Fit spaghetti z mięsem mielonym

przez Malwina

Dawno nie było na blogu propozycji obiadowych, śpieszę więc do Was z pomysłem na lekkie fit spaghetti z mięsem mielonym. Dość często gotujemy z Połówkiem tego typu makarony – są szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Tu wersja z dodatkiem mięsa drobiowego, warzyw i aromatycznego sosu pomidorowego. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni.

Fit spaghetti z mięsem mielonym

1 porcja ma 525 kcal (38 B, 72 W, 9 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 160 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200 g mięsa mielonego z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 marchewka, obrana, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 duża łodyga selera naciowego, obranego i drobno posiekanego
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Erytrol (dodałam około pół łyżeczki)
  • 5 listków bazylii, porwanych
  • Sól do smaku
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • Listki bazylii do posypania

Jak zrobić fit spaghetti z mięsem mielonym?

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dokładamy mięso, smażymy przez kilka minut, rozdzielając jego kawałki przy pomocy łopatki.
  2. Po około 5 minutach dodajemy marchewkę i seler, smażymy przez 3 minuty.
  3. Wlewamy passatę, dodajemy ocet, oregano, paprykę w proszku. Gotujemy przez około 10-15 minut do preferowanej miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  4. Gdy sos się gotuje, wstawiamy makaron w dużym garnku.
  5. Pod koniec przełamujemy smak sosu odrobiną erytrolu, dodajemy porwaną bazylię i sól do smaku.
  6. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy go z sosem, a następnie nakładamy na dwa talerze i posypujemy bazylią. Możecie dodatkowo wierzch oprószyć wiórkami parmezanu.

Wersja wegańska

Zamiast mięsa mielonego możecie wykorzystać pokruszony tempeh. Szczególnie dobrze sprawdzi się ten wędzony. Polecam go usmażyć na osobnej patelni i dodać do sosu pod sam koniec gotowania.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies