Te placuszki nie należą do zbyt atrakcyjnych pod względem wizualnym. Są za to niezwykle smaczne. Połączenie pieczarek, natki pietruszki i marynowanej papryki okazało się być dobrym pomysłem. Placuszki możecie podać jako dodatek do dania głównego lub też zjeść je z dodatkiem ulubionego sosu.
PLACUSZKI Z PIECZARKAMI I MARYNOWANĄ PAPRYKĄ
Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę pieczarek
- pół marynowanej papryki
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki wody
W misce roztrzepujemy jajko i łączymy z mąką i wodą do powstania gładkiej masy. Dodajemy pieczarki, odsączoną i pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki, czosnek, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki są bardzo delikatne, przed przewróceniem ich na drugą stronę trzeba dobrze je zrumienić.
Wypróbujcie także inne przepisy na wytrawne placuszki. Szczególnie polecam Wam placuszki z marchewką i fetą, placki z cukinii oraz placuszki z kukurydzą i boczkiem.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
może i nie wyglądają ładnie, ale jak się przeczyta przepis…..aż chce się ruszyć do kuchni 🙂 uwielbiam takie potrawy
Najważniejsze, że smakują:D
Super przepis. Uwielbiam warzywne placuszki. Muszę je wypróbować koniecznie:)
Super. Robie bardzo podobne, jednak dodaje ziemniaczki i cukinie. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
Mnie nie odstraszają wyglądem, z chęcią bym skosztował sztuk kilka 🙂
wyglądają, wyglądają:)
bardzo smakowite i takie inne te twoje placuchy:)
Jak to mowia, z ladnej miski sie nie najesz 😛 Zreszta mi sie nawet podobaja, choc moze to psychologiczny wplyw wszystkich tych pysznosci na liscie skladnikow…
Intryguje dodatek konserwowej papryki, zapewne dodaje ona placuszkom takiej nuty ostrościo:) buziaczki