Ciasto czekoladowe z wiśniami

przez Malwina
Ciasto czekoladowe z wiśniami przepis

Jest kilka takich połączeń, które zawsze, ale to zawsze, są udane. Jednym z nich jest mariaż czekolady i wiśni. Wnętrze obłędnie czekoladowego ciasta skrywa kwaskowate kawałki wiśni i słodkie wiórki białej czekolady. To ciasto można jeść bez końca. Należy jednak nie poddawać się rozpuście zbyt często, jest ono bowiem bardzo kaloryczne. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Ciasto z czekoladą i wiśniami

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki:
[przepis własny]

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 95 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 100 g wiśni, pozbawionych pestek*
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masę czekoladową miksujemy z cukrem do połączenia składników. Miksując, wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy wiśnie i czekoladę, mieszamy. Masę przekładamy do foremki  o długości 20 cm  wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) , pieczemy przez około 40-45 minut. Ciasto jest wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Do upieczenia ciasta można użyć większej formy (wówczas czas pieczenia skróci się).

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

Ciasto czekoladowe z owocami

15 komentarzy
0

15 komentarzy

Małgorzata 16/03/2013 - 7:07 pm

czekolada+wiśnie=niebo w gębie 🙂

Odpowiedz
Malwinka 16/03/2013 - 7:23 pm

Poproszę kawałeczek! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 16/03/2013 - 8:03 pm

pyszności nie ma nic lepszego niż ciasto czekoladowe:)

Odpowiedz
Mamusia 16/03/2013 - 8:20 pm

Ohmomomoomom 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/03/2013 - 11:05 pm

zgadzam się, jadłabym bez konca 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 17/03/2013 - 2:11 am

kawałek takiego cudownego ciasta umili każde popołudnie!

Odpowiedz
teenager ;) 17/03/2013 - 4:25 am

ciacho czekoladowo – ale fajnie ! pychotka !

Odpowiedz
Maggie 18/03/2013 - 5:06 pm

Zgadzam sie, czekolada i wisnie to niezawodne polaczenie. W pobliskiej kawiarni serwuja obledne czekoladowe ciasto z wisniami, podejrzewam, ze twoje smakuje rownie dobrze.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/03/2013 - 5:54 pm

Kawałek takiego ciasta i herbata i nic już wiecej mi nie potrzeba:) …. buziaki zasyłąm

Odpowiedz
magducha 14/09/2013 - 11:03 am

Nie miałam wiśni, miałam maliny. Dużo malin 😉 I wpakowałam je do tego ciasta zamiast wiśni. Nadają się 🙂 Ciasto znikło szybciuchno 😉

Odpowiedz
Malwina 14/09/2013 - 11:55 am

Magducha, bardzo miło wspominamy to ciasto. Cieszę się, że smakowało 🙂 A z malinami, tymi bardziej musiało być pyszne. U nas dziś jabłecznik na ciasteczkowym spodzie z bezą.

Odpowiedz
Magducha 25/09/2013 - 7:10 pm

Melduję, że ze śliwkami też znika w przyspieszonym tempie 😉

Odpowiedz
Malwina 26/09/2013 - 6:40 am

Widzę, że ciasto bardzo przypadło Ci do gustu. Cyknij następnym razem fotkę 🙂

Odpowiedz
Magducha 06/10/2013 - 5:50 pm

Zdjęcia w końcu udało się zrobić tyle, że tym razem było ciasto z brzoskwiniami 😉

Odpowiedz
Milena Brożek 15/08/2014 - 8:01 pm

Przepyszne 🙂 Dałam trochę mniej masła i cukru, dodałam mleko i więcej wiśni… i mój olbrzymi apetyt na czekoladę został zaspokojony 🙂 Dziękuję i pozdrawiam, Milena

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies