Fasolada

przez Malwina
Fasolada przepis

Fasolada to nic innego jak grecka zupa pomidorowa z dodatkiem białej fasoli. Jest nie tylko smaczna, ale i niedroga. Kiedy pojawią się pierwsze pomidory w szklarni Mamy zapewne powtórzę ją jeszcze raz. Zachęcam Was do zakupienia ziarna białej fasoli, namoczenia jej przez całą noc a kolejnego dnia ugotowania do miękkości. Ja gotuję zawsze większą ilość warzyw strączkowych a następnie wykorzystuję je jako dodatek do sałatek lub kotletów. Do gotującej się fasoli często dokładam mały listek laurowy i kilka gałązek świeżego cząbru. 

Fasolada

FASOLADA
Zielona Środa #4


Składniki (na 4 mniejsze porcje):
[przepis własny]

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 większe lub 4 mniejsze młode marchewki
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g białej fasoli, ugotowanej
  • natka pietruszki do posypania
  • do podania: świeże pieczywo
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Seler i obraną marchew kroimy w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy selera oraz marchew, smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bulion, passatę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 20 minut lub do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładamy fasolkę (odsączoną) i podgrzewamy przez 3 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*Do fasolady zamiast gotowej passaty możecie dodać świeże pomidory (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i miąższ posiekać w kostkę a następnie dodać na etapie smażenia warzyw).

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Bąk 03/07/2013 - 6:02 pm

pięknie wygląda, ładny kolorek:) pycha:)

Odpowiedz
Nemi 03/07/2013 - 6:24 pm

Pomidorową lubię, fasolę też, więc to zupa idealna:)

Odpowiedz
majka 03/07/2013 - 8:14 pm

Pycha! Robilam kiedys z przepisu Gordona i bardzo nam smakowala. Musze zrobic ja po raz kolejny 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Cookie 04/07/2013 - 8:24 am

Bardzo lubię fasolę, więc bardzo mi się podoba to danie ^^

Odpowiedz
poskromic-kuchennego-potwora 13/07/2013 - 1:01 pm

Właśnie się robi… 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/11/2013 - 3:31 pm

a moze byc wywar miesny?

Odpowiedz
Malwina 27/11/2013 - 4:14 pm

Oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2013 - 5:10 pm

moje ulubione greckie danie 🙂 w Grecji robi się to bez mięsa, bez miesnych wywarów

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies