Ciastka z M&M’s i masłem orzechowym

przez Malwina

Ostatnio za każdym razem, gdy kupuję orzechy arachidowe, przerabiam je namiętnie na masło orzechowe. Lubię je za to, że można je wykorzystywać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków. W ubiegły piątek miałam w planach upiec czekoladowe ciasteczka z M&M’s, jednak Połówek zasugerował, by zrobić tym razem ciastka z dodatkiem masła orzechowego. Do tej pory piekłam różnego rodzaju ciasteczka bazujące na maśle orzechowym, klasyczne, owsiane, do wykrawania. Te są równie pyszne, jak wszystkie poprzednie.  Do tego niezwykle chrupiące dzięki dodatkowi draży M&M’s.

CIASTKA Z M&M’S I MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego
  • 110 g drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180 g mąki 
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g draży M&M’s (u mnie z orzeszkiem w środku)
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe masło. Wsypujemy cukier, miksujemy, aż składniki się połączą.  Dalej miksując wbijamy jajko, następnie wlewamy ekstrakt i wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 3/4 draży, mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut lub dłużej (dzięki temu łatwiej będzie nam formować ciastka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy 20 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdą wciskamy pozostałe draże, lekko spłaszczając ciastka (należy pamiętać o tym, by pomiędzy poszczególnymi ciastkami zachować odstępy). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12 minut. Upieczone ciasteczka pozostawiamy chwilę na blasze by stwardniały a następnie przenosimy na kratkę. 

Czas przygotowania (razem z chłodzeniem ciasta): 50 minut.

15 komentarzy
0

15 komentarzy

me. 13/03/2013 - 6:04 pm

ojej muszę je upiec 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/03/2013 - 7:01 pm

bardzo dobre są te ciasteczka, robiłam je kiedyś, polecam:)

Odpowiedz
Beatrice 13/03/2013 - 7:38 pm

świetne są te ciasteczka!:)

Odpowiedz
MrsOccluency 13/03/2013 - 8:07 pm

o! orzeszek 😀

Odpowiedz
Przypraw mnie 13/03/2013 - 8:38 pm

Malwiś, proponujesz rozpustę do kwadratu! Mmms i masło orzechowe. Czad.!

Odpowiedz
Majana 13/03/2013 - 9:44 pm

Wspaniałe! Podoba mi się ten dodatek masła orzechowego:)

Odpowiedz
Paulina 13/03/2013 - 10:04 pm

aaach, wspaniałe te ciasteczka:)

Odpowiedz
teenager ;) 14/03/2013 - 4:25 am

bardzo fajne , nie ma to jak dodać masło orzechowe do ciasteczek 😉

Odpowiedz
JustInka 14/03/2013 - 11:33 am

O matko kochana! No przeciez takie ciastka, to podczas nawet najbardziej restrykcyjnej diety nie mialy by szans u mnie na przetrwanie! Bardzo mi teraz będzie takich potrzeba 🙂

Odpowiedz
Patka ;D 14/03/2013 - 5:03 pm

Jakie pyszne ciasteczka ! 🙂
Wyglądają tak uroczo ;33
Serdecznie zapraszam do siebie ;*

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/03/2013 - 8:35 pm

Cudowne te ciasteczka …. a jak mają w sobie M&M-sy to jestem w niebie:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/03/2013 - 1:03 pm

bardzo dobre, niezbyt słodkie, lekko słone, m&m dałam tylko na wierzch do dekoracji i takie polecam

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/03/2013 - 2:58 pm

Muszę przekazać ten przepis koleżance, która ma cudownego synka Kubusia. Oj już widzę, jakby wcinał te ciastka mały szkrab!

Odpowiedz
pieczone truskawki 23/03/2013 - 6:21 am

ale urocze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2013 - 9:39 pm

Dziękuję za pomysł, podkradam i puszczam dalej link do strony. Pzdr.. Keya 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies