Omlet twarogowy z piekarnika (na słodko)

przez Malwina
Pieczony omlet z twarogu
Omlet sernikowy

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że zdążyłam z nowym przepisem jeszcze przed Waszym śniadaniem. Dziś na talerz wjeżdża pyszny sernikowy omlet z piekarnika. Bez glutenu, bez cukru i bez smażenia. Pewnie jakiś cichy głos w Waszej głowie chciał sobie dopowiedzieć, że pewnie też bez smaku, ale zapewniam Was, że tak nie jest.

Ten omlet (a może raczej placek, naleśnik, serniczek?) robi się bardzo szybko. Wystarczy Wam blender, foremka i piekarnik. Mieszacie składniki, przekładacie do formy i za kilkadziesiąt minut na stole ląduje solidne mistrzowskie śniadanie. Jeśli jadacie śniadania białkowo-tłuszczowe, to taki omlecik fajnie wpisze się w Wasze menu. Polecam wszystkim łasuchom i korzystając z okazji życzę Wam udanej niedzieli!

 

Pieczony omlet z twarogu

 

Omlet twarogowy z piekarnika

Śniadanie Mistrzów #324
 

Składniki (na 1 sztukę):

  • 125 g twarogu w kostce
  • 2 jajka (L)
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ewentualnie cukru – ja używam tego pierwszego (lub więcej do smaku)
  • 15 g mąki kokosowej
  • na wierzch: lekkie sezonowe owoce

Jak zrobić omlet twarogowy z piekarnika?

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy cukier/erytrol, żółtka. Miksujemy krótko do połączenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy masę serową, przesianą mąkę kokosową, delikatnie mieszamy łyżką (nie używamy miksera!). Ciasto przekładamy do foremki o średnicy około 16-18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy przez około 20-25 minut lub dłużej, aż ciasto będzie zwarte, a patyczek po wbiciu w środek ciasta będzie czysty. Wyłączamy piekarnik, blachę z omletem wysuwamy i odczekujemy około 5 minut. Kolejno omlet przekładamy na talerz i podajemy.
Z czym podawać omlet sernikowy?
Omlet sernikowy możecie oprószyć cukrem pudrem, zmielonymi na puder owocami liofilizowanymi (mega fajnie to wygląda!), miodem, gęstym jogurtem (np. greckim) lub zajadać solo.
 
Pieczony omlet z twarogu

 

Pieczony omlet z twarogu
Omlet sernikowy z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Omlet sernikowy w wykonaniu czytelników:


30 komentarzy
1

Podobne posty:

30 komentarzy

Anna S. 04/06/2017 - 7:49 am

Omlety uwielbiam, a na słodko i z owocami to już dla mnie całkiem siódme niego 😉 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2017 - 10:28 am

Czy na zimno będzie dobry?

Odpowiedz
Malwina 04/06/2017 - 10:36 am

Na zimno smakuje super. To w sumie takie płaskie ciasto w kształcie omletu. Polecam do lunchboxu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2017 - 11:27 am

O właśnie o lunch box mi chodziło Dziękuję!!

Odpowiedz
EllaCanto 04/06/2017 - 12:57 pm

Uwielbiam serniki, więc taki omlet twarogowy na pewno by mi smakował 🙂 Jak dobrze, że mam twaróg, który muszę wykończyć oraz jedno jajko, a do wtorku muszę się tego "pozbyć", bo wyjeżdżam – dzięki za inspirację 🙂

Odpowiedz
Monika St 04/06/2017 - 4:03 pm

Wygląda mega pysznie!

