Przyprawa do twarożku

przez Malwina
Przyprawa do twarożku

Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na domowy twaróg. Teraz przyszła kolej na aromatyczną mieszankę do twarogu. Aby ją przygotować potrzebujecie kilka rodzajów suszonych ziół. Możecie je ususzyć samodzielnie lub zakupić w sklepie. Samo przygotowanie mieszanki zajmuje dosłownie kilka minut. Później wystarczy tylko wymieszać kilka łyżeczek ziołowej mieszanki z jogurtem lub śmietaną i dodać do twarożku. 

Przyprawa do twarożku

PRZYPRAWA DO TWAROŻKU
Śniadanie Mistrzów #64

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przesypujemy do pojemniczka, zakręcamy. Na 250 g pokruszonego białego sera dodajemy około 2 łyżeczki przyprawy. Najlepiej wymieszać ją najpierw z kilkoma łyżkami jogurtu lub śmietany a następnie dodać do sera.

*tę domową przyprawę możecie wykorzystać także do przyprawiania kefiru lub maślanki

Przyprawa do twarożku

Przyprawa do twarożku

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Karmel-itka. 28/07/2013 - 7:37 am

takim twarożkiem, jak na zdjęciu, to ja się mogę zajadac bez końca! a przepis na domowy ser powzięłam i będę robić, a co!

Odpowiedz
Malwinka 28/07/2013 - 9:57 am

Uwielbiam taki twaróg na śniadanko 🙂

Odpowiedz
Basiuchna 28/07/2013 - 10:15 am

cudownie brzmi 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 28/07/2013 - 10:19 am

fajny pomysł, nie jadłam takiego twarożku jeszcze:)

Odpowiedz
JustInka 29/07/2013 - 11:41 am

Nie ma to jak swoje mieszanki przypraw. Ale powiedz mi, sama wszystko suszysz? Czy kupujesz gotowe. Jeżeli gotowe, to masz jakieś ulubione i sprawdzone pozycje?

Odpowiedz
Malwina 29/07/2013 - 11:50 am

Koperek i natkę suszę latem, kiedy są najtańsze. Ale najczęściej zimą już nie ma po nich śladu i wtedy zamawiam przez internet (u skworca) lub kupuję w sklepie z przyprawami niedaleko.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies