Ostatnio prezentowałam Wam filety z kurczaka faszerowane gorgonzolą i żurawiną. Tym razem padło na ser ricotta, zioła oraz papryczkę chili, która nadała wyrazistości farszowi. Sam farsz możecie dodatkowo wzbogacić o otartą skórkę z cytryny. Faszerowane piersi kurczaka podałam z lekką sałatką z grzankami.
KURCZAK FASZEROWANY RICOTTĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki ricotty
- 1 łyżka listków bazylii, posiekanych
- 1 łyżeczka listków tymianku, posiekanych
- 1 łyżeczka listków oregano, posiekanych
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- pół czerwonej papryczki chili, bez pestek, drobno posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- wykałaczki do spięcia roladek
- 1 łyżka masła
Ricottę mieszamy z ziołami, chili, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo do farszu możecie dodać skórkę otartą z cytryny. W filetach robimy kieszonkę, faszerujemy ją ricottą z ziołami i chili. Spinamy wykałaczkami. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, smarujemy roztopionym masłem (możecie ten etap pominąć), pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ja faszerowane piersi podałam z lekką sałatką z mozzarellą i grzankami.
Czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Dla takiego kurczaka warto specjalnie kupic ricotte 🙂
Taki kurczak to jest coś:) Zjadlabym teraz po ciężkim dniu z apetytem 🙂
Pozdrowienia!
przepysznie nadziany *-* uwielbiam i kurczaka i ricottę – super zestawienie 😉