Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 60-80 g kaszy kuskus
- 100 g zielonego groszku (mrożonego)
- mały pęczek szparagów zielonych
- 80 g tofu naturalnego
- 80 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
- 2 łyżki płatków migdałów
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
- harissa
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja zalewam go gorącą wodą). Kiedy napęcznieje, spulchniamy go widelcem. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odłamujemy twarde końcówki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze aż będą al dente. Kroimy w mniejsze kawałki. Migdały prażymy na suchej patelni. Do kuskusu dodajemy groszek, szparagi, pokrojone tofu, ciecierzycę. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, ucieramy łyżeczką do połączenia. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Sałatkę zalewamy dressingiem, posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z pastą harissa.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
Zdrowo i pysznie!
Wygląda tak pysznie, że muszę zrobić w najbliższym czasie!
Znakomita!
Zrobię to w wersji z kaszą jaglaną, pysznie wygląda 🙂
Podoba mi sie! Daje glowe, ze swietnie by sie sprawdzila w roli lunchu do pracy.