Omlet sernikowy |
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że zdążyłam z nowym przepisem jeszcze przed Waszym śniadaniem. Dziś na talerz wjeżdża pyszny sernikowy omlet z piekarnika. Bez glutenu, bez cukru i bez smażenia. Pewnie jakiś cichy głos w Waszej głowie chciał sobie dopowiedzieć, że pewnie też bez smaku, ale zapewniam Was, że tak nie jest.
Ten omlet (a może raczej placek, naleśnik, serniczek?) robi się bardzo szybko. Wystarczy Wam blender, foremka i piekarnik. Mieszacie składniki, przekładacie do formy i za kilkadziesiąt minut na stole ląduje solidne mistrzowskie śniadanie. Jeśli jadacie śniadania białkowo-tłuszczowe, to taki omlecik fajnie wpisze się w Wasze menu. Polecam wszystkim łasuchom i korzystając z okazji życzę Wam udanej niedzieli!
Omlet twarogowy z piekarnika
Śniadanie Mistrzów #324
Składniki (na 1 sztukę):
- 125 g twarogu w kostce
- 2 jajka (L)
- szczypta soli
- 2-3 łyżki erytrolu lub ewentualnie cukru – ja używam tego pierwszego (lub więcej do smaku)
- 15 g mąki kokosowej
- na wierzch: lekkie sezonowe owoce
Jak zrobić omlet twarogowy z piekarnika?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy cukier/erytrol, żółtka. Miksujemy krótko do połączenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodajemy masę serową, przesianą mąkę kokosową, delikatnie mieszamy łyżką (nie używamy miksera!). Ciasto przekładamy do foremki o średnicy około 16-18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy przez około 20-25 minut lub dłużej, aż ciasto będzie zwarte, a patyczek po wbiciu w środek ciasta będzie czysty. Wyłączamy piekarnik, blachę z omletem wysuwamy i odczekujemy około 5 minut. Kolejno omlet przekładamy na talerz i podajemy.
Z czym podawać omlet sernikowy?
Omlet sernikowy możecie oprószyć cukrem pudrem, zmielonymi na puder owocami liofilizowanymi (mega fajnie to wygląda!), miodem, gęstym jogurtem (np. greckim) lub zajadać solo.
Omlet sernikowy z piekarnika |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Omlet sernikowy w wykonaniu czytelników:
35 komentarzy
Omlety uwielbiam, a na słodko i z owocami to już dla mnie całkiem siódme niego 😉 Pysznie wygląda 🙂
Czy na zimno będzie dobry?
Na zimno smakuje super. To w sumie takie płaskie ciasto w kształcie omletu. Polecam do lunchboxu 🙂
O właśnie o lunch box mi chodziło Dziękuję!!
Uwielbiam serniki, więc taki omlet twarogowy na pewno by mi smakował 🙂 Jak dobrze, że mam twaróg, który muszę wykończyć oraz jedno jajko, a do wtorku muszę się tego "pozbyć", bo wyjeżdżam – dzięki za inspirację 🙂
Wygląda mega pysznie!
Wygląda cudnie bardzo apetycznie 🙂
Ale grubaśny! Muszę wypróbować 🙂
W to, że smakował cudownie nie wątpię – wygląda przecudownie, ale taka ilość białka to już nie dla mnie 😀 Na jutro mam za to podobnie wyglądającą pieczoną owsiankę 😉
Uwielbiam pieczone owsianki 🙂
Czy mrożone owoce(porzeczka,malina,borowka) sprawdzą się w tym przepisie?
Powinny być ok. Proszę ich uprzednio nie rozmrażać.
Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję.
Czy dodatek zblendowanego banana sprawdzi się tu zamiast cukru?
Trzeba będzie wówczas zwiększyć troszkę ilość dodanej mąki. Możesz poeksperymentować lub poczekać do kolejnej soboty, bo na blogu pojawi się wówczas przepis na pieczony omlet z bananem.
Czy można zrobić omlet ze zwykłą mąką pszenną?
W przypadku użycia mąki pszennej, trzeba będzie jej dodać troszkę więcej.
Fantastyczny byłby na podwieczorek, koniecznie wypróbuję ten przepis! Super zdjęcia, jak zawsze 😉
Wypróbuj koniecznie 🙂
Uwielbiam pieczone omlety 🙂 W takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo smacznie 😀 Będę musiała koniecznie spróbować 🙂
Czym można by zastąpić mąkę kokosową? Czy np. płatki jaglane dadzą radę czy musi to być jakaś inna mąka? 🙂
Płatki jaglane nie nadają się. Jaką mąkę chciałabyś użyć zamiast kokosowej?
A w jakiej temperaturze pieczesz?
Patrz: pierwsze zdanie w przepisie.
Zrobiłam, zjadłam ale szczerze przyznam, że nie powalił mnie przepis….pierwszy raz twoj przepis mnie nie zachwycił….kiedyś musiał byc ten pierwszy bo przeciez gusta są rózne. Za to inne przepisy uwielbiam!
Widocznie nie jesteś miłośniczką serników 😉
Mmm, uwielbiam takie słodkie śniadania… A jak coś ma w nazwie "sernikowe", to biorę w ciemno! 🙂
Robiłam już kilkakrotnie. Rewelacja 🙂 Totalnie moje smaki 🙂 I dzięki niemu poznałam smak mąki kokosowej – moje nowe super odkrycie, które na stałe wejdzie do mojej kuchni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Przegenialny przepis, robimy co tydzien! Dzieki 🙂
Czy mogę zrobić go z mąką orkiszową? A w przypadku mąki pszennej – ile to „trochę” więcej?
Dodałabym 30 g mąki orkiszowej. Czas pieczenia może się zmienić.
zrobilam na patelni ( czas gonil) w formie placuszkow( dodalam troszke sody) lekko sie rozlatywaly ale w smaku pyszne, polalam greckim jogurtem i borowkami, pyszne, dziekuje za przepis laduje wraz z sernikowa pieczona owsianka na liscie ulubiencow.
Wyszedł przepyszny. Na pewno będę robić częściej 😊. Nie przepadam za klasycznymi omletami ze względu na smak ale ten smakował bardziej jak ciasto. Bardzo przypadł mi do gustu.
A jaka funkcje piekarnika włączyć. Bo piekłam z termoobiegiem i był mocno spieczony od góry
Domyślnym trybem jest góra–dół. Gdy używamy innego, zaznaczam to w przepisie. Jeśli chcemy piec na termoobiegu, należy zawsze zmniejszać temperaturę o 20 stopni.