Pilaki, czyli fasola po turecku

przez Malwina
Pilaki przepis

Pilaki to danie kuchni tureckiej, popularne także w innych krajach bałkańskich. Przygotowuje się je z pomidorów, cebuli, czosnku i doprawia solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wiele wersji zawiera dodatki w postaci warzyw takich jak marchew, ziemniaki czy zielona papryka. Można spotkać również pilaki z dodatkiem ryb. Ja zdecydowałam się na pilaki z dodatkiem fasoli. Jeśli chodzi o rodzaj używanej fasoli, to najczęściej jest to drobna biała fasola (np. typu cannellini) lub nakrapiana fasolka borlotti. Podstawą mojego dania jest troszkę grubsza fasola (jednak nie nasz polski Piękny Jaś). Zarówno ja, jak i Połówek, wolimy tego typu dania z dodatkiem większej fasoli. Zapewne dlatego tak często na naszym stole gości pokrewna tureckiemu pilaki grecka potrawa gigandes plaki (przygotowywana z bardzo dużej białej fasoli). 
Pilaki przygotowałam razem z Emilią, Kasią i Zuzanną

Pilaki fasola w sosie pomidorowym

PILAKI
(TURCJA)

Składniki (na 2 większe porcje lub 4 małe przystawki):
[przepis własny]

  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanych (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów)
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (lub z puszki)**
  • sól, pieprz i cukru do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy przez kolejną minutę. Wrzucamy marchewkę, dodajemy pomidory, przecier i pół puszki wody. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, aż marchew będą miękka. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody na patelnię (dodałam jeszcze 1/4 szklanki wody). Dodajemy fasolę, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (możecie użyć również miodu). Podgrzewamy przez 3-4 minuty. Rozkładamy pomiędzy 2 talerze, posypujemy natką pietruszki. Podajemy jako samodzielne danie lub przystawkę z dodatkiem pieczywa.

* do pilaki możecie dodać także 2 ziemniaki, obrane, pokrojone w grubszą kostkę. Czasem pilaki wzbogaca się także o dodatek pokrojonej w kosteczkę zielonej papryki.
** do pilaki najczęściej dodaje się drobną białą fasolę. Ja użyłam średniej wielkości fasoli białej, niestety nie pamiętam jaka była to dokładnie odmiana. W wielu wersjach spotyka się także pilaki z użyciem fasoli  nakrapianej borlotti. Sami zdecydujcie, jakiej fasoli użyjcie do tej potrawy. 
*** jeśli chcecie otrzymać pikantniejszą fasolę, dodajcie do niej biber salcasi (aci), czyli turecką pastę paprykową. 

Fasola w pomidorach przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Shine Rose 17/03/2014 - 5:23 pm

Wygląda smacznie i przywodzi mi na myśl fasolke po bretońsku . 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2014 - 5:34 pm

Kurczę, ależ mi się podoba to danie! 😀
Proste, szybkie, a w dodatku z moją ukochaną fasolką – robię na dniach, nie ma bata! 🙂

Odpowiedz
Emilia 17/03/2014 - 6:08 pm

Wygląda przepysznie!!!

Odpowiedz
mnemonique 17/03/2014 - 6:25 pm

uwielbiam dania z fasolą lub grochem! a takie danie wydaje mi się niezwykle aromatyczne i chętnie je wypróbuję w domu.
pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
Jey 17/03/2014 - 7:57 pm

to takie fajne, że każdy kraj ma swoją kuchnie i inny kraj może się tym inspirować. można tworzyć perfekcyjne dania według ich przepisów, można je modyfikować na swój sposób, ale zawsze to minimalnie przysuwa nas do tego kraju. tu np taka mała Turcja we własnym domu. stokrotnie apetycznie wygląda Twoja Turcja.

Odpowiedz
Justyna Żak 17/03/2014 - 9:00 pm

pycha:)

Odpowiedz
Kamila 17/03/2014 - 9:55 pm

Smakowicie przygotowane!

Odpowiedz
teenager ;) 18/03/2014 - 4:48 am

bardzo fajne danie! jestem ciekawa jego smaku i koniecznie zapisuję, bo fasolkę bardzo lubię i wszelkie pomidorowe, a zarazem rozgrzewające dnia 🙂 wygląda apetycznie, więc nie ma co zwlekać! 😉

Odpowiedz
Magda C. 18/03/2014 - 10:55 am

Ciekawe danie, musi mieć ciekawy smak 😉

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:26 pm

Uwielbiam! Często podobne coś przygotowuję, a nawet nie wiedziałam, ze to do jakiejś konkretnej kuchni należało!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 2:49 pm

bardzo ciekawe dania. Podziwiam Cię Kochana za tę różnorodnośc w Twojej kuchni:)

Odpowiedz
Wiewióra 25/03/2014 - 8:53 am

dzisiaj robię, mam nadzieję, że posmakuje wszystkim domownikom 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 26/03/2014 - 6:49 am

Zrobiłam i pożarliśmy na raz 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies