Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym

przez Malwina
Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym

Gdy przygotowałam pierwszą porcję truskawkowego curdu, chciałam wykorzystać go jako nadzienie do tarty. W ten weekend zabrałam się za pieczenie. Postawiłam na ciasto kruche na bazie kakao oraz mocno czekoladowy mus. Sam truskawkowy curd wykorzystałam jako bazę do przygotowania delikatnego truskawkowego kremu. Całość wyszła absolutnie przepysznie. Przygotujcie te babeczki koniecznie!

Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym

TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI

Ciasto kruche

Składniki (na 6 sztuk):

  • 150 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko plus 1-2 łyżki zimnej wody
Mąkę mieszamy z kakao i cukrem. Dodajemy posiekane masło, wyrabiamy pomiędzy palcami. Dodajemy żółtko wymieszane z 1 łyżką wody, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy dodatkową wodę. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy je na grubość 3 mm (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia), wylepiamy nim foremki to tartaletek (możemy też przygotować 1 dużą tartę). Spód nakłuwamy widelcem. Odkładamy ponownie do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Spód tartaletek wykładamy folią aluminiową, wysypujemy fasolę (lub układamy w każdej tartaletce po 1 żaroodpornej kokilce). Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zdejmujemy folię i pieczemy dalej 5-8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 35 ml mleka
  • 1 jajko
Garnek napełniamy wodą (na wysokość kilku centymetrów). Do metalowej miski wlewamy mleko i dodajemy połamaną czekoladę. Miskę ustawiamy na garnku (jej dno nie może dotykać poziomu wody). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do powstania gładkiej masy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie białko oddzielamy od żółtka i ubijamy je na sztywną pianą (na tym etapie możecie lekko dosłodzić je dodając 1 łyżkę cukru pudru). Do masy mleczno-czekoladowej dodajemy żółtko, szybko mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy po łyżce białek i delikatnie mieszamy, za każdym razem łącząc wszystkie składniki. Babeczki napełniamy musem, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (mus dość szybko tężeje).

Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym
Krem truskawkowy

Składniki:

Truskawkowy curd miksujemy razem z mascarpone do połączenia składników. Każdą tartaletkę dekorujemy tak powstałym kremem oraz truskawkami. Gęstość kremu będzie uzależniona od konsystencji Waszego curdu. Jeśli będzie zbyt luźny, wówczas dodajcie więcej mascarpone. 

Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym
Tartaletki z musem czekoladowym i kremem truskawkowym

Czas przygotowania: 45 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Klaudia 04/07/2013 - 6:18 pm

Super tartaleki, pyszne nadzienie do nich 🙂

Odpowiedz
annaz 04/07/2013 - 7:40 pm

Przeurocze wręcz 🙂

Odpowiedz
Kamila 05/07/2013 - 6:18 am

Prawdziwe pyszności!

Odpowiedz
JestSmak 05/07/2013 - 6:35 am

Ale cudne, z chęcią bym zjadła 🙂 A zdjęcia – przepiękne!

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 2:44 pm

Dziękuję

Odpowiedz
Justyna Bąk 05/07/2013 - 10:30 am

piękne:)

Odpowiedz
gin 05/07/2013 - 3:37 pm

Łał, wyglądają zachwycająco! Truskawkowy curd to genialny pomysł:)

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 2:43 pm

Jest świetny i ma tyle smakowitych zastosowań 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/07/2013 - 7:19 pm

kalsyczne,a le jakże pyszne połaczenie smakowe:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/07/2016 - 7:11 am

czy zamiast truskawkowego curd można zrobić malinowy curd? Jeśli tak to czy będzie sie go robiło tak jak truskawkowy? bo teraz sezon na maliny 😀

Odpowiedz
Malwina 15/07/2016 - 9:16 am

Częstuj się przepisem na malinowy curd

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies