Penne all’arrabbiata

przez Malwina
Sos arrabbiata przepis

Ostatnio spędziłam długie popołudnie na przeglądaniu stron włoskojęzycznych. Oglądałam różne filmiki na YT, w których to bardzo temperamentne i krzykliwe Włoszki opowiadały o tym, jak należy przyrządzać niektóre dania o włoskim rodowodzie. Na pierwszy ogień poszedł sos arrabbiata. Klasyk, najprostszy z najprostszych. Ale jak właściwie go zrobić? Na polskich stronach w praktycznie każdym przepisie widniała a to cebula, a to bazylia czy tymianek. Pojawiały się takie dodatki, jak ocet winny, czerwone wino, papryka, a nawet oliwki. Po długich poszukiwaniach na włoskich forach i stronach kulinarnych wypracowałam taki oto przepis. Okazuje się bowiem, że sos ten składa się jedynie z pomidorów, czosnku i chili. Podaje się go z posiekaną natką pietruszki i wiórkami pecorino romano. I tylko tyle. Tak niewiele potrzeba, by uzyskać świetny pikantny sos pomidorowy.

Arrabbiata przepis

PENNE ALL’ARRABBIATA

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu penne
  • puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą) o wadze 400 g
  • 1 długa czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • cukier do smaku (w przypadku kwaskowatych pomidorów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • wiórki pecorino romano do posypania (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez niespełna minutę, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, gotujemy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, aż całość zgęstnieje (jeśli sos stanie się zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Danie rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką i pecorino romano. 

Czas przygotowania: 15 minut.

Makaron arrabbiata
Inne przepisy na włoskie pasty znajdziesz w dziale
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

nuovana 15/03/2013 - 6:38 pm

uwielbiam. robiłam raz wersję z owocami morza, taką wkurzona marinarę. no i fakt, cebula też tam była 😉

Odpowiedz
pasjonatka 15/03/2013 - 6:47 pm

najlepiej msakuje we wloszech 😀

Odpowiedz
Justyna Bąk 15/03/2013 - 7:10 pm

bardzo lubię penne:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/03/2013 - 7:18 pm

wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
patison w kuchni 15/03/2013 - 10:04 pm

Czego chcieć więcej, jak jest kuchnia włoska?! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2015 - 2:26 pm

Wina:)

Odpowiedz
Beatrice 15/03/2013 - 10:09 pm

Najprostsze najlepsze 🙂

Odpowiedz
Nemi 15/03/2013 - 10:47 pm

Dania z makaronami nigdy mi się nie znudzą:)

Odpowiedz
Marzena 16/03/2013 - 5:08 am

Mniam takie proste a efektowne:) Super przepis.

Odpowiedz
gin 17/03/2013 - 6:40 pm

Wygląda obłędnie, a ja taka głodna, bez obiadu… Zjadłabym porcyjkę 🙂

Odpowiedz
Olka 17/03/2013 - 8:46 pm

Uwielbiam 🙂 Jeden z moich ulubionych makaronowych klasyków.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/03/2013 - 9:22 pm

Ogladałam ostatnio włoską wyprawe Jamiego i nieźle się ubawiłam:) …. Ty ewnie też oglądając te filmiki:) … a sam makaron wyglada niezwykle smakowicie:)

Odpowiedz
Maggie 18/03/2013 - 5:16 pm

Sos arrabbiata jest jednym z moich ulubionych dodatkow do makaronu, bo bardzo lubie dania z "pazurem" 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 03/08/2014 - 8:35 pm

przyrządziłam dzisiaj z dosłownie 10 minut na obiad dla taty i brata (do smażącej się papryczki z czosnkiem dodałam kawałki szynki parmeńskiej). Zgodnie stwierdzili, że jest to najlepszy makaron jaki jedli w życiu, a jedli naprawdę sporo, wyszukanych, prostych, domowych i w wymyślnych restauracjach… ogromny komplement! Wyjeżdżamy niedługo na wakacje razem z rodziną i dostałam polecenie zabrania puszek z pomidorami, bo oni sobie życzą ten makaron codziennie 🙂 dziś aż uszy im się trzęsły, a i ja muszę przyznać, że jest po prostu wyśmienity. Ogromnie dziękuję i pozdrawiam! :))

Odpowiedz
Malwina 04/08/2014 - 7:19 am

Aleksandro, niemiernie się cieszę! Dodatek szynki z pewnością jeszcze bardziej podkręcił smak sosu.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies