Placuszki z pieczarkami i papryką

przez Malwina
Placuszki z pieczarkami i papryką

Te placuszki nie należą do zbyt atrakcyjnych pod względem wizualnym. Są za to niezwykle smaczne. Połączenie pieczarek, natki pietruszki i marynowanej papryki okazało się być dobrym pomysłem. Placuszki możecie podać jako dodatek do dania głównego lub też zjeść je z dodatkiem ulubionego sosu.
Placuszki z pieczarkami i papryką

PLACUSZKI Z PIECZARKAMI I MARYNOWANĄ PAPRYKĄ


Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę pieczarek
  • pół marynowanej papryki 
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki wody
W misce roztrzepujemy jajko i łączymy z mąką i wodą do powstania gładkiej masy. Dodajemy pieczarki, odsączoną i pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki, czosnek, słodką paprykę w proszku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki są bardzo delikatne, przed przewróceniem ich na drugą stronę trzeba dobrze je zrumienić. 

Wypróbujcie także inne przepisy na wytrawne placuszki. Szczególnie polecam Wam placuszki z marchewką i fetą, placki z cukinii oraz placuszki z kukurydzą i boczkiem. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Małgorzata K 03/06/2013 - 5:11 pm

może i nie wyglądają ładnie, ale jak się przeczyta przepis…..aż chce się ruszyć do kuchni 🙂 uwielbiam takie potrawy

Odpowiedz
Nemi 03/06/2013 - 6:35 pm

Najważniejsze, że smakują:D

Odpowiedz
http://mania-gotowania.blogspot.com/ 03/06/2013 - 7:28 pm

Super przepis. Uwielbiam warzywne placuszki. Muszę je wypróbować koniecznie:)

Odpowiedz
Julia Musiał 03/06/2013 - 8:44 pm

Super. Robie bardzo podobne, jednak dodaje ziemniaczki i cukinie. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

Odpowiedz
bartoldzik 04/06/2013 - 4:34 am

Mnie nie odstraszają wyglądem, z chęcią bym skosztował sztuk kilka 🙂

Odpowiedz
Antenka 04/06/2013 - 7:49 am

wyglądają, wyglądają:)
bardzo smakowite i takie inne te twoje placuchy:)

Odpowiedz
Maggie 04/06/2013 - 3:18 pm

Jak to mowia, z ladnej miski sie nie najesz 😛 Zreszta mi sie nawet podobaja, choc moze to psychologiczny wplyw wszystkich tych pysznosci na liscie skladnikow…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/06/2013 - 5:16 am

Intryguje dodatek konserwowej papryki, zapewne dodaje ona placuszkom takiej nuty ostrościo:) buziaczki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies