Ostatnio spędziłam długie popołudnie na przeglądaniu stron włoskojęzycznych. Oglądałam różne filmiki na YT, w których to bardzo temperamentne i krzykliwe Włoszki opowiadały o tym, jak należy przyrządzać niektóre dania o włoskim rodowodzie. Na pierwszy ogień poszedł sos arrabbiata. Klasyk, najprostszy z najprostszych. Ale jak właściwie go zrobić? Na polskich stronach w praktycznie każdym przepisie widniała a to cebula, a to bazylia czy tymianek. Pojawiały się takie dodatki, jak ocet winny, czerwone wino, papryka, a nawet oliwki. Po długich poszukiwaniach na włoskich forach i stronach kulinarnych wypracowałam taki oto przepis. Okazuje się bowiem, że sos ten składa się jedynie z pomidorów, czosnku i chili. Podaje się go z posiekaną natką pietruszki i wiórkami pecorino romano. I tylko tyle. Tak niewiele potrzeba, by uzyskać świetny pikantny sos pomidorowy.
PENNE ALL’ARRABBIATA
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu penne
- puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą) o wadze 400 g
- 1 długa czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- cukier do smaku (w przypadku kwaskowatych pomidorów)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
- wiórki pecorino romano do posypania (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez niespełna minutę, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, gotujemy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, aż całość zgęstnieje (jeśli sos stanie się zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Danie rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką i pecorino romano.
Czas przygotowania: 15 minut.
Inne przepisy na włoskie pasty znajdziesz w dziale
15 komentarzy
uwielbiam. robiłam raz wersję z owocami morza, taką wkurzona marinarę. no i fakt, cebula też tam była 😉
najlepiej msakuje we wloszech 😀
bardzo lubię penne:)
wygląda smakowicie 🙂
Czego chcieć więcej, jak jest kuchnia włoska?! 🙂
Wina:)
Najprostsze najlepsze 🙂
Dania z makaronami nigdy mi się nie znudzą:)
Mniam takie proste a efektowne:) Super przepis.
Wygląda obłędnie, a ja taka głodna, bez obiadu… Zjadłabym porcyjkę 🙂
Uwielbiam 🙂 Jeden z moich ulubionych makaronowych klasyków.
Ogladałam ostatnio włoską wyprawe Jamiego i nieźle się ubawiłam:) …. Ty ewnie też oglądając te filmiki:) … a sam makaron wyglada niezwykle smakowicie:)
Sos arrabbiata jest jednym z moich ulubionych dodatkow do makaronu, bo bardzo lubie dania z "pazurem" 🙂
przyrządziłam dzisiaj z dosłownie 10 minut na obiad dla taty i brata (do smażącej się papryczki z czosnkiem dodałam kawałki szynki parmeńskiej). Zgodnie stwierdzili, że jest to najlepszy makaron jaki jedli w życiu, a jedli naprawdę sporo, wyszukanych, prostych, domowych i w wymyślnych restauracjach… ogromny komplement! Wyjeżdżamy niedługo na wakacje razem z rodziną i dostałam polecenie zabrania puszek z pomidorami, bo oni sobie życzą ten makaron codziennie 🙂 dziś aż uszy im się trzęsły, a i ja muszę przyznać, że jest po prostu wyśmienity. Ogromnie dziękuję i pozdrawiam! :))
Aleksandro, niemiernie się cieszę! Dodatek szynki z pewnością jeszcze bardziej podkręcił smak sosu.
Pozdrawiam serdecznie.