Pikantny kurczak

przez Malwina

174. Tyle obecnie przepisów na dania z drobiem możecie znaleźć na blogu.  I zapewne na tej liczbie się nie skończy. Dziś moja kolejna propozycja na obiad z kurczakiem w roli głównej.  Do przygotowania potrawy użyłam podudzi z kurczaka, możecie jednak użyć dowolnych elementów. Do marynaty można także włożyć piersi z kurczaka i później ugirllować je na patelni bądź upiec w piekarniku. 
KURCZAK PIECZONY W PIKANTNEJ MARYNACIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka sosu chili, szczypta pieprzu, 1 łyżka sosu Chipotle Tabasco, pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Skórę nacinamy w poprzek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Wkładamy do niej mięso i odstawiamy na minimum 30 minut (lub dłużej). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy przez około 35-45 minut. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. Warto podlewać mięso pozostałą marynatą. Jeśli chcecie, by skórka kurczaka była bardziej chrupiąca, wówczas zamiast piec mięso w naczyniu żaroodpornym, umieśćcie je na metalowej kratce. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temp. do 210-220 stopni. Kurczaka podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym. 

Czas przygotowania (razem z czasem marynowania: 1 godzina 15 minut.

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Gabi Po Prostu 14/03/2013 - 5:40 pm

mniam !

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 14/03/2013 - 6:26 pm

Mam do kurczaka pewne zamiłowanie a i pikantnym nie pogardzę 🙂 Nie mam natomiast sosu tabasko, mam za to sos sriracha, myśli że można go użyć jako zamiennika?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2013 - 7:48 am

Sos Chipotle Tabasco sporządzany jest z papryczek yalapeno suszonych w dymie i ma fajny wędzony posmak. Możesz oczywiście użyć sriracha i dodać więcej wędzonej papryki w proszku do marynaty. Efekt będzie inny, ale nie zmienia to faktu, że i tak będzie smacznie 🙂

Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemade 16/03/2013 - 12:55 am

Wędzonej papryki mam pod dostatkiem 🙂 moje ostatnie odkrycie!

Odpowiedz
asia_2105 14/03/2013 - 6:31 pm

jak Ty mnie kusisz tymi swoimi potrawami 😉 i jak ja mam zrzucić te 5 kg 😛

Odpowiedz
Ola 14/03/2013 - 6:50 pm

Uwielbiam kurczaka na ostro. Fajnie skomponowane składniki marynaty. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 14/03/2013 - 7:00 pm

pięknie podane, pycha:)

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 14/03/2013 - 9:43 pm

Kurczę pieczone wygląda ładnie… Czy jest bardzo ostre?

Pozdrawiam,

Agnieszka

Odpowiedz
Malwina 15/03/2013 - 7:50 am

Kurczak nie jest przesadnie pikantny (ale to jest także kwestią preferencji osobistych). Zawsze, gdy okaże sę zbyt pikantne, można podać do niego sos jogurtowy.

Odpowiedz
Wiewióra 15/03/2013 - 5:44 am

bardzo lubię tak przyrządzony drób 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/03/2013 - 9:21 am

Smakowita musi byc ta marynata! A sposobow na przyrzadzenie drobiu nigdy dosc 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/03/2013 - 11:15 am

No to jesteś naprawdę niezła … aż tyle drobiowych przepisów to ja chyba w życiu nie wypróbuję:) …. wielki buzaiak

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/03/2013 - 8:33 pm

ja nie mam nic przeciwko drobiowym przepisom, bo jestem ich największą fanką 🙂

Odpowiedz
Marzena 16/03/2013 - 5:24 am

Im wiecej przepisow na kuraka tym lepiej:) To moje ulubione mieso i wciaz szukam inspiracji na jego przygotowanie:) Ten Twoj przepis chyba kiedys wyprobuje bo rodzina powinna zjesc bez problemu:) Wrzuce go na grilla pewnie:) Pozdrowka!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies