Drożdżówki z jagodami i serem

przez Malwina
Bułki drożdżowe z jagodami

Drożdżówki z jagodami to smak wakacji u Dziadków. Moja Babcia to prawdziwa mistrzyni, jeśli chodzi o wypiek jagodzianek. Na takiej jagodziance straciłam kiedyś nawet zęba. Bez obaw, nie dlatego, że była twarda. Miałam bodajże 7 lat i odmawiałam usunięcia mi mlecznej jedynki. Usunęła się sama w sposób bezbolesny w trakcie zajadania czwartej z rzędu drożdżówki z jagodami. Jako dziecko panicznie bałam się dentysty, na całe szczęście z wiekiem zupełnie ten lęk mi minął. 
Przepisem na jagodzianki (vel jagodniki, bo tak też nazywa się w moim rodzinnym mieście ten wypiek), dzieliłam się z Wami w ubiegłym roku. Tym razem przygotowałam troszkę inne bułki z jagodami, mianowicie z dodatkiem sera. Ciasto na drożdżówki jest po upieczeniu mięciutkie i maślane. Niestety warstwa sera delikatnie mi popękała, nie wpłynęło to oczywiście w żaden sposób na ich smak.

Słodkie bułki z jagodami i serem

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM


Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej bułeczkowej typ 650)
  • 4 łyżki cukru
  • 18 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 70 g stopionego masła, ostudzonego
  • nadzienie: 250 g twarogu (w kostce), 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej wg preferencji), 2 żółtka, garść jagód
  • żółtko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania bułek
Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z 3 i pół łyżki cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy pół łyżki cukru i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka. Odstawiamy na 15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy je lekko mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 
Przygotowujemy farsz: w rozdrabniaczu łączymy ser, cukier i żółtka. 
Drugie rośnięcie bułeczek: Ciasto odgazowujemy, wykładamy na blat, dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układamy je w sporych odstępach, ponieważ jeszcze urosną), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczenie drożdżówek z jagodami: Przy pomocy dna szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie. Wkładamy w nie ser, posypujemy jagodami. Boki drożdżówek smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach. Studzimy na metalowej kratce.

Jagodzianki z serem przepis

Serowe jagodzianki

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Martha 30/06/2014 - 5:46 pm

Świetne drożdżówki! ; )
Prezentują się bardzo smakowicie!

Odpowiedz
RedHead 30/06/2014 - 6:25 pm

Oj zjadłabym taką! Pycha 🙂

Odpowiedz
Magda C. 30/06/2014 - 7:17 pm

Prześliczny drożdżówki! Ależ bym takich zjadła! 🙂

Odpowiedz
monika.edin 30/06/2014 - 7:41 pm

Jaka maka najlepiej moge zastapic make 650? Nie mam mozliwosci jej kupienia w uk:(

Odpowiedz
Malwina 30/06/2014 - 7:44 pm

Moniko, mąka typ 650 powinna być w Lidlu (skoro jest w polskim, to i na wyspach zapewne także).

Odpowiedz
Malwina 30/06/2014 - 7:50 pm

A jeśli nie znajdziesz, kup mąkę o niższym typie, 500-550. Też wyjdą bez problemu 🙂

Odpowiedz
Kamila 30/06/2014 - 7:44 pm

Mniam, najlepsze 🙂

Odpowiedz
Majana 30/06/2014 - 8:55 pm

Jakie apetyczne bułeczki !Mniam, 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/06/2014 - 9:45 pm

Pyszne połączenie;)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:16 pm

Muszą być naprawdę bardzo puszyste i pyszne!

Odpowiedz
Gosia 09/07/2014 - 6:59 am

Witam,
czy drożdże "żywe" mogę zastąpić suszonymi?

Odpowiedz
Malwina 09/07/2014 - 7:19 am

Gosiu, oczywiście. Musisz tylko zmniejszyć odpowiednio ilość użytych drożdży. Przy drożdżach instant nie ma potrzeby robienia zaczynu.

Odpowiedz
Gosia 09/07/2014 - 8:22 am

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem FANKĄ Twojego bloga…
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 09/07/2014 - 2:48 pm

Gosiu, nawet nie wiesz, jak miło mi to słyszeć/czytać 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies