Sandwich z kurczakiem, roszponką i marynowaną cebulą

przez Malwina

Jak co tydzień w niedzielny poranek dzielę się z Wami moimi pomysłami na śniadania. Dziś przyszła pora na sandwich, który przypadł bardzo do gustu Połówkowi. Chrupiące kawałki kurczaka panierowane w panko, marynowana cebulka, domowy majonez, świeże warzywa. Idealny i niezwykle sycący początek dnia. 

Kurczak w panko
SANDWICH Z KURCZAKIEM, ROSZPONKĄ I CEBULĄ MARYNOWANĄ 
Śniadanie Mistrzów #15
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki typu „paluch”, przekrojone wzdłuż na pół
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • około pół szklanki panko*
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki do fajitas
  • sól do smaku
  • garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • pół małej papryki, pokrojonej w podłużne paski
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • domowy majonez
Cebulkę obieramy, kroimy w cienkie piórka, lekko solimy, wkładamy do octu i odstawiamy na około 15 minut lub dłużej**. Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry, przyprawiamy solą. Jajko roztrzepujemy widelcem z przyprawą do fajitas. Kawałki kurczaka zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w panko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Odkładamy na ręcznik papierowy. Bułki podgrzewamy w piekarniku, lekko smarujemy majonezem. Na dolnej części bułek układamy roszponkę, kawałki kurczaka, papryki i marynowaną cebulkę. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. 
*panko to japońska panierka, najczęściej wykorzystywana do przygotowywania tonkatsu (japońskich kotletów schabowych). Świetnie sprawdza się przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Tworzy na panierowanym mięsie chrupiącą otoczkę. Jeśli jej nie macie, użyjcie zwykłej bułki tartej. Możecie także opanierować mięso w płatach owsianych lub żytnich, pokruszonych płatkach kukurydzianych, sezamie, wiórkach kokosowych. 
**polecam Wam przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli i zapakowanie jej w słoiki. Będzie świetnym dodatkiem do sandwichy, kanapek i sałatek.
***wersja dla osób dbających o linię: klasyczny majonez na jajkach zastąp majonezem z awokado. Zamiast pszennej bułki, użyj bułek pełnoziarnistych. Kurczaka zamiast smażyć na patelni możesz upiec w piekarniku. Małe kawałki kurczaka obtoczone w jajku i w bułce tartej należy ułożyć na blasze i piec przez około 15 minut w temp 180 stopni. Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, piecz mięso w temp. 200 stopni lub wydłuż czas pieczenia. Pamiętaj jednak, że im dłużej pieczone mięso w piekarniku, tym bardziej suche.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

Inne śniadaniowe propozycje znajdziecie w zakładce
22 komentarze
0

22 komentarze

Beata 24/02/2013 - 8:04 am

Pysznie i jak kolorowo , mniam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2013 - 8:09 am

wspaniała kanapka, taką z rana zjeść, to do popołudnia spokojnie można wytrzymać bez podjadania 😉

Odpowiedz
Izaa 24/02/2013 - 8:40 am

aż się głodna zrobiłam, rewelacyjnie wygląda

Odpowiedz
kulinarne-smaki 24/02/2013 - 8:41 am

o wow szkoda, że jestem już po śniadaniu, ale nie omieszkam przygotować sobie takiej kanapki do pracy

Odpowiedz
Marzena 24/02/2013 - 9:11 am

Malwinko, a na wynos nie robisz takich kanapek? Wygląda nieziemsko:-)

Odpowiedz
Agnieszka 24/02/2013 - 9:15 am

Piszę się na takie śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/02/2013 - 9:49 am

pyszna kolorowa kanapka:) dla mnie rewelacja:D

Odpowiedz
teenager ;) 24/02/2013 - 11:00 am

mniam ale pyszny wypasiony sandwich ;D

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/02/2013 - 11:58 am

Widzę w tej kanapce roszponkę,a to jedna z najcudowniejszych sałat, jakie miałam okazję w życiu jeśc:). Sama kanapka jak dla mnie cudownie skomponowana, nie dziwię się, ze smakuje Połówkowi:) pozdrawiam

Odpowiedz
Zielaczek 24/02/2013 - 1:05 pm

Na obiad też nie pogardzę takim sandwiczem! Ale głodna się zrobiłam 🙂

Odpowiedz
Roz Airad 24/02/2013 - 2:43 pm

pycha ;d

Odpowiedz
Avelina 24/02/2013 - 2:48 pm

Jakie kolorowe i pyszne jedzenie 🙂

Odpowiedz
Agnusbe 24/02/2013 - 2:51 pm

Wygląda wspaniale =)

Odpowiedz
Kamila 24/02/2013 - 3:28 pm

Pysznie, bardzo!

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/02/2013 - 4:17 pm

taka kanapka.. to naprawdę pyszności!

Odpowiedz
Diana 24/02/2013 - 6:46 pm

Z marynowaną cebulą jeszcze nie próbowałam! Tak samo jak pierwszy raz słyszę o "panko", a kolory… Hmmm, nieziemskie 🙂

Odpowiedz
Agga 24/02/2013 - 7:31 pm

polaczenie idealne:)

Odpowiedz
pasjonatka 24/02/2013 - 8:35 pm

pyszny smak 😉

Odpowiedz
shinju 24/02/2013 - 9:40 pm

To się dopiero nazywa porządna kanapka 🙂 Pychota 🙂

Odpowiedz
Angie 25/02/2013 - 8:51 am

Przepysznie się prezentuje!

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2013 - 10:46 am

taka kanapki mi też przypadłaby do gustu 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 25/02/2013 - 6:16 pm

rewelacyjna, porywam jedna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies