Pierogi z jagodami

przez Malwina
 Pierogi jagodowe
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to kolejny smak lata i oczywiście smak zapamiętany w dzieciństwie. Banalnie proste i nieprzekombinowane i właśnie przez tę prostotę tak smaczne. Mam wrażenie, że mój pierogowy ciąg potrwa troszkę dłużej. Wprawdzie samo ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie i bywa pracochłonne, jednak strasznie to polubiłam. Gdy nie mam pomysłu na obiad, wyciągam z szafki mąkę i zabieram się za pierogowe ciasto. Bo czy jest coś lepszego, niż pierogi z sezonowymi owocami? Każdy z Was zapewne wymieni setki innych potraw, jednak te które kojarzą nam się z dzieciństwem, zawsze będą miały pierwszeństwo. 
 Przepis na pierogi z jagodami
PIEROGI Z JAGODAMI


Składniki (na około 30 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4-1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • 1-1,5 szklanki jagód, oczyszczonych
  • do podania: śmietana lub jogurt naturalny wymieszany z cukrem lub inną substancją słodzącą
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy 3/4 gorącej wody i olej/masło, mieszamy łyżką. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i delikatne. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując je lekko mąką (ja dzielę ciasto na dwie części, tak łatwiej mi z nim pracować). Przy pomocy szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego układamy jagody, zlepiamy. Ja zlepiając pierogi dosypuję do środka jeszcze kilka dodatkowych jagód. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, kiedy wypłyną (stanie się to prawie natychmiast, są bowiem leciutkie), gotujemy przez około 2,5 minuty. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pierogi najlepiej gotować w dwóch partiach. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.

 Pierogi z jagodami farsz
Pierogi z jagodami
 Pierogi z owocami przepis
Pierogi z jagodami

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Kamila 01/07/2014 - 7:17 am

Pycha!

Odpowiedz
sandrowata 01/07/2014 - 8:02 am

aż ślinka cieknie..pyszności! 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 01/07/2014 - 8:19 am

Ja dzisiaj mam na obiad :))

Odpowiedz
Anonimowy 01/07/2014 - 9:02 am

absolutnie smak dzieciństwa, niezapomniane letnie obiadki u ukochanej babci:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 02/07/2014 - 6:55 pm

Martuś, mamy identyczne skojarzenia 🙂

Odpowiedz
majka 01/07/2014 - 10:21 am

Zjadlabym… Wpadne na obiad 😉

Odpowiedz
Natalie 01/07/2014 - 1:57 pm

Najlepszy rodzaj pierogów! Smak dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:14 pm

Smak lata i smak dzieciństwa 🙂 Podziwiam Cię za te wpisy pierogowe 🙂

Odpowiedz
JustInka 02/07/2014 - 11:14 am

Uwielbiam pierogi. A w opisie składników chyba chodziło CI o inną substancję słodzącą a nie winną 😉

Odpowiedz
Krysia 14/11/2015 - 6:14 pm

a ja do jagód dodaję cukier i wtedy to jest pycha

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies