letnia. Nie wolno do masy dodać ściętej żelatyny.

** pamiętajcie o tym, by jajka wcześniej sparzyć

Sernik bez pieczenia

Sernik z galaretką przepis
Sernik na zimno z owocami

Czas przygotowania: 15 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Marta- Taste Eat 27/07/2013 - 5:07 pm

Panno Malwino!!! Ależ on piękny!!! Toż to nie przystoi takie cuda robić:P

Odpowiedz
Anonimowy 27/07/2013 - 5:11 pm

O rany, ale pysznie wygląda!
Lubię, kiedy jest tyle owoców.

Odpowiedz
asia white kitchen 27/07/2013 - 5:17 pm

Wspaniały,mam słabość do sernikow a ten wygląda bardzo zachęcająco jest taki kremowy. Super. Pozdrawiam Malwinko

Odpowiedz
Jey 27/07/2013 - 5:27 pm

Orany, mój fanatyzm sernikami właśnie osiągnął swój zenit! 😀 Słodki pyszny wielgusek!

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/07/2013 - 5:29 pm

jejuniu, ten wierzch ma taki owocowy! ach! nic, ino jeść :]

Odpowiedz
Cookie 27/07/2013 - 5:35 pm

Cudo! Naprawdę świetny 🙂

Odpowiedz
siostraelwa 27/07/2013 - 5:52 pm

Wygląda nieziemsko! 🙂
weszłam tylko ze względu na to apetyczne zdjęcie, a tu na tytułowym znowu malinowe łakocie 🙂

Odpowiedz
Krystyna Boner 27/07/2013 - 6:07 pm

Fantastyczne wyczucie smaku, koloru. Jest pięknie i myślę, że przepysznie. Dobry pomysł rozpuszczenia żelatyny w mleku (do sernika). Bardzo mi się podoba :)))). Pozdrawiam, Krys

Odpowiedz
Renula 27/07/2013 - 6:29 pm

Wysoki i dostojny! Uwielbiam takie serniki;)

Odpowiedz
majka 27/07/2013 - 6:47 pm

Serniczek jak malowany 🙂 Pyyyycha!

Odpowiedz
Alinka 27/07/2013 - 6:56 pm

Mniam, wspaniale wygląda!

Odpowiedz
kuchcikOla 27/07/2013 - 7:39 pm

fantastyczny! 🙂 to chyba najlepszy sernik na zimno, jaki w życiu widziałam 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/07/2013 - 8:34 pm

Obłędnie piękny!Nie miałam okazji do tej pory zjeść dobrego sernika na zimno,takiego,który by mnie zachwycił smakiem i pewnie to jest powód,że nie jestem ich wielką fanką.Twój zachwyca i pewnie się skuszę:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 27/07/2013 - 10:17 pm

pysznie wygląda:) ślinka cieknie:D:D

Odpowiedz
teenager ;) 28/07/2013 - 3:24 am

cudny !! taki wysoki *-* idealny na te upały teraz ;p

Odpowiedz
Kamila 28/07/2013 - 5:52 am

Sernik marzenie! Idealny!

Odpowiedz
Wiera 28/07/2013 - 5:03 pm

Chłodny sernik. Z mascarpone i ricottą.
Cuda 🙂

Odpowiedz
JestSmak 29/07/2013 - 5:06 am

Piękny ten sernik Ci wyszedł!

Odpowiedz
Maggie 29/07/2013 - 1:44 pm

Piekny, taki dumny i wysoki!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/07/2013 - 8:15 am

Jest ogromnyyy i taki piękny! ! 🙂

Odpowiedz
Banana Pepper 01/08/2013 - 6:06 am

Malwina, sernik wg. Twojego przepisu jest przepyszny! (zauważyłam, ze smakuje jeszcze lepiej, gdy postoi noc (i jeszcze dzień w lodówce;-) Ja do mojego dodałam trochę mniej cukru pudru ze względu, ze na wierzchu były już bardzo słodkie maliny. Dziękuję za genialny przepis i pozdrawiam, aga 🙂 http://banana-pepper.blogspot.com/2013/07/sernik-z-malinami-na-zimno.html

Odpowiedz
Malwina 01/08/2013 - 6:24 am

Aguś, miło mi, e wypróbowałaś przepis 🙂 Wygląda u Ciebie fantastycnie.

pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/08/2013 - 2:08 pm

Uwielbiam jak na serniku tworzą się takie kolorowe smugi podczas krojenia …czy to z owoców czyczejkolady:) …. fantastyczny sernik:)Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 23/05/2014 - 3:36 pm

Piękny, ale niestety taka bomba kaloryczna nie zawita w mojej kuchni. Może jakaś wersja light?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies