Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na domowy twaróg. Teraz przyszła kolej na aromatyczną mieszankę do twarogu. Aby ją przygotować potrzebujecie kilka rodzajów suszonych ziół. Możecie je ususzyć samodzielnie lub zakupić w sklepie. Samo przygotowanie mieszanki zajmuje dosłownie kilka minut. Później wystarczy tylko wymieszać kilka łyżeczek ziołowej mieszanki z jogurtem lub śmietaną i dodać do twarożku.
PRZYPRAWA DO TWAROŻKU
Śniadanie Mistrzów #64
Śniadanie Mistrzów #64
Składniki:
[przepis własny]
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka suszonego szczypiorku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- pół łyżeczki suszonego oregano
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przesypujemy do pojemniczka, zakręcamy. Na 250 g pokruszonego białego sera dodajemy około 2 łyżeczki przyprawy. Najlepiej wymieszać ją najpierw z kilkoma łyżkami jogurtu lub śmietany a następnie dodać do sera.
*tę domową przyprawę możecie wykorzystać także do przyprawiania kefiru lub maślanki
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
6 komentarzy
takim twarożkiem, jak na zdjęciu, to ja się mogę zajadac bez końca! a przepis na domowy ser powzięłam i będę robić, a co!
Uwielbiam taki twaróg na śniadanko 🙂
cudownie brzmi 🙂
fajny pomysł, nie jadłam takiego twarożku jeszcze:)
Nie ma to jak swoje mieszanki przypraw. Ale powiedz mi, sama wszystko suszysz? Czy kupujesz gotowe. Jeżeli gotowe, to masz jakieś ulubione i sprawdzone pozycje?
Koperek i natkę suszę latem, kiedy są najtańsze. Ale najczęściej zimą już nie ma po nich śladu i wtedy zamawiam przez internet (u skworca) lub kupuję w sklepie z przyprawami niedaleko.