W prostocie tkwi siła. Sałatka z białej fasolki, pomidorów i koperku

przez Malwina

Czasem te najprostsze i z pozoru najbardziej banalne połączenia są najsmaczniejsze. Przykładem tego jest ta oto sałatka. Niby niepozorna, oszczędna jeśli chodzi o ilość składników, a zaskakująco pyszna. Jeśli podobnie, jak ja, jesteście miłośnikami pomidorów i koperku, to połączenia na pewno Was nie zawiedzie. 
Zauważyłam, że biała fasolka nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Częściej sięgamy po tę czerwoną, bądź też fasolkę czarne oczko. Cena zapuszkowanej i mało popularnej białej fasolki powala na kolana, dlatego też od dłuższego czasu kupuję suche ziarno i gotuję w domu. Wówczas trafia ona do takiej właśnie sałatki, bądź jest składnikiem wegańskich past kanapkowych. Niezastąpiona jest również we wszelkiej maści gulaszach. To samo tyczy się innych strączkowych, w tym ukochanej przeze mnie ciecierzycy. Nie widzę sensu przepłacania, kiedy sama w kilkadziesiąt minut mogę ugotować sobie kilkakrotnie większą ilość nasion za o wiele niższą cenę. 
Przepis jest moją kolejną propozycją do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 26) , akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Usagi- Czas na piknik. 
A oto przepis. Jego długość i ilość składników, jak widać, powala na kolana 😉

SAŁAKA Z FASOLKI, POMIDORÓW I KOPERKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki
  • 1 duży pomidor malinowy lub dwa mniejsze
  • dressing koperkowy: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka świeżego koperku (drobno posiekanego), ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pomidor kroimy w kostkę (jeśli ma dużo nasion, pozbywamy się ich). Dodajemy go fasolki. Przygotowujemy dressing: oliwę ucieramy z sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy koperek, mieszamy. Dressingiem zalewamy sałatkę i podajemy. 
26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Kamila 22/05/2012 - 6:07 am

Urok z prostocie, smak z kilku składników. Pysznie!

Odpowiedz
abcmojejkuchni 22/05/2012 - 6:18 am

Tą fasolkę w pierwszej kolejności wyjadłaby Wi…:)

Odpowiedz
Madzialena 22/05/2012 - 6:26 am

Super sałatka, idealna na takie temperatury 🙂

Odpowiedz
Aga 22/05/2012 - 6:33 am

Lubię takie proste sałatki i z chęcią wypróbuję to połączenie – dość zaskakujące jak dla mnie:)

Odpowiedz
mnemonique 22/05/2012 - 6:44 am

genialne, ale utrafiłaś – ostatnio nagotowałam białej fasolki i nie wiedziałam co z nią zrobić, po prostu pomysłu nie miałam na nią, tak ją wyjadałam po prostu. ale zostało jeszcze sporo – i dziś po południu zrobię taką sałatkę. pychotka, już się doczekać nie mogę.
Pozdrawiam i dziękuję
Monika

Odpowiedz
Maggie 22/05/2012 - 6:45 am

Lubie takie niby banalne, a pelne smaku salatki. No i ten koperek – rewelacja!

Odpowiedz
Berunia 22/05/2012 - 6:54 am

Czasami niepozorne potrawy potrafią najbardziej zaskoczyć 😉
Takie dania są najlepsze, proste i smaczne 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 22/05/2012 - 6:54 am

Super. A tak na oko, jak długo gotuję się taką fasolkę?

Odpowiedz
Malwina 22/05/2012 - 7:03 am

Moczę około 12-16 godzin, potem gotuję z listkiem laurowym przez około 40 minut lub dłużej. Zależy to od fasolki.Po koniec solę.

Odpowiedz
Bon Appetit! 22/05/2012 - 7:07 am

Świetna sałatka!Ja bardziej preferuję właśnie białą, aniżeli czerwoną. U mnie niedługo również pojawi się sałatka z fasoli, ale jednak w innym towarzystwie 🙂 Bardziej po włosku 🙂

Odpowiedz
goh. 22/05/2012 - 7:12 am

świeży koperek potrafi zaczarować niejedną sałatkę:)))) super pomysł!

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 22/05/2012 - 7:32 am

Uwielbiam proste potrawy, kuchnia włoska własnie tak jest i ją lubię najbardziej.;-)

Odpowiedz
grazyna 22/05/2012 - 9:22 am

masz racje – prosta i pyszna ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/05/2012 - 9:52 am

takiego połączenia nie znam …. fajnie wyglada:) pozdrawiam

Odpowiedz
Karola:) 22/05/2012 - 10:52 am

ale masz piekny nagłówek-zazdroszczę:)
buziaki
ps obserwuje

Odpowiedz
Ola 22/05/2012 - 11:24 am

fasolka i koperek – i ja tego jeszcze nie próbowałam? to musi być niezłe zawłaszcza, że też należę do fanek pomidorów i koperku w niemal każdej kombinacji 🙂

Odpowiedz
lutka40 22/05/2012 - 11:46 am

Świetne połączenie i pięknie się prezentuje

Odpowiedz
Marzena 22/05/2012 - 5:51 pm

Pysznie wyglada:) Faktycznie w prostocie sila:)

Odpowiedz
Karolka 22/05/2012 - 7:20 pm

Rzeczywiście fasolka do najtańszych nie należy… a ja kocham wszelkie fasole i groszki:) sałatka piękna, tylko bym jakieś inne ziółko dała bo koper trawię tylko z ziemniakami:)

Odpowiedz
Nemi 22/05/2012 - 7:58 pm

Ja też białą kupuję suchą i gotuję;) Pyszna sałatka, zdrowa i kolorowa:)

Odpowiedz
Majana 22/05/2012 - 8:59 pm

Rzeczywiście pychotka ta sałatka !:)

Odpowiedz
pasjonatka 22/05/2012 - 9:44 pm

lubie fasolke w takim wydaniu 🙂

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 24/05/2012 - 11:59 am

Uwielbiam takie dania. Pyszne, proste, pożywne. Pyszności 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/05/2012 - 2:17 pm

zrobilam wczoraj na kolacje. salatka pyszna! 🙂 uzylam bialej fasolki z puszki i dodalam dodatkowo czerwona cebulke. 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/05/2012 - 2:20 pm

Z tą czerwoną cebulką bardzo fajny pomysł. Wykorzystam następnym razem. Cieszę się, że smakowało;)

Odpowiedz
Pela 30/05/2012 - 5:00 pm

Kiedyś nie lubiłam białej fasolki w sałatkach (dla mnie były mdłe), bo wtedy wiadomo, tylko z majonezem. Ale od czasu, gdy sama robię z dressingiem na bazie oleju – to już całkiem inne smaki. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies