Kuskus ze szparagami i tofu

przez Malwina
Kuskus ze szparagami i tofu

Zgodnie z zapowiedzią z ubiegłego tygodnia, w każdą środę na blogu znajdziecie przepisy na potrawy wegańskie. Dziś moje plany pokrzyżowały cudownie smukłe szparagi. Początkowo chciałam przygotować szaszłyki z ich dodatkiem, jednak okazało się, że są zbyt drobne. Padło więc na jedną z moich ulubionych sałatek. Chrupiące migdały, cytrynowy dressing i pikantna pasta harissa świetnie ze sobą współgrają. Do sałatki użyłam tofu naturalnego, ale jeszcze lepiej sprawdzi się tofu marynowane. 

Kuskus ze szparagami przepis

KUSKUS ZE SZPARAGAMI I TOFU
Zielona Środa #2

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 60-80 g kaszy kuskus
  • 100 g zielonego groszku (mrożonego)
  • mały pęczek szparagów zielonych
  • 80 g tofu naturalnego 
  • 80 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
  • harissa

Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja zalewam go gorącą wodą). Kiedy napęcznieje, spulchniamy go widelcem. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odłamujemy twarde końcówki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze aż będą al dente. Kroimy w mniejsze kawałki. Migdały prażymy na suchej patelni. Do kuskusu dodajemy groszek, szparagi, pokrojone tofu, ciecierzycę. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, ucieramy łyżeczką do połączenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Sałatkę zalewamy dressingiem, posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z pastą harissa. 

Kasza ze szparagami przepis

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Nemi 19/06/2013 - 6:07 pm

Zdrowo i pysznie!

Odpowiedz
Daktyle w czekoladzie 19/06/2013 - 7:37 pm

Wygląda tak pysznie, że muszę zrobić w najbliższym czasie!

Odpowiedz
Kamila 20/06/2013 - 5:56 am

Znakomita!

Odpowiedz
clatite 20/06/2013 - 11:08 am

Zrobię to w wersji z kaszą jaglaną, pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Maggie 20/06/2013 - 5:03 pm

Podoba mi sie! Daje glowe, ze swietnie by sie sprawdzila w roli lunchu do pracy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies