Drożdżówki z jagodami to smak wakacji u Dziadków. Moja Babcia to prawdziwa mistrzyni, jeśli chodzi o wypiek jagodzianek. Na takiej jagodziance straciłam kiedyś nawet zęba. Bez obaw, nie dlatego, że była twarda. Miałam bodajże 7 lat i odmawiałam usunięcia mi mlecznej jedynki. Usunęła się sama w sposób bezbolesny w trakcie zajadania czwartej z rzędu drożdżówki z jagodami. Jako dziecko panicznie bałam się dentysty, na całe szczęście z wiekiem zupełnie ten lęk mi minął.
Przepisem na jagodzianki (vel jagodniki, bo tak też nazywa się w moim rodzinnym mieście ten wypiek), dzieliłam się z Wami w ubiegłym roku. Tym razem przygotowałam troszkę inne bułki z jagodami, mianowicie z dodatkiem sera. Ciasto na drożdżówki jest po upieczeniu mięciutkie i maślane. Niestety warstwa sera delikatnie mi popękała, nie wpłynęło to oczywiście w żaden sposób na ich smak.
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM
Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]
- 500 g mąki pszennej (najlepiej bułeczkowej typ 650)
- 4 łyżki cukru
- 18 g świeżych drożdży
- 220 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 70 g stopionego masła, ostudzonego
- nadzienie: 250 g twarogu (w kostce), 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej wg preferencji), 2 żółtka, garść jagód
- żółtko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania bułek
Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z 3 i pół łyżki cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy pół łyżki cukru i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka. Odstawiamy na 15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy je lekko mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotowujemy farsz: w rozdrabniaczu łączymy ser, cukier i żółtka.
Drugie rośnięcie bułeczek: Ciasto odgazowujemy, wykładamy na blat, dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układamy je w sporych odstępach, ponieważ jeszcze urosną), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na 20-30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
14 komentarzy
Świetne drożdżówki! ; )
Prezentują się bardzo smakowicie!
Oj zjadłabym taką! Pycha 🙂
Prześliczny drożdżówki! Ależ bym takich zjadła! 🙂
Jaka maka najlepiej moge zastapic make 650? Nie mam mozliwosci jej kupienia w uk:(
Moniko, mąka typ 650 powinna być w Lidlu (skoro jest w polskim, to i na wyspach zapewne także).
A jeśli nie znajdziesz, kup mąkę o niższym typie, 500-550. Też wyjdą bez problemu 🙂
Mniam, najlepsze 🙂
Jakie apetyczne bułeczki !Mniam, 🙂
Pyszne połączenie;)
Muszą być naprawdę bardzo puszyste i pyszne!
Witam,
czy drożdże "żywe" mogę zastąpić suszonymi?
Gosiu, oczywiście. Musisz tylko zmniejszyć odpowiednio ilość użytych drożdży. Przy drożdżach instant nie ma potrzeby robienia zaczynu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem FANKĄ Twojego bloga…
Pozdrawiam
Gosiu, nawet nie wiesz, jak miło mi to słyszeć/czytać 🙂