Pierogi z jagodami |
Składniki (na około 30 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4-1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła
- 1-1,5 szklanki jagód, oczyszczonych
- do podania: śmietana lub jogurt naturalny wymieszany z cukrem lub inną substancją słodzącą
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy 3/4 gorącej wody i olej/masło, mieszamy łyżką. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej wody. Ciasto wyrabiamy przez około 5-7 minut, aż będzie miękkie i delikatne. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując je lekko mąką (ja dzielę ciasto na dwie części, tak łatwiej mi z nim pracować). Przy pomocy szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego układamy jagody, zlepiamy. Ja zlepiając pierogi dosypuję do środka jeszcze kilka dodatkowych jagód. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, kiedy wypłyną (stanie się to prawie natychmiast, są bowiem leciutkie), gotujemy przez około 2,5 minuty. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pierogi najlepiej gotować w dwóch partiach. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietanką lub jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem.
Pierogi z jagodami |
Pierogi z jagodami |
Czas przygotowania: 40 minut.
10 komentarzy
Pycha!
aż ślinka cieknie..pyszności! 🙂
Ja dzisiaj mam na obiad :))
absolutnie smak dzieciństwa, niezapomniane letnie obiadki u ukochanej babci:)
pozdrawiam
Marta
Martuś, mamy identyczne skojarzenia 🙂
Zjadlabym… Wpadne na obiad 😉
Najlepszy rodzaj pierogów! Smak dzieciństwa 🙂
Smak lata i smak dzieciństwa 🙂 Podziwiam Cię za te wpisy pierogowe 🙂
Uwielbiam pierogi. A w opisie składników chyba chodziło CI o inną substancję słodzącą a nie winną 😉
a ja do jagód dodaję cukier i wtedy to jest pycha