Fasolada to nic innego jak grecka zupa pomidorowa z dodatkiem białej fasoli. Jest nie tylko smaczna, ale i niedroga. Kiedy pojawią się pierwsze pomidory w szklarni Mamy zapewne powtórzę ją jeszcze raz. Zachęcam Was do zakupienia ziarna białej fasoli, namoczenia jej przez całą noc a kolejnego dnia ugotowania do miękkości. Ja gotuję zawsze większą ilość warzyw strączkowych a następnie wykorzystuję je jako dodatek do sałatek lub kotletów. Do gotującej się fasoli często dokładam mały listek laurowy i kilka gałązek świeżego cząbru.
FASOLADA
Zielona Środa #4
Składniki (na 4 mniejsze porcje):
[przepis własny]
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 większe lub 4 mniejsze młode marchewki
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 450 g białej fasoli, ugotowanej
- natka pietruszki do posypania
- do podania: świeże pieczywo
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Seler i obraną marchew kroimy w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy selera oraz marchew, smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bulion, passatę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 20 minut lub do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładamy fasolkę (odsączoną) i podgrzewamy przez 3 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym pieczywem.
*Do fasolady zamiast gotowej passaty możecie dodać świeże pomidory (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i miąższ posiekać w kostkę a następnie dodać na etapie smażenia warzyw).
Czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
pięknie wygląda, ładny kolorek:) pycha:)
Pomidorową lubię, fasolę też, więc to zupa idealna:)
Pycha! Robilam kiedys z przepisu Gordona i bardzo nam smakowala. Musze zrobic ja po raz kolejny 🙂
Pozdrowienia.
Bardzo lubię fasolę, więc bardzo mi się podoba to danie ^^
Właśnie się robi… 🙂
a moze byc wywar miesny?
Oczywiście.
moje ulubione greckie danie 🙂 w Grecji robi się to bez mięsa, bez miesnych wywarów