Jak co tydzień w niedzielny poranek dzielę się z Wami moimi pomysłami na śniadania. Dziś przyszła pora na sandwich, który przypadł bardzo do gustu Połówkowi. Chrupiące kawałki kurczaka panierowane w panko, marynowana cebulka, domowy majonez, świeże warzywa. Idealny i niezwykle sycący początek dnia.
SANDWICH Z KURCZAKIEM, ROSZPONKĄ I CEBULĄ MARYNOWANĄ
Śniadanie Mistrzów #15
Śniadanie Mistrzów #15
Składniki (na 2 porcje):
- 2 bułki typu „paluch”, przekrojone wzdłuż na pół
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- około pół szklanki panko*
- 1 łyżeczka domowej mieszanki do fajitas
- sól do smaku
- garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
- pół małej papryki, pokrojonej w podłużne paski
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- domowy majonez
Cebulkę obieramy, kroimy w cienkie piórka, lekko solimy, wkładamy do octu i odstawiamy na około 15 minut lub dłużej**. Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry, przyprawiamy solą. Jajko roztrzepujemy widelcem z przyprawą do fajitas. Kawałki kurczaka zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Odkładamy na ręcznik papierowy. Bułki podgrzewamy w piekarniku, lekko smarujemy majonezem. Na dolnej części bułek układamy roszponkę, kawałki kurczaka, papryki i marynowaną cebulkę. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
*panko to japońska panierka, najczęściej wykorzystywana do przygotowywania tonkatsu (japońskich kotletów schabowych). Świetnie sprawdza się przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Tworzy na panierowanym mięsie chrupiącą otoczkę. Jeśli jej nie macie, użyjcie zwykłej bułki tartej. Możecie także opanierować mięso w płatach owsianych lub żytnich, pokruszonych płatkach kukurydzianych, sezamie, wiórkach kokosowych.
**polecam Wam przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli i zapakowanie jej w słoiki. Będzie świetnym dodatkiem do sandwichy, kanapek i sałatek.
***wersja dla osób dbających o linię: klasyczny majonez na jajkach zastąp majonezem z awokado. Zamiast pszennej bułki, użyj bułek pełnoziarnistych. Kurczaka zamiast smażyć na patelni możesz upiec w piekarniku. Małe kawałki kurczaka obtoczone w jajku i w bułce tartej należy ułożyć na blasze i piec przez około 15 minut w temp 180 stopni. Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, piecz mięso w temp. 200 stopni lub wydłuż czas pieczenia. Pamiętaj jednak, że im dłużej pieczone mięso w piekarniku, tym bardziej suche.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
Inne śniadaniowe propozycje znajdziecie w zakładce
22 komentarze
Pysznie i jak kolorowo , mniam 🙂
wspaniała kanapka, taką z rana zjeść, to do popołudnia spokojnie można wytrzymać bez podjadania 😉
aż się głodna zrobiłam, rewelacyjnie wygląda
o wow szkoda, że jestem już po śniadaniu, ale nie omieszkam przygotować sobie takiej kanapki do pracy
Malwinko, a na wynos nie robisz takich kanapek? Wygląda nieziemsko:-)
Piszę się na takie śniadanie! 🙂
pyszna kolorowa kanapka:) dla mnie rewelacja:D
mniam ale pyszny wypasiony sandwich ;D
Widzę w tej kanapce roszponkę,a to jedna z najcudowniejszych sałat, jakie miałam okazję w życiu jeśc:). Sama kanapka jak dla mnie cudownie skomponowana, nie dziwię się, ze smakuje Połówkowi:) pozdrawiam
Na obiad też nie pogardzę takim sandwiczem! Ale głodna się zrobiłam 🙂
pycha ;d
Jakie kolorowe i pyszne jedzenie 🙂
Wygląda wspaniale =)
Pysznie, bardzo!
taka kanapka.. to naprawdę pyszności!
Z marynowaną cebulą jeszcze nie próbowałam! Tak samo jak pierwszy raz słyszę o "panko", a kolory… Hmmm, nieziemskie 🙂
polaczenie idealne:)
pyszny smak 😉
To się dopiero nazywa porządna kanapka 🙂 Pychota 🙂
Przepysznie się prezentuje!
taka kanapki mi też przypadłaby do gustu 🙂
rewelacyjna, porywam jedna.