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 04/06/2017 - 5:05 pm

Wygląda cudnie bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Natalie 04/06/2017 - 5:39 pm

Ale grubaśny! Muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Ania S 04/06/2017 - 6:49 pm

W to, że smakował cudownie nie wątpię – wygląda przecudownie, ale taka ilość białka to już nie dla mnie 😀 Na jutro mam za to podobnie wyglądającą pieczoną owsiankę 😉

Odpowiedz
Malwina 05/06/2017 - 7:56 am

Uwielbiam pieczone owsianki 🙂

Odpowiedz
strasznie smaczne 04/06/2017 - 6:58 pm

Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2017 - 9:09 pm

Czy dodatek zblendowanego banana sprawdzi się tu zamiast cukru?

Odpowiedz
Malwina 05/06/2017 - 7:56 am

Trzeba będzie wówczas zwiększyć troszkę ilość dodanej mąki. Możesz poeksperymentować lub poczekać do kolejnej soboty, bo na blogu pojawi się wówczas przepis na pieczony omlet z bananem.

Odpowiedz
dobrze zorganizowana 05/06/2017 - 9:58 am

Czy można zrobić omlet ze zwykłą mąką pszenną?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2017 - 7:55 am

W przypadku użycia mąki pszennej, trzeba będzie jej dodać troszkę więcej.

Odpowiedz
Celiak w podróży 05/06/2017 - 11:19 am

Fantastyczny byłby na podwieczorek, koniecznie wypróbuję ten przepis! Super zdjęcia, jak zawsze 😉

Odpowiedz
Malwina 06/06/2017 - 2:38 pm

Wypróbuj koniecznie 🙂

Odpowiedz
Lonna 05/06/2017 - 5:15 pm

Uwielbiam pieczone omlety 🙂 W takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo smacznie 😀 Będę musiała koniecznie spróbować 🙂

Odpowiedz
Anna Dzieża 08/06/2017 - 4:02 pm

Czym można by zastąpić mąkę kokosową? Czy np. płatki jaglane dadzą radę czy musi to być jakaś inna mąka? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/06/2017 - 5:59 am

Płatki jaglane nie nadają się. Jaką mąkę chciałabyś użyć zamiast kokosowej?

Odpowiedz
Anonimowy 09/06/2017 - 7:00 pm

A w jakiej temperaturze pieczesz?

Odpowiedz
Malwina 09/06/2017 - 7:05 pm

Patrz: pierwsze zdanie w przepisie.

Odpowiedz
Ania 12/06/2017 - 11:34 am

Zrobiłam, zjadłam ale szczerze przyznam, że nie powalił mnie przepis….pierwszy raz twoj przepis mnie nie zachwycił….kiedyś musiał byc ten pierwszy bo przeciez gusta są rózne. Za to inne przepisy uwielbiam!

Odpowiedz
Malwina 12/06/2017 - 11:35 am

Widocznie nie jesteś miłośniczką serników 😉

Odpowiedz
gin 15/07/2017 - 8:50 pm

Mmm, uwielbiam takie słodkie śniadania… A jak coś ma w nazwie "sernikowe", to biorę w ciemno! 🙂

Odpowiedz
wedelka 27/07/2017 - 8:16 am

Robiłam już kilkakrotnie. Rewelacja 🙂 Totalnie moje smaki 🙂 I dzięki niemu poznałam smak mąki kokosowej – moje nowe super odkrycie, które na stałe wejdzie do mojej kuchni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Wiktoria 05/03/2019 - 1:46 pm

Przegenialny przepis, robimy co tydzien! Dzieki 🙂

Odpowiedz
Karola 04/12/2019 - 6:41 pm

Czy mogę zrobić go z mąką orkiszową? A w przypadku mąki pszennej – ile to „trochę” więcej?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2019 - 9:39 am

Dodałabym 30 g mąki orkiszowej. Czas pieczenia może się zmienić.

Odpowiedz
bua 14/02/2020 - 6:38 pm

zrobilam na patelni ( czas gonil) w formie placuszkow( dodalam troszke sody) lekko sie rozlatywaly ale w smaku pyszne, polalam greckim jogurtem i borowkami, pyszne, dziekuje za przepis laduje wraz z sernikowa pieczona owsianka na liscie ulubiencow.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies