Roladki z gorgonzolą i żurawiną

przez Malwina
Roladki z gorgonzolą i żurawiną przepis

Ser gorgonzola idealnie komponuje się z owocami. Do tej pory często wykorzystywałam go w sałatkach, łącząc np. z grillowanymi nektarynkami lub figami. Tym razem postanowiłam nadziać nim piersi z kurczaka. Jako dodatek do farszu wykorzystałam suszoną żurawinę. Każdą pierś zawinęłam w długo dojrzewającą szynkę. Po rozkrojeniu filetu wypływa z środka cudowny kremowy sos. Jeśli lubicie gorgonzolę, wypróbujcie koniecznie. 

Kurczak z gorgonzolą i żurawiną
ROLADKI Z GORGONZOLĄ I ŻURAWINĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4  piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 160 g gorgonzoli
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej
  • sól i pieprz do smaku
W filetach robimy kieszonki przy pomocy ostrego noża. Gorgonzolę mieszamy z żurawiną, powstałą masą nadziewamy mięso. Spinamy wykałaczkami. Każdy filet przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w plaster szynki. Kładziemy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Podajemy z lekką sałatką i porcją węglowodanów w postaci ryżu lub pieczonych ziemniaków. 

Filety z kurczaka z gorgonzolą i żurawiną

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

7 komentarzy
0

7 komentarzy

Maggie 04/06/2013 - 4:59 pm

Nie jestem fanka miesno-owocowych polaczen, ale musze przyznac, ze te roladki wygladaja imponujaco.

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 04/06/2013 - 5:05 pm

mmmmm wygląda genialnie 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 04/06/2013 - 8:21 pm

To wstyd ale nigdy nie próbowałam gorgonzoli. A całość wygląda nieziemsko 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/06/2013 - 11:39 am

Wyglądają pięknie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/06/2013 - 4:11 am

bardzo lubię nadziane piersi kurzęce, niew wykorzystałam jednak jeszcze nigdy triku z owijaniem go w szybkę długodojrzewającą, podejrzewam, ze nadaje to kurczakowi niezłego smaczku:) pozdrawiam

Odpowiedz
Aneta 10/06/2013 - 10:37 pm

Z ogromna przyjemnoscia chcialabym cie zaprosic do zabawy Liebster Blog,a zarazem wyrazic moje wyrazy uznania dla Twojego blogu 🙂 szczegoly na moim blogu http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 6:04 am

Anetko, dziękuję Ci ślicznie za wyróżnienie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies